3. Uluslararası Ahilik Sempozyumu Başladı

Fiziki ve sosyal olanaklarını her geçen gün artırarak hızla büyümeye devam eden ve yeni bir çehreye bürünen üniversitemiz birçok farklı alanda gerçekleştirilen bilimsel faaliyetlerle akademik dünyaya katkı sağlamaya devam ediyor. Bu kapsamda gerçekleştirilen 3. Uluslararası Ahilik Sempozyumu, 5 Ekim 2017 tarihinde Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleşen açılış programı ile başladı.

Sempozyuma 70’in Üzerinde Bilim İnsanı Katkı Sağlıyor

“13. Yüzyıla Kadar Türk ve İslam Dünyasında Ahiliğin Temelleri” konulu temayla gerçekleştirilen 3. Uluslararası Ahilik Sempozyumuna Kırşehir Valisi Necati Şentürk, Kırşehir Belediye Başkan Vekili Emre Şahinci, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı ve Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Gökbel, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Kurt ile çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı. 7 farklı ülkeden 70’in üzerinde bilim insanının katılımıyla gerçekleşecek olan sempozyum, 21 oturumda ve 3 farklı salonda 3 gün boyunca devam edecek. 3. Uluslararası Ahilik Sempozyumunun bu yılki temasını ise “13. Yüzyıla Kadar Türk ve İslam Dünyasında Ahiliğin Temelleri” konusu oluşturuyor.

Gökbel: “Büyük Türkiye’nin İnşasına Ahi Evran-ı Veli’nin Mirası Önemli Katkı Sağlayacak”

Sempozyumun açılış konuşmasını Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı ve Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Gökbel yaptı. Gökbel konuşmasında, Ahilik Sempozyumunun üç aşama halinde planlandığını, bugün açılışı yapılan sempozyumun ise bunlardan ilki olduğunu ifade etti. Konuşmasında, sempozyumda ele alınacak konulara da değinen Gökbel, bunları şu şekilde açıkladı: “Sempozyumumuzda ‘İslamiyet Öncesi Feta ve Fütüvvet Anlayışı, Fütüvvetin ve Ahiliğin Kur’ani Temelleri, İslami Dönemde Fütüvvet Anlayışı, Halife Nasır ve Sonrası Fütüvvet Tasavvuru, Arapça, Farsça ve Türkçe olmak üzere Fütüvvetnameler ve Fütüvvet Kültürü, Ahi Kültüründe Tarihi Şahsiyetler ve Fütüvvet Algısı, Esnaf Destanlarının Türk Kültürü ve Ahi Kültürünün Oluşumuna Etkileri, Anadolu’da Fütüvvet ve Ahilik, Ahi Evran ve Tarihi Kişiliği, Dini Ekoller ve Ahilik, Ahilik, Ticaret ve Esnaf, Farklı Coğrafyalarda Ahiliğin İzleri’ temel başlıkları altında toplam 70 bildiri bilim insanlarının dikkatine sunulacaktır.” İlim, kültür ve sanat hayatına katkıları olan Ahi Evran-ı Veli, Cacabey, Aşık Paşa ve Yunus Emre gibi şahsiyetlerin bıraktıkları mirasın benimsenmesinin önemine değinen Gökbel, yeniden büyük bir Türkiye inşa etmede bu mirasın önemli katkılarının olacağını ifade etti. Konuşmasında, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya’ya ve sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür eden Prof. Dr. Ahmet Gökbel, bilimsel ve kültürel faaliyetlerin üniversitemizde devam edeceğini ifade etti.

Rektör Karakaya: “Ahilik Sadece Esnaf Hareketi Değil İnsan Yetiştirme Metodudur.”

Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Gökbel’in konuşmasının ardından Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya da bir konuşma yaptı. Ahilik kültürünü ve Ahi Evran-ı Veli’nin ilinde onun maneviyatı ile kurumsallaştırdığı Ahilik geleneğini tartışmak üzere bu sempozyumu düzenlediklerini belirten Rektör Karakaya, bu sempozyumla medeniyet değerleri uzmanları tarafından tartışılan Ahiliğin geçmişten gelen mesajlarının günümüze taşınacağını söyledi. Ahiliğin sadece bir esnaf hareketi olmadığını, aynı zamanda insan yetiştirme metodu olduğunu vurgulayan Rektör Karakaya, kapitalizm, liberalizm gibi görüşlerin kol gezdiği günümüzde ekonomi ve finans çağının insanı unutturduğunu dile getirdi. Prof. Dr. Vatan Karakaya, bu sempozyumun sonunda dünyayı etkisi altına alan kazanma duygusu içine insanı ve onun değerlerini, Ahi Evran-ı Veli’nin kattığı gibi katabilmeyi, esnafı yetiştirebilmeyi ve bu değerleri yeniden canlandırabilmeyi amaçlayan hareketin yapılabilmesinin beklenilen bir değer olduğunu söyledi. Rektör Karakaya , “Amacımız kazanmayı önemseyen bir esnaf hareketinden ziyade çağın insanı yok sayan bu kazanma duygusuna alternatif sistem geliştirmektir.” dedi.

Rektör Karakaya: “Herhangi Bir Sosyolojik Yapı, Toplumsal Değişim Yapılacaksa Öncelikle Bunun Temelinde İyi Tanımlanmış Bilgi Olmalıdır.”

Rektör Karakaya: “Sempozyumda Elde Edilecek Bilgiler Bir Kaynakta Toplanarak Ahilik Üzerine Başvuru Kitabi Haline Getirilecek.”

Ahilik değerlerine sahip bireylerin yetiştirilebilmesi için öncelikle Ahiliğin ilmi değerlerinin ortaya çıkarılması gerektiğini vurgulayan Rektör Karakaya, “Çünkü herhangi bir sosyolojik yapı, toplumsal değişim yapılacaksa öncelikle bunun temelinde iyi tanımlanmış bilginin olması gerekiyor.” dedi. Sempozyumu düzenleme amaçlarını medeniyet değeri olan Ahiliğin ilmi kaynağının araştırılması olarak açıklayan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, bu değerleri temelinden ortaya çıkarmak hedefiyle hareket ettiklerini sözlerine ekledi. Rektör Karakaya konuşmasına şöyle devam etti: “Üç seri halinde yapmayı planladığımız bu sempozyumda ilk olarak inşallah bu değerleri ilmi gerçeklerle ortaya çıkaracağız. Ahiliğin 13. yüzyıla kadar gelişmesini bugün yazılı kayda dönüştüreceğiz ve bunu sadece üniversitemizde değil yurt içinde ve yurtdışında, bugünkü coğrafi sınırlarının dışına çıkan bir birlikteliği yeniden canlandırma umuduyla yapacağız. Çünkü Ahilik bin yıllık sürdürülebilir güçlü toplumsal ittifaktır. Bu ittifakı bölgeselleştirmeden evrensel değerine eriştirmek ve bu evrensel değerleri de ilmi gerçeklerle desteklemek üzere sempozyumumuzun ilkini başlatmış bulunuyoruz.” Sempozyumla elde edilecek bilgilerin bir kitapta toplanacağını ifade eden Prof. Dr. Vatan Karakaya, üniversitemizin Ahilik üzerine bir başvuru kaynağı haline getirileceğini söyledi.

Rektör Karakaya, konuşmasının sonunda sempozyum düzenleme kuruluna ve sempozyuma destek olan Gümrük ve Ticaret Bakanlığına, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğine, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonuna ve Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Merkez Birliğine teşekkür etti.

Konuşmasının ardından sempozyuma katılmak üzere Filistin’den gelen Najah Üniversitesi öğretim üyeleri Prof. Dr. İhsan Al-Deek ve Prof. Dr. Nader Qasim tarafından Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya hediye verildi.

Vali Şentürk: “Ahilik Bir Medeniyet Projesidir”

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya’nın konuşmasının ardından Kırşehir Valisi Necati Şentürk de kısa bir konuşma yaparak Ahilik geleneğinin Kırşehir için önemine değindi. 3. Uluslararası Ahilik Sempozyumunda Ahilik Kültürünün uzmanları tarafından tartışılacağını belirten Şentürk, Ahiliğin kurallarının fütüvvet ile anlatıldığını belirterek fütüvvetin ise Kuran ve Sünnet olduğunu ifade etti. “Kişi Kuran ve Sünnete riayet ederse iki dünyayı da kazanmış olur.” diyen Vali Şentürk, konuşmasında Ahilik kültürünün görüldüğü toplumlara yer verdi. Arap toplumlarında görülen Ahiliğin ete ve kemiğe bürünmüş halinin Anadolu’da gerçekleştiğini söyleyen Vali Şentürk, Osmanlı Devletinin de Ahilik Kültürüne çok önem verdiğini ifade ederek Osmanlılar zamanında Ahiliğin bir medeniyet projesi olduğunu sözlerine ekledi. Tüm katılımcılara teşekkür eden Vali Şentürk, sempozyumun ilimiz ve üniversitemiz için hayırlı olmasını diledi.

Konuşmaların ardından 3. Uluslararası Ahilik Sempozyumu, Prof. Dr. Ali Torun başkanlığında gerçekleşen “İslamiyet Öncesi Feta ve Fütüvvet Anlayışı” konulu ilk oturum ile başladı. Oturumda Prof. Dr. İbrahim Yılmaz “Eski Arap Şiirlerinde Fütüvvet Kavramı”, Prof. Dr. İhsan Al-Deek “ İslamiyet Öncesi ve İslami Dönemlerde Fütüvvet”, Doç. Dr. Ali Şen “ Ahilikten Ahlaki Kaidelerin İslam Öncesi Arabistan Yarımadasındaki Temellerine Bir Bakış” ve Prof. Dr. Mehmet Şeker “Alplıktan Fütüvvete/Fütüvvetten Ahiliğe” konulu bildirileri ile sempozyuma katkı sağladılar.

Sempozyum 3 gün boyunca 21 oturumla 7 ülkeden 74 bilim insanının katılımı ile devam edecek.