Üniversitemizde “Eğitimde Paradigma Sorunu ve Kültür Temelli Eğitim” Konulu Konferans Düzenlendi

Öğretmen okullarının açılışının 169. yıl dönümü dolayısıyla Üniversitemiz Eğitim Fakültesi tarafından “Eğitimde Paradigma Sorunu ve Kültür Temelli Eğitim” konulu konferans düzenlendi. 16 Mart 2017 tarihinde gerçekleşen ve Kırıkkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Aydoğan’ın konuşmacı olarak katıldığı konferansa Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Gökbel, Genel Sekreter Doç. Dr. Rüştü Yeşil, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Refik Balay, Milli Eğitim Müdür Vekili Şevket Karadeniz, Rektör Danışmanları Doç. Dr. Hüseyin Şimşek, Yrd. Doç. Dr. Davut Aydın, Yrd. Doç. Dr. Adem Taşdemir, Kırıkkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Murat Demirbaş, akademik ve idari personeller ile çok sayıda öğrenci katıldı.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Refik Balay, paradigmanın ne anlama geldiğini ifade ederek kendi kültürümüze sahip çıkmamız gerektiğini belirtti. Prof. Dr. Refik Balay, “Başka kültürlerin kendi kültürümüzün önüne geçmesine izin vermemeliyiz.” dedi. 

Açılış konuşmasının ardından “Eğitimde Paradigma Sorunu ve Kültür Temelli Eğitim” konulu konferansa geçildi. Konferansta Kırıkkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Aydoğan, eğitim kavramına, aile ve çevrenin eğitimimiz üzerindeki etkisine değindi. Eğitim sistemimizin içinde bulunduğu anlayışa göre belirlendiğini söyleyen Aydoğan, “Eğitim, çağının paradigmasını yansıtmak zorunda kalıyor, bir şeyin iyi olduğunu paradigmalar belirliyor.” dedi. Paradigma çeşitlerine değinen Aydoğan, Batı ve Doğu Paradigması olarak iki çeşit paradigma olduğunu söyledi. Kırıkkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Aydoğan, Batı Paradigmasının rasyonel, pozitivist ve etnosantrik(etnik merkezcilik) merkezli olurken, Doğu Paradigmasının ruh, duygu ve din merkezli olduğunu ifade etti. Batı Paradigmasının Tanzimat Döneminden sonra ülkemizde etkili olduğunu belirten Prof. Dr. İsmail Aydoğan, bu duruma o dönemin yazarlarının ve aydın insanlarının etki ettiğini vurguladı. Kendi eğitim sistemimizin sorunlarına değinen Aydoğan, ana sorunun Batı Paradigmasının öncelenmesi ya da kültür temelli olmaması olduğunu ifade etti.  Dekan Aydoğan konuşmasına şöyle devam etti: “Öncelikle nasıl bir insan yetiştirmek istediğimize karar vermeliyiz. Bu kararı verdikten sonra kendi kültürümüzde eğitim vermeliyiz. Çünkü her ülke kendi kültürüne göre eğitim sistemini belirlemeli.” 

Konferansın sonunda Kırıkkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Aydoğan’a, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Gökbel ve Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Refik Balay tarafından çiçek ve armağan verildi.