Üniversitemizde “İstiklal ve İstikbal Mücadelemizin Tanığı Mehmet Akif Ersoy” Konulu Konferans Düzenlendi

Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Dekanlığı tarafından “İstiklal ve İstikbal Mücadelemizin Tanığı Mehmet Akif Ersoy” konulu bir konferans düzenlendi. 13 Mart 2017 tarihinde Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonunda düzenlenen ve Fırat Üniversitesi İnsani ve Sosyal Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Kavaz’ın konuşmacı olduğu konferansa, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ahmet Gökbel ve Prof. Dr. Mustafa Kurt, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nadir İlhan, akademik ve idari personellerin yanı sıra çok sayıda öğrenci katıldı.

Konferansın açılış konuşmasını Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya yaptı. Mehmet Akif Ersoy’un tarihi kişiliği hakkında birçok çalışma yapıldığını ve yapılmaya devam edileceğine inandığını dile getiren Rektör Karakaya, Milli Mücadele döneminde ülkemizin toprak bütünlüğünün korunmasında Mehmet Akif Ersoy’un mücadeleci ruhunun önemine dikkat çekti. Prof. Dr. Vatan Karakaya sözlerini şöyle sürdürdü: “Bugün bizler, varlık mücadelesinin ve büyük olma ideali anlamında aynı mücadelenin içinde olduğumuzu bilmemiz gerekiyor. Mehmet Akif Ersoy dönemindeki düşman zihniyetler hala var. Bunların Türk milletinin üzerindeki kin ve nefretlerini yeri geldiğinde ortaya çıkardıklarını görüyoruz. Akif’in Safahat adlı eseri milli şuura önemli mesajlar iletiyor.” Rektör Karakaya, millet olarak insanlık onurunu koruma görevi üstlendiğimizi söyleyerek önder olma, lider olma duygusunun her zaman taze tutulması gerektiğini belirtti.

 

Prof. Dr. Vatan Karakaya’nın konuşmasının ardından Fırat Üniversitesi İnsani ve Sosyal Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Kavaz tarafından verilen konferansa geçildi. Kavaz konuşmasında, Mehmet Akif Ersoy’un şahsiyeti hakkında detaylı bilgiler verdi. Milli mücadelede Mehmet Akif Ersoy’un tavrına da değinen Prof. Dr. İbrahim Kavaz, Akif’in şiirlerindeki anlamları ve verilen mesajları anlattı. İstiklal Marşımızın Türkiye Büyük Millet Meclisinde kabul sürecine ilişkin bilgiler veren Kavaz, Akif’in maddi çıkar gözetmeden İstiklal Marşımızı yazdığını belirterek, o dönemde Akif’in kazandığı maddi ödülü Müslüman dul kadınlarına bağışladığını söyledi. Kavaz, “Mehmet Akif Ersoy ideal bir insandır. Örnek ve tutarlığa sahip Akif, milletin hafızasında ve gönlünde yer etmiştir.” dedi.  

Konferans sonunda Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, Prof. Dr. İbrahim Kavaz’a çiçek ve hediye takdim etti.