Üniversitemiz Projeleriyle Konuşuluyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, üniversitemizin 5 pilot üniversite arasına seçildiğini açıklamasının ardından Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karaya, konuyla ilgili bir basın toplantısı düzenledi. 20 Ekim 2016 tarihinde basın mensuplarıyla bir araya gelen Rektör Karakaya, üniversitemizin pilot üniversite seçilmesinde etkin olan projeler hakkında bilgi verdi.  

Gerçekleştirecekleri projeleri, niyet mektubuyla sunmak için ekibiyle birlikte çok yoğun çalıştıklarını belirten Rektör Karakaya, bu projelerle amaçlarının 2016’dan sonra bölgeye katkı sağlamak olduğunu belirtti. Rektör Prof. Dr. Vatan Karakaya projenin teklif sürecini şöyle anlattı. “Ben ve ekibim 21 sayfalık bir niyet mektubu oluşturmak için yoğun bir çalışma dönemi geçirdik. Bu 21 sayfalık projeyi sunduktan sonra 41 üniversite arasından gerçekleşen bir elemeyle 15 üniversite arasına girdik. Daha sonra 15 üniversiteden 100 farklı kriterle 5 pilot üniversite seçimine gelindi. Bu süreçte de 15 üniversitenin katılımıyla bir panel düzenlendi. Bu panelde hazırladığımız projeler üzerine YÖK’te bir sunum yaptık.  Hazırladığımız 21 sayfalık niyet mektubunda, stratejik planda 2021’e kadar atılacak adımlar yer almaktadır.” 

Rektör Karakaya: “Kuracağımız Hayvan Hastanesi İle Hayvan Ölümleriyle Mücadele Edeceğiz”

Kırşehir’in kalkınmasına katkı sağlayacak projelere de konuşmasında yer veren Rektör Prof. Dr. Vatan Karakaya, bu amaçla gerçekleştirecekleri 4 proje olduğunu, bu projelerin de hayvancılık, tarım, jeotermal ve güneş ile rüzgâr enerjisi alanlarını kapsadığını ifade etti.  Projelerin ilkinin hayvancılık olduğunu belirten Rektör Karakaya, amaçlarının işletmeciliğe müdahil olmak olmadığını belirterek şunları söyledi: “Amacımız hayvancılığın işletmeciliğine müdahil olmak değil. Yıllık ithalatı 300 bin olan hayvancılığın Kırşehir’deki oranı yüzde 1’dir. Bu sadece besicilik alanındaki kısmıdır. Buna, süt sığırcılığını da ilave edersek 170 bin hayvanın barındırıldığı Kırşehir’de hayvan ölümleri oranı yüzde 13’tür. Bir maliyet hesabı yaptık ve hayvan ölümlerinin indirilmesi durumunda Türkiye’ye yıllık katkısının 115 milyon olduğunu gördük. Böyle bir gerçeği üniversite olarak görmezden gelemezdik. Pilot seçilelim veya seçilmeyelim bu üniversitemizin stratejik planının içindedir. Dolayısıyla bu hayvan ölümleriyle üniversitemizde kuracağımız hayvan hastanesinde mücadele edeceğiz. Bu projeyle Kırşehir’de hayvancılığın miktarı artacak. Hastalıkların dolaşımını engellemek ve hastalıklarla etkin mücadele etmek üzere böyle bir projeyi YÖK’e sunduk.” 

Bir diğer projenin de tarım olduğunu ifade eden Rektör Karakaya, hayvancılıkla birlikte büyüyen ve ilgi gören bir alan olarak tarımın mutlaka Kırşehir’de gündemde olması gerektiğini belirtti. Tarım üzerine proje yapılmasının öneminden de söz eden Rektör Karakaya, üniversite olarak Kırşehir tarımına verecekleri destekten şu sözlerle bahsetti.  “Kırşehir’de bulunan besi zincirini uygun, maliyeti düşük ve protein değeri yüksek yemlerle desteklemediğimiz sürece maliyeti kadarda harcama yapılırsa bu kâr değil sadece bir iştir. Kâr oluşturmak adına üniversitemizde 820 dekarlık tahsis edilmiş bir ziraat alanımız mevcut. Biz bu alanı tahsis ederken amacımız, bölgede tarıma dayalı ufku bizzat bu alanlarda uygulamaya dönüştürmek ve bunu katma değerle halkın kullanımına sunmaktı. Bu projemiz çerçevesinde bölgenin ihtiyaç hissettiği tarıma dayalı etkin ürün çeşitlerini yetiştirmek üzere bu alanı ayırıyoruz.”

Rektör Karakaya: “Amacımız Otomasyona Dayalı İklim Haritası Çıkarmak”

Rektör Karakaya, tarımsal alanda ürün markalaştırma yönünde de bir projeleri olduğunu belirterek Kırşehir’in öne çıkan tarımsal ürünü cevizi bu anlamda değerlendireceklerini ifade etti. Bu projeyle Kırşehir’in otomasyona dayalı iklim haritasını çıkarmayı ve üreticiyi zarardan korumayı amaçladıklarını ifade eden Rektör Prof. Dr. Vatan Karakaya, şunları söyledi: “Kırşehir’de yapılacak ceviz dikimlerinde iklim ve yer uyumunu oluşturacak Kırşehir’in otomasyona dayalı bir iklim haritasını çıkarmak projelerimizden bir diğeri. Bu projeyle insanların alışık olduğu ceviz dikme işini üniversitemiz otomasyonla gerçekleştirecek ve ceviz ağacının dikileceği bölgenin iklimi ve bölgeye önerilen ceviz ağacının cinsi üreticiye anlatılacak.” 

Rektör Karakaya: “8 Milyon İnsanı 2 Saatte Kırşehir’e Toplayacağız”

Jeotermal alanda gerçekleştirilecek projelerle ilgili de bilgi veren Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, projedeki amaçlarının termal suyu dünya sağlık örgütünün standartlarına çıkararak halkın hizmetine sunmak olduğunu söyledi. Bu projeyle, Türkiye’nin ortasında bulunan Kırşehir’e 8 milyon insanı 2 saatte toplayabilmeyi hedeflediklerini dile getiren Rektör Karakaya, “Biz bu projeyle insanlar hasta olmadan veya hasta olmamak için Kırşehir’e gelsin istiyoruz. Bu konuda pilot üniversite seçilmek bu projeyi uluslararası düzeye çıkarmaya katkı sağlayacaktır.” dedi. Jeotermal alanda gerçekleştirilecek projenin Kırşehir’in kalkınmasına da katkı sağlayacağını ifade eden Rektör Prof. Dr. Vatan Karakaya, dördüncü projeleri olan güneş ve rüzgâr enerjilerine de konuşmasında yer verdi. Bölgenin güneşinden ve rüzgârından faydalanarak önemli derecede enerji elde edeceklerini ifade eden Rektör Karakaya,  “Bölgenin güneşi yakmasın kışı üşütmesin” sözleriyle bu doğal kaynakların önemini vurguladı. Mucur’da bulunan rüzgâr tribünlerini en etkin şekilde kullanmak gerektiğini sözlerine ekleyen Rektör Prof. Dr. Vatan Karakaya, üniversitemizin enerji çalışan hocalarının, fikir üretecek ekiplerinin olduğunu belirterek bu avantajları katma değere dönüştürmek gerektiğini ifade etti. 

Üniversitemizin 5 pilot üniversite olma yolunda hazırladıkları bu 4 büyük projenin etkisinin olduğunu ve bu proje tekliflerinin başarılı bulunduğunu belirten Rektör Karakaya, çalışıldığı zaman her türlü işin üstesinden gelineceğini söyledi. Bölge adına da mutlu olduklarını sözlerine ekleyen Prof. Dr. Vatan Karakaya, gayelerinin hizmet olduğunu ifade ederek bilimsel çalışmalara hızla devam edeceklerinin bilgisini verdi. 

Rektör Prof. Dr. Vatan Karakaya ayrıca bu projelerinin dışında en büyük projelerinin kaliteli insan yetiştirmek olduğunun ve bu konuda birinci derecede sorumlu olduklarının altını çizdi. 

Rektör Karakaya son olarak da basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı. Kırşehir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mehmet Emin Turpçu ile Kırşehir Radyocular, Televizyoncular ve Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sait Yanık Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya’yı projeleri konusunda ve özellikle de markalaşma yönündeki çalışmalarından dolayı tebrik etti.