Üniversitemizde “İstiklal Marşımızın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy” Konulu Konferans Verildi

İstiklal Marşımızın Kabul Edilişinin 96. Yılı münasebetiyle Üniversitemiz Rektörlüğüne bağlı Türk Dili Bölümü ile Türkiye Yazarlar Birliği işbirliğinde düzenlenen“ İstiklal Marşımızın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy” konulu konferans 15 Mart 2017 tarihinde gerçekleştirildi. Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Konferans Salonunda gerçekleşen ve Yazar Mustafa Özçelik’in konuşmacı olarak katıldığı konferansa akademik ve idari personeller ile öğrenciler yoğun ilgi gösterdi.

Konferansın açılış konuşmasını Üniversitemiz Rektörlüğüne bağlı Türk Dili Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Maksut Yiğitbaş yaptı. Yiğitbaş konuşmasında, Milli Mücadele Döneminde milleti bilinçlendirme ve cesaretlendirmede emeği olan Mehmet Akif Ersoy’u anmak için bu programı gerçekleştirdiklerini ifade etti. 

Açılış konuşmasının ardından Yazar Mustafa Özçelik’in konferansına geçildi. Özçelik konuşmasında, Mart ayının Türk milleti için özel bir durumu olduğunu söyleyerek bu ayın İstiklal Marşının kabul edildiği ay olduğunu belirtti.  Yazar Özçelik, Mehmet Akif Ersoy’u ünlü yapan olgunun sadece İstiklal Marşı olmadığını ifade ederek onun kişiliği, tavrı, düşüncelerinde öne çıkan birleştirici özelliğinin her zaman anıldığını dile getirdi. Her edebi metnin ilk okumada anlaşılamayabileceğini belirten Özçelik, bu eserleri anlamak için derinliğine inmek gerektiğini söyleyerek İstiklal Marşının da anlaşılabilmesi için anlamının derinliğine inilmesi gerektiğini ifade etti. Her eserin bir ihtiyaçtan doğduğunu dile getiren Yazar Mustafa Özçelik, sözlerine şöyle devam etti: “Milli mücadele döneminde milletimizin endişelerini yok etmek gerekliydi. Bunun için de milletimizi cesaretlendirecek bir metne ihtiyaç vardı. Mehmet Akif Ersoy da İstiklal Marşı ile milletimizin endişesini ortadan kaldırarak onları cesaretlendirdi.” Mehmet Akif Ersoy’un kişilik özellikleri hakkında da bilgiler veren Özçelik,  Akif’in idealist, samimi bir insan ve vatansever olduğunu söyledi.  

Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği konferansta Yazar Özçelik, öğrencilere Mehmet Akif Ersoy’un eserlerinden birkaç mesaj ileterek onların geleceklerine sahip çıkacak başarılı bireyler olmasını tavsiye etti.  Mehmet Akif’in İstiklal Marşını sadece Milli Mücadele dönemi için yazmadığını söyleyen Mustafa Özçelik, marşın anlamının derinliğine bakıldığında geleceğe ait mesajların görülebileceğini söyledi.

Yazar Mustafa Özçelik, konuşmasını Mehmet Akif’in “Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın.” duasıyla bitirdi. 

Konferans sonunda Mustafa Özçelik’e, Üniversitemiz Rektörlüğüne bağlı Türk Dili Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Maksut Yiğitbaş tarafından katılım belgesi, Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mustafa Özduran tarafından günün anısına bir hediye verildi.