Öğretim Üyemizin TÜBİTAK Projesi Kabul Edildi
Üniversitemiz Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Murat Tuğluca’nın TÜBİTAK 1001 - Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı (ARDEB) kapsamında hazırlamış olduğu proje kabul edildi. “Devlet-Toplum İlişkileri Bağlamında Osmanlı’da Nefîr-i Âmm Uygulaması (17. Yüzyılın Sonu ile 19. Yüzyılın İlk Yarısı)” başlıklı projenin 24 ay süre ve toplam 173.376 TL ödenek ile desteklenmesine karar verildi.
Projenin çözmeyi planladığı dört ana problematiği bulunuyor. Nefîr-i âmm (ahalinin sefere sürülmesi/seferberlik) uygulamasının, kavramsal çerçevesinin çizilmesi birinci problematiği oluştururken nefîr-i âmm ilanlarının ilk muhatabı olan ahalinin bu ilanlara karşı tepkisi, ikinci problematiği teşkil ediyor. Nefîr-i âmm uygulamaları ve bu uygulamalarda görülen farklılıklar, projenin üçüncü problematiğini meydana getirirken bu bağlamda çalışmada Osmanlı Devleti’nde yaşanan toplumsal ve ekonomik dönüşümün, nefîr-i âmm uygulamasına olan etkisi ortaya konulmaya çalışılacak. Proje kapsamında son olarak ise nefîr-i âmm askerinin orduda kullanımının savaşların seyrine ne şekilde etkide bulunduğu meselesi çözülmeye çalışılacak. Projenin ülkemizde az sayıda çalışılan Osmanlı askeri çalışmalarına önemli ölçüde katkıda bulunacağı tahmin ediliyor.