“Türk-İslam Dünyası Özgün (Tevhidi) Sosyal İlimler Çalıştayı” Üniversitemiz Ev Sahipliğinde Gerçekleştirildi
İlmi ve Metodolojik Araştırmalar Merkezi’nin (İLMAR) katkılarıyla düzenlenen ve üniversitemizin ev sahipliği yaptığı “Türk-İslam Dünyası Özgün (Tevhidi) Sosyal İlimler Çalıştayı” 4-5 Eylül 2015 tarihlerinde gerçekleştirildi.

Çalıştay 4 Eylül 2015 tarihinde verilen akşam yemeği ve tanışma toplantısı ile başladı. Yemeğe Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, İLMAR Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Osman Şimşek, üniversitemiz öğretim elemanları ve Türkiye’nin 20’ye yakın farklı üniversitelerinden gelen çok sayıda akademisyen katıldı.

5 Eylül 2015 tarihinde Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu ile Merkez Kantin ve Yemekhane Kompleksi Balo Salonunda dört oturumda gerçekleşen çalıştayın açılış konuşmasını Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya yaptı. Rektör Karakaya konuşmasına, böylesine çalışmaya ev sahipliği yapmaktan duydukları memnuniyeti dile getirerek başladı. Ahi Evran Üniversitesi’nin temel misyonunun bilgi üretmek ve üretilen bilgiye kapı açmak olduğunu belirten Karakaya, özgün bilgi üreten ve yayan kurumların hayati bir zorunluluk olduğunun altını çizdi. Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, üniversitelerin üretecekleri bilgiyle toplumun en temel faktörü olan insanı değiştirmeye ve daha sonra ortaya koyacakları özgün bilginin kültüre dönüşmesini sağlamaya katkı sunmaları gerektiğini vurguladı. Her toplumun kendi kültüründen doğan sosyal çalışmalarını yeniden inşa etmesi gerektiğinin önemine değinen Rektör Karakaya, fen ve teknolojide ilerleyebilmenin de özgün bir sosyal bakış geliştirmekle mümkün olduğunu vurguladı.

“İyi İnsan Faydalı Vatandaş”
Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, konuşmasında insan yetiştiren kurumlar olan üniversitelerdeki akademisyenlerin yeni bir tarz geliştirmeleri ve sürekli gelişerek özgün çalışmalar yapmaları gerektiğini belirterek insan yetiştiren kaynaklar üzerinde önemle durulması gerektiğini vurguladı. Rektör Karakaya, bilginin ürüne dönüşmesi sürecinden de bahsederek bu süreci iyi insan ve faydalı vatandaş inşa etmek ve iyi insanı üretime dahil etmek olarak açıkladı.

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya’nın açılış konuşmasının ardından çalıştayın ikinci oturumunda İLMAR Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Osman Şimşek, “Özgün (Tevhidi) Sosyal Düşünce ve Sosyal İlimlerin Türkiye ve Türk-İslam Dünyası Açısından Önemi” konulu bir konuşma yaptı. Tarihsel bir perspektifle ülkemizde bugün yaygın olan sosyal ilimler çalışma metodolojisini özetleyen Doç. Dr. Osman Şimşek, sosyal bilimlerin yaklaşık 200 yıldır modernleşme, Türk modernleşmesi ve batılılaşma ekseninde yaşanan gelişmelerle ele alındığını dile getirdi. Türk-İslam Dünyası’nın ilim adamlarının bu iki yüzyıllık süreçte pozitivizm yönelimli materyalist bir bakış açısıyla çalışma yapar hale geldiklerini ifade eden Şimşek, yeni bir medeniyet inşasına bütün dünyanın ihtiyaç duyduğunu vurguladı. Medeniyet inşasının tevhidinin sosyal düşünceyle gerçekleşebileceğine inandıklarını söyleyen İLMAR Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Osman Şimşek, bu amacın üç basamağının düşünce, üniversite ve ideal insan olduğunu ifade etti. Şimşek, bu ideale ulaşmak için yapılması gerekeni batıdan alacağımız reçeteler yerine medeniyetimizin kadim değerlerini yeniden hatırlamak olarak dile getirdi. Doç. Dr. Osman Şimşek, konuşmasını, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya’ya ev sahipliğinden ötürü teşekkür ederek bitirdi.

Çalıştay, “Özgün Sosyal Düşünce İnşasına Yönelik ‘Uzmanlık Alan Esaslı’ Çalışmaların Yapılması” konulu 3. oturum ve “Uzmanlık Alan Esaslı Çalışmaların Değerlendirilmesi” konulu 4. oturumun ardından Üniversitemiz Rektörümüz Prof. Dr. Vatan Karakaya’nın İLMAR Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Osman Şimşek’e plaket vermesiyle sona erdi.