Rektör Karakaya Şehrimizdeki Yurt Müdürleri ile Bir Araya Geldi

Büyümeyi hedefleyen ve bu yolda hızla ilerleyen üniversitemiz, uluslararasılaşarak dünyalaşma yolunda emin adımlarla ilerliyor. 2012 yılında Cumhurbaşkanımızın talimatıyla yabancı uyruklu öğrenciler Türkiye gündemine girdi. Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, 2016-2017 eğitim öğretim döneminde şehrimize ve üniversitemize gelecek öğrencilerimiz için Kredi ve Yurtlar Kurumu İl Müdürü Faruk Şahin, devlet ve özel yurt müdürleri ile bir araya geldi. 29 Ağustos 2016 tarihinde Üniversitemiz Yunus Emre Salonunda gerçekleşen toplantıda Rektör Karakaya’ya, Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Gökbel ve Üniversitemiz Genel Sekreteri Doç. Dr. Rüştü Yeşil eşlik etti. Yurt müdürlerinden, yurtların kapasitesi ve doluluk oranları ile ilgili bilgi alan Rektör Karakaya, ilk kez yapılan bu toplantıyı önemsediklerini ve üniversite olarak yurtlara destek vereceklerini söyledi. Üniversitemize 78 ülkeden 3 bin 68 başvuru olduğunu vurgulayan Rektör Karakaya, puanı yüksek öğrenciler arasında yapılan elemeler sonucunda 200 asıl 200 yedek öğrencinin kayıt yaptırabileceğine karar verildiğini ifade etti. Prof. Dr. Vatan Karakaya, 200 yabancı uyruklu öğrenciyi Türkiye’nin dış misyon temsilcisi olarak gördüklerini ve bu öğrencilerin ülkelerine döndüklerinde Türk bilincini almış olarak dönmelerinin temel amaç olduğunu belirtti.

“İnsan Yetiştirmek Tek Parametreli Değildir”

Üniversiteye yeni başlayan gençlerin kişiliklerinin üniversite ortamında oluştuğunu söyleyen Rektör Karakaya, öğrencilerin dört yılın sonunda eğilmez bir kişilik olarak üniversiteden mezun olduğunu belirtti. Prof. Dr. Vatan Karakaya sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Öğrencilerin dönüşüm noktalarını belirli amaçlara yönlendirerek değil, onları bu toprakların ideallerine uygun halde yetiştirip topluma göndererek onlardan hizmet bekleyeceğiz. İnsan yetiştirmek tek parametreli değildir. Yurtlar, bu konuda bir bileşendir. Tüm bileşenleri bir araya getirip özlediğimiz, kendimizi ve geleceğimizi emanet edeceğimiz gençler için maksimum gayret sarfedeceğiz.”

 “Dünya Markası Olmak İçin Uğraşıyoruz”

İlçelerde bulunan yurtlar hakkında da bilgi alan Prof. Dr. Vatan Karakaya, büyüme ve gelişmenin her durumda bir istihdam noktası açtığını ifade etti. Tercih edilebilirlik arttıkça yurtların da büyüyeceğini belirten Rektör Karakaya, “Üniversitemizi dünya markası yapmak için elimizden geleni yapacağız” dedi. Üniversitemizin Türkiye’de bulunan 41 üniversite içerisindeki 5 pilot üniversite arasında olacağını açıklayan Prof. Dr. Vatan Karakaya, şehrin karakterini ve geleceğini değiştirecek işler yapmak için çalıştıklarını ifade etti. Rektör Karakaya, “Üniversiteler bir şehrin dünyaya bakan yüzüdür. Yerelleşmez, lokalleşmez ve içe kapanmaz. Dışa açılmamız lazım ve üniversite olarak dışa açılma konusunda mesafe kat ettik. Üniversitemiz büyüyecek. Sizler de yurtlarınız için büyüme planlarınızı yapın.” dedi.

“Dünyalaşmamız Gerekir”

Yabancı uyruklu öğrencilerle birlikte üniversitemiz ve şehrimizin adının daha çok anılmaya başlayacağını belirten Rektör Karakaya, insana dair meselelerin zaman içerisinde ve hassasiyetle gerçekleştirilmesi gerektiğini belirtti. Prof. Dr. Vatan Karakaya, yabancı uyruklu öğrencilerin ülkelerine döndüklerinde Türkiye’yi anlatabilecek, arkadaşlarını ülkemize getirebilecek bireyler olmaları için hassas davranarak dünyalaşmamız gerektiğini söyledi. 2016-2017 eğitim öğretim dönemi içerisinde ülkemize gelecek öğrencilerin, eğer dil problemi varsa, TÖMER (Türkçe ve Yabancı Dil Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi)’deki bir yıllık hazırlık eğitimleri ile birlikte beş yıl şehrimizde kalacaklarını ifade eden Rektör Karakaya, amaçlarının sadece öğrenci kazanmak olmadığını sözlerine ekledi. 200 yabancı uyruklu öğrencinin, üniversitenin vizyonunu dışarı taşıyacak öğrenciler olduğunu belirten Prof. Dr. Vatan Karakaya, öğrencilerin Kırşehir’den ayrılırken tekrar Türkiye’ye gelmek isteyen yabancı misyonerler olacaklarını söyledi. Yabancı uyruklu öğrencilerle ilgili olarak hassas davranılması gerektiğini belirten Rektör Karakaya, bu sene başarılı bir koordinasyon sağlandığında seneye daha fazla öğrenci alınabileceğini vurguladı. Üniversitemiz Dış İlişkiler Ofisi ile yurt müdürlerinin sürekli koordinasyon halinde olmaları gerektiğini belirten Prof. Dr. Vatan Karakaya, geleceğimiz olan öğrencilerin mağdur olmaması için ağ oluşturulmasının önemine değindi.

Yabancı uyruklu öğrencilerin genel olarak Balkanlar ve Kafkaslardan geleceğini açıklayan Rektör Karakaya, öğrencilerin ata yurtlarına geldiklerini söyledi. Rektör Karakaya sözlerine şu şekilde devam etti: “Avrupa ve Amerika’nın bu kültürünün, özellikle 1600’lü yıllardan sonra, hızla yayılmasının temel nedeni bizim kendi ellerimizle gönderdiğimiz öğrencilerdir. Onlar geldiler, burda gördüklerinden etkilendiler. Kendi memleket ve değerlerinden uzaklaşarak yeni bir yola, yeni bir dönüşüme girildi. Bu, bizim bir kaybımızdır. Bizim ata yurdu dediğimiz bu yurtla irtibatımız açık. Bu, yeni bir benlik bulma arayışıdır. Öğrencilere harcayacağımız zaman bu memleketin coğrafi sınırlarının büyümesi ve geçmişiyle buluşmasıdır. Bu hassasiyeti hepinizin göstereceğinden hiç şüphem yok.”

“Yabancı Uyruklu Öğrencilerin Gelişi Vizyonel Bir Harekettir”

Üniversitelerin şehirlere vizyon kazandıran kurumlar olduğunu belirten Prof. Dr. Vatan Karakaya, yabancı uyruklu öğrencilerin üniversitemizi tercih etmesinin vizyonel bir hareket olduğunu söyledi. Barınma sorunu çözülürse seneye daha fazla öğrenci gelebileceğini belirten Rektör Karakaya, yurtlarla protokol yapılarak öğrencilerin sorunlarını çözebileceklerinin altını çizdi. Bu sene ilk kez bu vizyonel hareketin denendiğini belirten Prof. Dr. Vatan Karakaya, kültürel dönüşüm için bu öğrencileri önemsediklerini ifade etti. Gelen öğrencilerin negatif katkıları olduğunda izole edilmesi gerekirse öğrencinin geri gönderilmesine vurgu yapan Rektör Karakaya, bu tip etkilerin üniversitede hayat bulmasına izin vermeyeceklerini açıkladı.

Yabancı uyruklu öğrencilerin kayıt işlemlerinin tamamlanmasının ardından bir basın toplantısı düzenleyeceğini bildiren Prof. Dr. Vatan Karakaya, öğrencilerin beklentilerinin neler olduğu ve şehrin bu öğrencilere davranışlarının nasıl olması gerektiğine dair fikir alışverişi yapacaklarını söyledi. Bugün yaşanan bu gelişmenin, on yıl sonra şehre yapacağı katkının bugünden düşünülmesinin önemini anlatan Rektör Karakaya, “Büyümenin yolu bir arada olmak, hedefleri birleştirmektir.” dedi. Kırşehir’in bu coğrafyada büyümesinin ülke sınırlarını da güçlendireceğini ifade eden Prof. Dr. Vatan Karakaya, “Türkiye’yi alıp bir yere götüremeyiz ama Kırşehir’i alıp bir yerlere götürebiliriz.” dedi. 

“Mevzu İnsan ise, Sadece Gereği Yapılır, İhmali Yoktur”

İnsanın önemine değinen ve bu konuda sorumlu olduklarını belirten Rektör Karakaya, “Mevzu insan ise sadece gereği yapılır, ihmali yoktur.” dedi. Yurt müdürlerinin öğrenciler konusunda hassas davranmalarını ve üniversiteyle koordineli çalışmalarını isteyen Prof. Dr. Vatan Karakaya, ihmal edilen bir gencin ilerleyen yıllarda problem olabileceğini ve diğer çocukların yaşam alanını daraltabileceğini belirtti.

Üniversite ile ilk kez bir araya gelmekten mutlu olduklarını belirten yurt müdürleri Prof. Dr. Vatan Karakaya’ya teşekkür etti. Rektör Karakaya, fikir alışverişlerinin devam edeceğini ve öğrenciler için iletişimin süreceğini söyleyerek yurt müdürlerine katılımlarından dolayı teşekkür etti.