Üniversitemizde “ Kamuda Stratejik Plan Eğitimi” Verildi

Üniversitemiz mali çalışmalarının daha planlı ve sistemli yapılabilmesi amacıyla başlatılan 2017–2021 Dönemi Stratejik Plan hazırlık çalışmaları seminerlerle devam ediyor.  Stratejik planın hazırlanmasında katılımcılığın sağlanması amacıyla, üniversitemiz birimleri tarafından görevlendirilen Yönlendirme Kurulu, Stratejik Planlama Ekibi ve Alt Çalışma Grubunda yer alan personele yönelik 7 – 8 Nisan 2016 tarihlerinde Türkiye Sanayi Sevk ve İdare Enstitüsü (TÜSSİDE) yetkilileri tarafından “Kamuda Stratejik Plan” eğitimi verildi. 

Türkiye Sanayi Sevk ve İdare Enstitüsü Yetkilisi Prof. Dr. Ahmet Kesik tarafından 7 Nisan 2016 tarihinde Üniversitemiz Stratejik Plan Yönlendirme Kurulu ve Stratejik Planlama Ekibine, 8 Nisan 2016 tarihinde ise Üniversitemiz Stratejik Planlama Alt Çalışma Grubuna Fen Edebiyat Konferans Salonunda ”Kamuda Stratejik Plan” hakkında eğitim verildi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Üniversitemiz Strateji Geliştirme Daire Başkanı Ali Yılmaz, “Kaliteli yönetim ve gerçekçi hedefler, ancak katılımcı bir yaklaşım ve doğru yapılan bir stratejik planlama ile mümkündür.” dedi. Stratejik düşünülmeden yapılan planların istekten öteye gidemeyeceğini belirten Ali Yılmaz, rekabetin sürekli olarak arttığı dünyada tüm çalışanların sorumluluk bilinci ile kurumun hedeflerine katkıda bulunması gerektiğini sözlerine ekledi. Katılımcıların, kurumun mevcut durumunu analiz ederek kurumun geleceğini birlikte planlamalarının öneminden bahseden Ali Yılmaz, tüm katılımcılardan çalışmaları devam eden bu planı sahiplenmelerini istedi. 

Eğitim programı kapsamında ilk olarak çalışma hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Ahmet Kesik, yeni mali yönetim anlayışının özelliklerini anlattı. 5018 Sayılı Kamu Mali Yönetim ve Kontrol Kanununda stratejik planla ilgili maddeler hakkında bilgiler veren Kesik, “Neden Stratejik Planlama?” sorusuna cevap verdi. Stratejik yönetim sürecini ayrıntılı bir şekilde anlatan Kesik, paydaş analizi, misyon, vizyon, temel değerler, amaç, hedef, performans göstergeleri, maliyetlendirme, izleme ve değerlendirmenin stratejik planın temel unsurları olup stratejik planın bu unsurlara göre hazırlanacağını vurguladı. Stratejik planın başarılı bir şekilde hazırlanabilmesi ve uygulanabilmesi için en önemli unsurun, üst yönetim tarafından stratejik planın sahiplenilmesini olduğunu anlatan Kesik, Ahi Evran Üniversitesi üst yönetiminin stratejik planı sahiplendiğini, planla ilgili çalışmalara gerekli desteği verdiğini belirterek üniversite üst yönetimine teşekkür etti. 

Eğitimin son kısmında ise, ileriki günlerde yapılacak olan “İç Paydaş Görüşleri Ortak Akıl Platformu”na ilişkin bilgiler veren Kesik, katılımcıların ortak akıl platformunda bulunup fikirlerini söyleyerek stratejik plana katkı vermeleri gerektiğini söyledi.