TÜBİTAK Tarafından Akademik Personelimize Proje Eğitimi Verildi

Üniversitemiz öğretim elemanlarının TÜBİTAK nezdinde proje hazırlama ve yürütme yeterliliklerini geliştirmek amacıyla bir eğitim programı düzenlendi. 19 Kasım 2015 tarihinde Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleşen programda “Ulusal Akademik AR-GE Destekleri” ve “Proje Hazırlama ve Yazımında Dikkat Edilecek Hususlar” konu başlıklarında öğretim elemanlarına eğitim verildi. TÜBİTAK Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanı Prof. Dr. Mustafa Alişarlı’nın konuşmacı olarak yer aldığı eğitim programına Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya ve çok sayıda öğretim elemanı katıldı.

Programın açılışında bir konuşma yapan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, bilgi üretmenin ve bilgiyi projeye dönüştürmenin gerekliliğine değinerek proje konusundaki güçlükleri aşmada öğretim elemanlarımıza destek olacaklarını ifade etti. Karakaya, proje üretmeyi önemsediklerini ifade ederek “Her alanda proje konusunda seçkinleşmek ve etki oluşturmak önemli amaçlarımız arasında yer almaktadır.” dedi.

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya’nın konuşmasının ardından proje hazırlama ve yürütme konusunu içeren eğitim programına geçildi. Konuyla ilgili kapsamlı açıklamalar yapan TÜBİTAK Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanı Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, konuşmasına TÜBİTAK’ı tanıtarak başladı. TÜBİTAK’ın bilim, teknoloji ve yenilik politikaları oluşturduğunu, AR-GE altyapısı geliştirdiğini ve destek sağladığını belirten Alişarlı, Araştırma Destek Programları Başkanlığı’nın (ARDEB) sekiz destek programı bulunduğunu ifade etti. Programların amacını üniversitelerin proje potansiyelinin nitelik ve nicelik yönünden geliştirilmesi olarak açıklayan Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, ARDEB’le ilgili olarak şu bilgileri verdi: “ARDEB, üniversitelerin ARGE potansiyellerinin geliştirilmesine yönelik belirlenebilecek projeleri desteklemektir. Proje performansına göre ödül verilmektedir. Bu programların asıl amacı desteklenen projelerin çıktı, sonuç ve etkilerini nitelik ve nicelik olarak arttırmaktır.”

TÜBİTAK Bilim İnsanı Destekleme Programı (BİDEB) hakkında da bilgiler veren Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, BİDEB olarak öğrencilere verdikleri burs ve desteklerle öğrencilerin yurt içi ve yurt dışı etkinliklere katılımında kolaylık sağladıklarını ifade etti. Türkiye’deki üstün yetenekli genç kişilerin desteklenmesi, ülkenin ihtiyaç duyduğu araştırmacıların yetiştirilmesine ve bilimsel etkinliklere son derece destek ve önem verdiğini belirtti. Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, konuşmasının sonunda katılımcılardan gelen soruları yanıtladı. Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, eğitim programının ardından Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya ile birlikte Merkezi Araştırma Laboratuvarı’nı gezdi. Teknik donanımı açısından Türkiye’de ilk olma özelliği gösteren laboratuvarı çok beğendiğini ifade eden Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, üniversitemizin bu açıdan gıpta edilecek seviyeye geldiğini söyledi.