Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mahmut Erbey, Bağbaşı Yerleşkesi içerisinde yeni bir böcek türü bularak bilim dünyasına katkı sağladı. Teşhis aşamasında yeni tür olduğu tespit edilen ve üniversitemiz yerleşkesinde bulunduğu için Kırşehir’in önemli değerlerinden Ahi Evran’ın adı verilen bu böcek türü, Rhytideres evrani şeklinde bilimsel olarak isimlendirildi. Yeni tür ile ilgili yapılan çalışma “Zoology in Middle East” adlı uluslararası dergide de yayımlanırken Rhytideres cinsinin dünyada tek türü (Rhytideres plicatus) bulunduğu ifade ediliyor. Yeni türün (Rhytideres evrani) bulunması ile cinsin 2. türü de tespit edilmiş oldu. Yeni türe ait örnekler Üniversitemiz Fen-Edebiyat Fakültesi Entomoloji Laboratuvarında muhafaza ediliyor.

Rhytideres cinsi, Curculionidae (Coleoptera) familyasına ait bir grupken Curculionidae familyası bireyleri, burunlarının ileri doğru uzaması ile oluşan hortumdan dolayı “hortumlu kınkanatlılar” olarak biliniyor. Bu gruba ait bireyler bitkilerle beslendikleri, orman ve meyve ağaçlarında, zirai ve tarımsal alanlarda önemli zararlar meydana getirdikleri için bu familya ekonomik önemi olan bir grup olarak düşünülüyor.