Üniversitemizde Dünya Sanat Günü Kutlandı

Kültürel ve sanatsal faaliyetlere önem veren ve bu konuda çalışmalar sürdüren üniversitemiz, sanatı ve sanatçıyı önemsiyor. “Dünya Sanat Günü” dolayısıyla 15 Nisan 2016 tarihinde Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonunda etkinlik düzenlendi. Panel, konser ve sergiden oluşan etkinliğe Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Kurt, dekanlar, müdürler, öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı. 

Programın açılış konuşmasını yapan Üniversitemiz Neşet Ertaş Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Filiz Nurhan Ölmez, Dünya Sanat Günü’ne ilişkin bilgiler verdi. Dünya Sanat Günü’nün ressam, düşünür, mucit, filozof olan ve çok yönlü kişiliği ile öne çıkan sanatçı Leonardo da Vinci’nin doğum günü olduğunu söyleyen Dekan Ölmez, bu günün ilk olarak Meksika, Türkiye, Slovakya ve İsveç de kutlandığını belirtti. 

Açılış konuşmasının ardından “Türkiye’de Sanatçı Olmak” konulu panele geçildi. Panele başkanlık eden Prof. Dr. Melda Özdemir, Geleneksel Türk El Sanatlarına ilişkin bilgiler verdi. İnsanlığın varoluşundan bu yana el sanatlarının uygulandığından bahseden Özdemir, endüstrileşme ve sanayileşmenin kültür mirasımız olan el sanatlarının unutulmasına yol açtığını söyledi. El sanatlarına ait ilk örneklerin insanların ihtiyaçlarını karşılamak üzere ortaya çıktığını anlatan Prof. Dr. Melda Özdemir, el sanatlarının ortaya çıktığı toplumun sanatsal ve kültürel özelliklerini yansıttığını sözlerine ekledi. Türkiye’de el sanatlarının zengin bir geçmişi olduğundan bahseden Özdemir, köyden kente göçün el sanatları üzerindeki etkisini anlattı. 

Doç. Dr. Kafiye Özlem Alp ise konuşmasında, Plastik Sanatlar hakkında bilgi vererek bu sanatın tarihsel gelişimden bahsetti. Sanat eğitiminin amaçlarından da bahseden Alp, akademik anlamda sanatçı yetiştirmek ve örgün eğitimle başlayan süreç itibariyle, bireyin kendini gerçekleştirmesi amaçlarına dayanması gerektiğini söyledi. Batılılaşma ile birlikte post modern anlayışın sanatta da yer aldığını ve bu anlayışın ülkemizde de kabul gördüğünü söyleyen Doç Dr. Kafiye Özlem Alp, toplumsal dinamiklerin sanatı yönlendirdiğini ifade etti. Sanatın her dönem pahalı olduğunu söyleyen Alp, kurumsal ölçüde sanatın desteklenmesi gerektiğini vurguladı. 

Türk Tiyatrosu ve Sahne Sanatları hakkında bilgiler veren Yrd. Doç. Dr. Nil Ünlü Aycıl, Türk Tiyatrosunun tarihsel gelişimini anlattı. Geleneksel Türk Tiyatrosunun seyirlik oyunlarından önemli özellikleri olan Karagöz, Ortaoyunu ve Meddahlık hakkında bilgiler veren Aycıl, tiyatronun doğası ve değişimin temel ilkelerinden bahsetti. Cumhuriyet Tiyatrosu hakkında da önemli bilgiler veren Yrd. Doç. Dr. Nil Ünlü Aycıl, gelenekselden moderne, modernden ulusala gidişteki Türk Tiyatrosunun kimliğine yönelik çalışmaları anlattı. 

Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Kurt’un panelistlere katılım belgelerini vermesinin ardından Üniversitemiz Neşet Ertaş Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölümünün hazırladığı “Neşet Ertaş Türküleri” isimli konsere geçildi. Doç. Dr. Kubilay Kolukırık, Öğr. Gör. Şenol Afacan ve Öğr. Gör. Cenk Şahin tarafından sunulan konser sonunda Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu Fuayesinde Üniversitemiz Neşet Ertaş Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk El Sanatları Bölümü tarafından hazırlanan Dünya Sanat Günü Karma Sergisinin açılışı yapıldı.