Üniversitemizde Dil Bayramı Kapsamında “Dilimiz Türkçe” Paneli Düzenlendi

Üniversitemiz Türk Dili Bölümü tarafından 2017 yılının Türk Dili Yılı ve 85. Dil Bayramı olması nedeniyle “Dilimiz Türkçe” isimli bir panel düzenlendi. 26 Eylül 2017 tarihinde Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Konferans Salonunda gerçekleşen panelin yöneticiliğini Yrd. Doç. Dr. Maksut Yiğitbaş yaparken panele konuşmacı olarak Okutman Ceren Kabadayı, Okutman Dr. Umay Çakır, Okutman Mahmut Seyfeli ve Okutman Hatice Gündoğan katıldı. Panele üniversitemizin akademik ve idari personeli ile öğrenciler de yoğun ilgi gösterdi.

Panel Yöneticisi Yrd. Doç. Dr. Maksut Yiğitbaş, panelin açılışında bir konuşma yaparak 2017 yılının Türk Dili Yılı ve 85. Dil Bayramı olması nedeniyle böyle bir paneli düzenlediklerini belirtti. Panelin içeriği hakkında bilgiler veren Yiğitbaş, Türkçeyi özgün kullanmanın önemine değindi.

Panelde Okutman Ceren Kabadayı, “Türk Dilinin Tarihi Gelişimi” konusuna değinerek Türk Dilinin yazı tarihinin Köktürkler Devleti ile başladığını ifade etti. Köktürkler Devleti döneminde ortaya çıkan yazıtların Türk Diline katkısının öneminden bahseden Kabadayı, Türk Dilinde gerçekleşen dönemsel aşamaları anlattı.

Okt. Ceren Kabadayı’nın konuşmasının ardından Okt. Dr. Umay Çakır söz alarak “Kırşehirli Türk Dili Önderleri” başlıklı sunumunu yaptı. Çakır, Aşık Paşa, Gülşehri, Hacı Bektaş-ı Veli, Yunus Emre, Ahi Evran-ı Veli gibi bilginlerin Kırşehir ve çevresinde Türk Diline yaptıkları katkıları anlatarak onların eserleri hakkında bilgiler verdi.

Okt. Hatice Gündoğan ise “Üniversitelerde Türk Dili Öğretimi” konulu bir sunum yaptı. Gündoğan sunumunda, Türk Dili derslerinin zorunlu hale getirilmesi hakkında bilgiler vererek ortaokul ve liselerde öğretilen Türk Dili eğitiminin yetersizliği nedeniyle üniversitelerde Türk Dili eğitimine yer verildiğini söyledi. Okullarda dilimizin öğretilmesine yeterince özen gösterilmediğini dile getiren Okt. Hatice Gündoğan, üniversitelerde Türk Dili eğitiminin gerekliliğine değindi.

Panelde son olarak Okt. Mahmut Seyfeli söz aldı. Seyfeli, “Türkçenin Güncel Kullanımı ve Yanlışlıkları” konulu sunumunu yaptı. Türkçenin dünyanın en eski dillerinden biri olduğunu söyleyen Seyfeli, Batı dilleri yokken Türkçenin var olduğunu ve en çok konuşulan diller sıralamasında Türkçenin 5. dil olduğunu belirtti. Kendi halkımız tarafından dilimizin özensiz ve hatalı kullanıldığını söyleyen Okt. Mahmut Seyfeli, yabancı sözcük kullanma tutkusunun ülkemizde her geçen gün arttığını ifade etti. Dilimizi doğru kullanmamız gerektiğini vurgulayan Seyfeli, “Türk değerleri ve kimliğine sahip çıkmalıyız.” dedi.