Dünyanın Önde Gelen 400’e Yakın Matematikçisi Üniversitemizde Buluştu

Bilimsel çalışmalarına hız kesmeden devam eden ve uluslararasılaşmayı önemseyen üniversitemiz, uluslararası sempozyuma ev sahipliği yaptı. 12 Temmuz 2016 tarihinde Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonunda açılışı yapılan ve dört gün sürecek olan, 2. Uluslararası Analiz ve Uygulamaları ICAA-2016 Sempozyumuna 22 farklı ülkeden yaklaşık 400 katılımcı sözlü bildirileri ve poster sunumları ile katkıda bulundu. 

Üniversitemiz ve Şehrimiz 40 Bin Mesajla Dünyaya Tanıtıldı

Üniversitemiz ve şehrimiz adına olumlu katkılar sağlayacak olan ve dünyaya Ahi Evran Üniversitesi ile Kırşehir’i tanıtan, 2016-ICAA 2. Uluslararası Analiz ve Uygulamaları Sempozyumuna katılımcılar için üç kez olmak üzere 40 bin mesaj gönderildi. Dünyanın önde gelen matematikçilerinin bir araya geldiği sempozyum ile Hindistan’ın ardından Kırşehir bilimsel ve uluslararası organizasyona ev sahipliği yaptı. 

“Üniversitelerin Asli Görevi Bilgi Üretmektir”

Sempozyumun açılışına Kırşehir Valisi Necati Şentürk, Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, il müdürleri ile çok sayıda akademik personel katıldı. Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Vatan Karakaya, bu yıl ikincisi düzenlenen 2016-ICAA 2. Uluslararası Analiz ve Uygulamaları Sempozyumuna üniversitemizin ev sahipliği yapmasından duydukları memnuniyeti dile getirdi. Üniversitenin kuruluş sürecine ilişkin bilgiler aktaran Rektör Karakaya, Ahi Evran Üniversitesinin  20 bine yakın öğrencisi ve 700’ü aşkın akademik personeli ile genç ve dinamik bir üniversite olduğuna değindi. Kırşehir’in tarihinden ve yetiştirdiği bilim adamlarından bahseden Prof. Dr. Vatan Karakaya, Kırşehir’in coğrafi konumu ile medeniyetlerin beşiği olan Anadolu’nun ortasında yer aldığını söyledi. Tarih boyunca önde gelen kültürlerin Kırşehir’de yaşadığını anlatan Rektör Karakaya, birçok medeniyetle birlikte Kırşehir’in Tunç Çağına kadar uzanan tarihinden bahsetti. Prof. Dr. Vatan Karakaya konuşmasına, Ahiliğin doğduğu ve ilk astronomik çalışmaların yapıldığı; Ahi Evran-ı Veli, Yunus Emre, Ahmet Gülşehri, Süleyman Türkmani, Şeyh Edabali, Mesut Gülşehri gibi önemli isimlerin yetiştiği, tarihi bir şehir olan Kırşehir’de yer alan Ahi Evran Üniversitesinin öneminden bahsederek devam etti.  Üniversitenin akademik birimlerine de ilişkin bilgiler veren Rektör Karakaya, üniversitelerin asli görevinin bilgi üretmek olduğunu vurguladı. Bilgi üretme araçlarının ise konferanslar, sempozyumlar ve atölye çalışmaları olduğunu anlatan Prof. Dr. Vatan Karakaya, bu sempozyum sayesinde matematiğin inceliklerini tartışıp daha derin ve ileriye dönük çalışmalar için gerekli paylaşımlarda bulunabilme imkanına sahip olacaklarını sözlerine ekledi. 

22 Ülkeden Bilim Adamları Üniversitemizde Bildiri Sunacak

Sempozyumda tartışılacak konular hakkında bilgi veren Rektör Karakaya, 22 ülkeden 400’e yakın katılımcı ile bir araya geldiklerini belirtti. Cezayir, Azerbaycan, Bulgaristan, Çin, İngiltere, Fransa, Hindistan, Endonezya, İran, Irak, Fas, Pakistan, Romanya, Suudi Arabistan, Senegal, Sırbistan, Güney Afrika, Tayvan, Tunus, Türkiye ve Amerika’dan katılımcıların olduğunu anlatan Prof. Dr. Vatan Karakaya, sempozyumda 35 poster bildirisi sunulacağını ve ayrıca katılımcısı olmadan 25 bildirinin de yer alacağı sempozyumda matematik için önemli sonuçlar beklediklerini ifade etti.

Üniversitemiz Uluslararası Bir Sempozyuma Ev Sahipliği Yaptı

İkincisi üniversitemiz ev sahipliğinde gerçekleşen sempozyum serisinin ilkinin 19-21 Kasım 2015 tarihlerinde Hindistan Aligarh Müslim Üniversitesinde büyük bir katılımla gerçekleştiğini hatırlatan Rektör Karakaya, "2015 yılındaki sempozyumun düzenlenmesinde büyük katkı sağlayan bilim adamlarımız, bu sempozyumun düzenlenmesinde de katkılarını esirgememişlerdir." dedi. Rektör Karakaya sözlerine şu şekilde devam etti. "Yeni bakış açıları kazandırmak, akademisyenler ile lisansüstü öğrenciler arasında işbirliği sağlamak ve ağ fırsatları yaratmak adına bu sempozyumu önemsiyoruz. Ayrıca 2. Uluslararası Analiz ve Uygulamaları ICAA-2016 Sempozyumu ile bilim, ekonomi, bilgisayar bilimleri ve çeşitli mühendislik bilimleri gibi diğer bilim dallarının yanı sıra ilgili alanlardaki uygulamalar üzerinde de faydalı olmayı hedefliyoruz." 

Konuşmasının sonunda sempozyuma katılan tüm bilim adamlarına teşekkür eden Rektör Karakaya, dört gün boyunca sürecek olan sempozyumun sonunda çıkacak sonuçların akademik camia için olumlu olmasını temenni ettiğini söyledi. 

Türkiye’deki Üniversite Sayısı Matematikçileri Sevindirdi

Rektör Karakaya’nın ardından söz alarak bir konuşma yapan Hindistan Aligarh Müslim Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mohammad Mursaleen, bu sempozyumun hazırlık sürecinde Prof. Dr. Vatan Karakaya’nın kendisine ulaşmasından çok memnun olduğunu dile getirdi. Sempozyumun hazırlık sürecinde yer almaktan mutlu olduğunu dile getiren Prof. Dr. Mohammad Mursaleen, sempozyumun verimli geçmesi dileklerinde bulundu.

Amerika Birleşik Devletleri University of Central Florida (Orta Florida Üniversitesi) öğretim üyesi Prof. Dr. Zuhair Nashed sempozyuma katılımından duyduğu memnuniyeti belirten bir konuşma gerçekleştirdi. Prof. Dr. Zuhair Nashed’ın ardından bir konuşma gerçekleştiren Amerika Birleşik Devletleri Teas A&M University öğretim üyesi Prof. Dr. Rawi P. Agarwal, Türkiye’de 180’in üzerinde üniversite bulunmasının sevindirici olduğunu ve bu sayının ülke için inanılmaz bir başarı olduğunu söyledi. Amerika’dan sonra Türkiye’nin kendisi için çok önemli bir ülke olduğunu anlatan Prof. Dr. Rawi P. Agarwal, sempozyumun başarılı geçmesini dileyerek sözlerine son verdi. 

“Dünya Daha Fazla Matematiksel ve Analitik Düşünmeli”

Sempozyuma ilişkin bilgilerin yer aldığı konuşmaların yapılmasının ardından söz alan Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci, Kırşehir’in tarihi geçmişinde ilim ve bilim adamlarına ev sahipliği yaptığını söyledi. Tarihi kökleri olan Kırşehir’de uluslararası bir sempozyumun gerçekleşmesinin kendisini çok mutlu ettiğini belirten Bahçeci, bu sempozyumun şehrin tanıtımına büyük katkı sağlayacağını sözlerine ekledi. Yaşar Bahçeci, “Böyle bir organizasyona üniversitemizin ev sahipliği yapmasından dolayı Rektör Karakaya’ya şahsım ve Kırşehirliler adına teşekkür ederim.” dedi. Dünyanın daha fazla matematiksel ve analitik düşünmesinden yana olduğunu ifade eden Başkan Bahçeci, çıkacak sonucun matematik açısından olumlu sonuçlar doğurmasını dileyerek konuşmasını sonlandırdı. 

Vali Şentürk: “Kainat, Matematik Üzerine Kuruldu”

Yaşar Bahçeci’nin ardından bir konuşma yapan Kırşehir Valisi Necati Şentürk, kısaca matematik felsefesinden bahsetti. Kainatın, matematik üzerine kuruluğunu anlatan Vali Şentürk, yaratıcı olan Allahın bütün kainatı bir hesapla yarattığını söyledi. Zamanın insan için olduğunu belirten Vali Necati Şentürk, kainatta matematiksel bir düzen olduğunu ve insanoğlunun hayatının her evresinde hesaplara ihtiyacı olduğunu ifade etti. Böylesine önemli bir sempozyumun ilimizde düzenlenmesinden mutlu olduğunu vurgulayan Vali Şentürk, bu sempozyumun bilimsel gelişmelere vesile olacağını söyleyerek Prof. Dr. Vatan Karakaya’ya bu organizasyon için teşekkür etti.

Prof. Dr. Vatan Karakaya, konuşmaların ardından il protokolü ile birlikte katılımcılarla sohbet etti. Sempozyum oturumları, sabah ve öğreden sonra olmak üzere her biri 15 dakikadan oluşan 6 sunuma yer verecek. Katılımcılar sunumlarını, Fen Edebiyat Fakültesi içerisinde belirlenen 9 ayrı salonda aktarabilecekler.