Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, Yunus Emre Enstitüsü tarafından 15 Ağustos 2015 tarihinde İstanbul’da düzenlenen “Türkçe Yaz Okulu” etkinliği kapsamında dünyanın 42 ülkesinden ülkemize gelen gençlerle bir araya geldi. Rektör Karakaya, bu sene altıncısı düzenlenen etkinliklerde, kendi okullarında Türkoloji eğitimi alan 59 üniversiteden 150’nin üzerindeki Türkçe sevdalısı öğrenciye, “Türk Kültüründe Ahilik ve Bu Bağlamda Ahi Evran Üniversitesi’nin Önemi” üzerine bir konuşma yaptı. 

“Medeniyet Ancak İlimle Oluşturulabilir”

Konuşmasına Ahi Evran Üniversitesi’nin tarihçesi ve mevcut durumundan söz ederek başlayan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, medeniyetlerin ancak ilimle oluşturulabileceğinin altını çizerek yönetsel organların sadece birer araç olabileceğini vurguladı. Kendi hedeflerinin de sadece bilim üretmek olduğunu ve bu nedenle rektörlüğü bürokratik bir görev olarak gördüğünü ifade eden Rektör Karakaya, kendisi vazifesinin ise bilim adamlığı olduğunu belirtti. 

“En Büyük Yatırım İnsana Yapılan Yatırımdır”

Üniversitemizdeki öğrenci ve akademik personel sayıları hakkında bilgi veren Rektör Karakaya, Ahi Evran Üniversitesinde 23 öğrenciye 1 öğretim elemanı düştüğünü belirterek bu konuda dünya ortalamasını yakaladıklarını ifade etti. Bilim insanı kimliğini önceleyerek rektörlüğü süresince tüm gayretlerinin öğrenci odaklı bilim üretmek olduğunu ifade eden Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, en büyük yatırımın insana yapılan yatırım olduğunu vurguladı. 

Kendisinin uzun süre Bologna sürecinde görev aldığını belirterek üniversitemizdeki değişim programlarına da değinen Prof. Dr. Vatan Karakaya, bu çalışmaları çok önemli bulduğunu söyleyerek öğrenci değişim programlarıyla ilgili her türlü talebi değerlendirdiklerini ve gerekli anlaşmaları yapmaya hazır olduklarını da dile getirdi. 

Türkiye’nin diğer Avrupa ülkeleri yarışacak düzeyde bir eğitim merkezi olması gerektiğine inandıklarını ifade eden ve dünyanın öğrenim talebinin karşılanmasında ülkemizin çok büyük bir potansiyele sahip olduğunu belirten Rektör Karakaya, dünyayla birlikte ve dünyalı olma ideali taşıdıklarını sözlerine ekledi.

“Kırşehir, Okumak ve Yaşamak İçin İdeal Kent”

Üniversitemize ev sahipliği yapan ve medeniyetler beşiği olan Kırşehir’in, yaşamak ve öğrenim görmek için eşsiz bir kent olduğunu aktaran Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, böyle büyük bir tarihin ve huzur ikliminin Ahi Evran Üniversitesi’nin karakteristiğinin belirlenmesinde büyük bir rol oynadığını söyledi. 

Sekiz asırlık bir medeniyetin ortasında kurulan Ahi Evran Üniversitesi’nin kültürümüzü yaşama ve yaşatma gayesiyle varlığını sürdürdüğünü ifade eden Rektör Karakaya, Kırşehir ve çevresinde yaşamış büyük gönül sultanlarının medeniyetimizi oluşturan ve dünyaya taşıyan birer kültür elçisi olduklarını dile getirdi. Ahi Evran, Hacı Bektaş-ı Veli ve birçok ilim insanın neredeyse aynı dönem içerisinde yaşadıklarına dikkat çeken Rektör Karakaya, Anadolu’nun büyük bir kültür medeniyetine dönüşmesinde bu ilim insanlarının ahlak ve sevgi rehberliğinde oluşturdukları öğretilerin büyük önem taşıdığını vurguladı. 

“Kardeşler Birbirini Çiğnemez”

Batı yaşam tarzından örnekler veren Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, Anadolu’da doğup tüm dünyaya barış, adalet ve sevgi götüren Türk-İslam Medeniyetini hatırlatarak insan toplumunun bugün yaşadığı travmanın ortadan kaldırılması için eskimeyen değerlerimizi yeni bir solukla tüm yeryüzüne ulaştırma sorumluluğu taşıdıklarını dile getirdi. 

Anadolu’da 1200’lerde tohumları atılan medeniyetimizin akılla birlikte ahlakı yücelterek büyüdüğünün altını çizen Prof. Dr. Vatan Karakaya, bugün Amerika ile sembolize edilen batı tarzı yaşam biçiminde üretim ve üretilenden kapital kazanç sağlama amacı üzerine yüceltilen tüketim kültürü yerine ahlak ve sevgiyle pekişmiş kardeşlik ikliminin inşa edilmesi gerektiğini vurguladı. Bu açıdan Ahiliğin çok iyi bir alternatif olduğunu dile getiren Rektör Karakaya, “Kardeşler birbirini çiğnemez.” sözleriyle kardeşini kendi nefsine tercih eden bir anlayışa her zamankinden daha çok ihtiyacımız olduğunu vurguladı. Ahiliğin öğretilerini yaygınlaştırmak gerektiğini sözlerine ekleyen Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, dünya gençlerine bu gaye doğrultusunda çalışmaları çağrısında bulundu. 

Konuşmasının sonunda öğrencilerle sohbet eden Rektör Prof. Dr. Vatan Karakaya, Türkiye’deki eğitim fırsatları, burs olanakları ve yaşam koşulları hakkında onlardan gelen soruları da yanıtladı. 

Sıcak ve samimi anların yaşandığı etkinliğin son bölümünde ise “Ahi Şeddi Kuşanma Töreni Ekibi” tarafından Ahi loncasında kalfalıktan ustalığa geçişin sahnelendiği bir gösteri düzenlendi. Etkinliğe, Üniversitemiz Ahilik Kültürünü Araştırma ve Uygulama Merkezi de katılırken etkinlik karşılıklı hediyelerin verilmesi ve aile fotoğrafının çekilmesiyle son buldu.