Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya ve Ahilik Kültürünü Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Öğr. Gör. Kazım Ceylan, Yunus Emre Enstitüsü tarafından 15 Ağustos 2015 tarihinde İstanbul’da düzenlenen “Türkçe Yaz Okulu” etkinliği kapsamında dünyanın 42 ülkesinden ülkemize gelen uluslararası Türkoloji öğrencilerine üniversitemiz, ahilik ve şet kuşatma kavramlarını anlattı. Rektör Karakaya, bu sene altıncısı düzenlenen etkinliklerde 59 üniversiteden 150’nin üzerindeki Türkçe sevdalısı öğrenciye, “Türk Kültüründe Ahilik ve Bu Bağlamda Ahi Evran Üniversitesi’nin Önemi” üzerine bir konuşma yaptı.
Ahilik Kültürünü Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Öğr. Gör. Kazım Ceylan ise Şet Kuşatma törenleri hakkında öğrencilere bilgi verdi. Şet Kuşatma’nın Ahilikte önemli bir yere sahip olduğunu belirten Ceylan, bu uygulamanın Ahi teşkilatında kalfalıktan ustalığa geçiş aşamasında bir gelenek olduğunu ifade ederek Ahiliğin tasavvuf ve ahlaka dayandığını aktardı. Öğr. Gör. Kazım Ceylan, “Ahi” sözcüğünün kardeşlik anlamına geldiğini, bazı yerlerde ise cömertlik anlamında kullanıldığını vurgulayarak Anadolu Kadınlar Birliği'nin (Bacıyan-ı Rum) kurulmasında etkili olan Ahi teşkilatının kadınlara yönelik ilk oluşumun kurulması konusunda da etkili olduğunu dile getirdi.