Üniversitemizde Ekmek İsrafına Dikkat Çekildi

Üniversitemiz bir yandan eğitim faaliyetlerine devam ederken diğer taraftan toplumsal duyarlılık projeleri ile sorun ve ihtiyaçlara yönelik çözüm önerileri geliştirilmesi ve bu çözüm önerilerinin hayata geçirilmesini amaçlıyor. Ahi Evran Üniversitesi olarak, toplumsal duyarlılık projeleri ile gençleri, takım çalışması yoluyla bireyler arası empati kurabilen, proje döngüsü yönetimi konusunda bilgi ve beceri sahibi, iletişim ve organizasyon becerileri güçlü, sadece mevcut projelerde yer alan değil, kendi proje fikirlerini de geliştiren, çözüm önerileri sunan, sivil toplumun gücünü kavrayan, yaşadıkları çevreyi her yönüyle anlayabilen gençler olarak yetiştirmeyi hedefliyor. Bu bilinçten hareketle Evrensel Öğrenci Topluluğu tarafından Toprak Mahsulleri Ofisi Kırşehir Şubesi ile ortaklaşa  “Ekmek İsrafı” konulu panel düzenlendi.

Üniversitemiz Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ertuğrul Güreşci moderatörlüğünde 21 Nisan 2016 tarihinde üniversitemiz Kazakistan Amfisinde gerçekleşen panele konuşmacı olarak Kırşehir Toprak Mahsulleri Ofisi Müdürü Fatih Gümüş ile Bilgi İşlem Şefi Gökhan Özcan, Kırşehir Gökbulut Camii İmam-Hatibi Osman Koç katıldı. Panel çok sayıda öğrenci tarafından takip edildi.

Fatih Gümüş, konuşmasında Toprak Mahsulleri Ofisinin çalışmaları hakkında bilgi vererek 2013 yılında başlatılan “Ekmek İsrafını Önleme” kampanyasından bahsetti. Gümüş, kampanyanın uluslararası bir niteliğe sahip olduğuna değinerek milli ekonomimize 2,8 milyar katkı sağladığını ve bu tür bilinçlendirici faaliyetlerin üniversite ve okullarda devam edeceğini söyledi.

Ekmek alırken nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunda önerilerde bulunan Gökhan Özcan, ülkemizde günde 6 milyon, yılda 2,1 milyar adet ekmeğin çöpe atılarak ya da hayvanlara verilerek israf edildiğini ifade etti. Özcan, “İsrafın yıllık ekonomik karşılığı olan 1,5 milyar TL ile 100 yataklı 80 hastane,16 derslikli 5 yüz okul, 5 yüz kilometre bölünmüş yol yapılabilmektedir” dedi.

İsrafın zararının toplumsal boyutları hakkında bilgiler veren Osman Koç ise israfın dini boyutundan bahsederek Peygamber Efendimizin hayatından örnekler verdi.