Akademide Kadın Çalışmaları Üniversitemizde Tartışıldı

Üniversitemiz ile Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı Akademide Kadın Çalışmaları ve Sorunları Birimi tarafından “Akademide Kadın Bilim İnsanlarının Katkıları” konulu bir panel düzenlendi. 22 Nisan 2016 tarihinde Üniversitemiz Fen-Edebiyat Fakültesi Konferans Salonunda düzenlenen panele konuşmacı olarak Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Konca Yumlu ile Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurgül Keser katıldı. Yükseköğretim Kurulu Akademide Kadın Çalışmaları ve Sorunları Birimi Başkanı Prof. Dr. Sezer Komsuluoğlu’nun moderatörlük ettiği panele, YÖK Genel Kurul Üyesi Doç. Dr. Zeliha Koçak Tufan, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, öğretim elemanları ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Üniversitemiz Fatma Bacı Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi adına panelin açılış konuşmasını yapan Yrd. Doç. Dr. Selma Boyacı, merkezin kuruluş amacı ve merkez bünyesinde yapılması planlanan çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya da bir konuşma yaparak kadını, insan ve anne olarak çok önemsediklerini söyledi. Rektör Karakaya sözlerini şöyle sürdürdü: “İnanç eksenimizde cennet, ayağının altına konarak o tahta kadınlar oturtulmuştur. Bu inanışla toplumu inşa eden, medeniyetimizin öncüsü kadınlarımızı hürmetle selamlıyorum.”

YÖK Genel Kurul Üyesi Doç. Dr. Zeliha Koçak Tufan: "Üniversitelerin kurumsallaşmasında öğretim elemanı, öğrenci ve yöneticilere çok iş düşüyor."

Panelin açılışında son olarak YÖK Genel Kurul Üyesi Doç. Dr. Zeliha Koçak Tufan bir konuşma yaptı. Koçak konuşmasında, küçük üniversitelerin kurumsallaşma ile ilgili sorunlarına değinerek bu konuda öğretim elemanlarına ve yöneticilere çok iş düştüğünü belirtti. Bilgi birikimini ve öğrencilerin hayata bakışını geliştirerek güçlü yanlarını görebileceklerini, bunun da başarıyı getireceğini söyleyen Doç. Dr. Zeliha Koçak Tufan, dinleyicilere tavsiyelerde bulunarak panelin verimli geçmesi dileğiyle konuşmasını bitirdi. Panelde ilk sözü, Moderatör Prof. Dr. Sezer Komsuluoğlu alarak Yükseköğretim Kurulu Akademide Kadın Çalışmaları ve Sorunları Biriminin kuruluşu ve yapılan çalışmalar hakkında bilgiler aktardı.

Komsuoğlu’nun ardından Prof. Dr. Nurgül Keser “Yükseköğretim Kurumlarında Kadın Araştırma Merkezlerinin Yeri Ne Olmalıdır ve Cevaplar“ konulu konuşmasını yaptı. Akademide kadın çalışmaları hakkında bilgiler veren Keser, alana ilişkin çalışmalardan örnekler sunarak toplumsal cinsiyete ilişkin farkındalık oluşturma yollarını anlattı.

“Toplumsal Cinsiyet ve Medya” konusu üzerine bir konuşma yapan Prof. Dr. Konca Yumlu ise konuşmasına cinsiyet, cinsiyetçilik ve cinsiyet ayrımcılığı kavramlarını açıklayarak başladı. Toplumsal cinsiyet kalıplarının ön yargılardan ve gerçeği yansıtmayan bilgilerden kaynaklandığını ifade eden Yumlu, bu yargıları üretmede medyanın rolüne değindi. Konuşmasında medyada kadının temsil edilme şekline de yer veren Yumlu, toplumsal cinsiyet yargılarının medya aracılığı ile yeniden üretildiğini ve kadının medyada ikincil konumda, nesneleştirilmiş, edilgin, cinsel obje şeklinde ve özel alana hapsedilmiş olarak temsil edildiğini söyledi.

Panel, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya’nın katılımcılara hediye vermesinin ardından sona erdi. Rektör Prof. Dr. Vatan Karakaya, panelin ardından YÖK Genel Kurul Üyesi Doç. Dr. Zeliha Koçak Tufan ile panelistlere Üniversitemiz Merkezi Araştırma ve Uygulama Laboratuvarını gezdirdi.