Ülkemizin Doğal Mirası Seyfe Gölü’nün Geleceği Üniversitemizde Tartışıldı

Üniversitemiz, ilimiz ve bölgemizin sorunlarına çözüm üretmeye devam ediyor. Ülkemizin doğal ve tarihsel zenginliklerinin korunarak su, toprak ve hava kirliliğinin önlenmesi, gelecek kuşaklara sağlıklı bir çevre ve yaşam bırakılması konusuna duyarlı olan üniversitemizde, Seyfe Göl’ünün geleceği üzerine bir panel düzenlendi.

24 Şubat 2016 tarihinde Üniversitemiz Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Genç İletişimciler Topluluğu tarafından ortaklaşa düzenlenen “Doğal Miras: Seyfe Gölü ve Geleceği” isimli panel, Fen-Edebiyat Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleşti.

Üniversitemiz Fen-Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Lütfi Nazik’in moderatörlüğünde gerçekleşen panele konuşmacı olarak Ondokuz Mayıs Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Elif Omca Çobanoğlu, Üniversitemiz öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Sultan Kıymaz, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Tamer Albayrak ve Ege Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Sıkı katıldı. Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Mustafa Kurt ile Prof. Dr. Ahmet Gökbel, dekanlar, öğretim elemanları ve çok sayıda öğrencinin takip ettiği panelin açılış konuşmasını yapan Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Hakan Bozdoğan, panelin amacından bahsederek ülkemizdeki çevre sorunlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 

Panelde Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya da bir konuşma yaparak ülkemizin doğal mirası, kuş cenneti Seyfe Gölü’ne ekolojik sistem ve doğal güzellik açısından özel bir önem verdiğini belirtti. Göreve geldiği günden bu yana Seyfe Gölü ile ilgili çeşitli bilgiler aldığını ve ilk talimatının Seyfe Gölü ile ilgili bir bilimsel araştırmanın yapılması olduğunu ifade eden Rektör Karakaya, bu panelle çevre konusunda bilinçlenmenin başlatılmasını amaçladıklarını vurguladı. İnsanoğlunun sınırsız isteğine sınırlı doğal şartlarla cevap vermenin mümkün olmadığını ifade eden Prof. Dr. Vatan Karakaya, konuşmasına şöyle devam etti: “İnsanoğlu olarak tabiattaki mücadeleyi kazandığımız ve özellikle zirvesine eriştiğimiz 19. yüzyıldan bu güne, bu kazandığımız başarıyı çok hoyratça harcadık. İstikbalimiz ve ihtiraslarımız için kazanma hırsıyla birlikte doğayı tüketirken geleceğimizi kararttığımızı ve yaşam alanımızı daralttığımızı fark etmedik. Batı toplumu bunu 21. yüzyılda bir miktar fark etti, tedbirler konusunda daha dikkatli davrandı. Ülkemizde, henüz bu konuda bir bilinç uyanmadı. Umuyorum ki bu panellerle bu bilinç başlatılacak.”

Bilim insanlarının, bu panelle doğal mirasımız Seyfe Gölü’nü kurtarmak ve gelecek nesillere aktarmak için kendilerine yol haritası vereceklerini ifade eden Rektör Karakaya’nın ardından Kırşehir Aquae Saravenas Çevre, Ekoloji, Araştırma ve Eğitim Derneği (AS-ÇED) Başkanı Mustafa Bağ, Seyfe Gölü hakkında bilgiler vererek yapılması gereken çalışmalara değindi.

Açılış konuşmalarının ardından panele geçildi. Panelde, Yrd. Doç. Dr. Elif Omca Çobanoğlu “Neden Çevre Eğitimi?”, Yrd. Doç. Dr. Sultan Kıymaz “Seyfe Gölü Sulak Alanın Durumu Potansiyel Tehditleri ve Çözüm Önerileri”, Doç. Dr. Tamer Albayrak “Kuşlar Neden Yaşamalı?”, Prof. Dr. Mehmet Sıkı ise “İzmir Kuşcenneti Modelinin Seyfe’ye Yansıması” konusunda bilgiler verdi.