Üniversitemiz Neşet Ertaş Güzel Sanatlar Fakültesinden Bir Dizi Etkinlik

Üniversitemiz Neşet Ertaş Güzel Sanatlar Fakültesi ile Anadolu Halk Sanatları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından ‘’Kastamonu ili Azdavay İlçesi Geleneksel Dokumaları” ve “Doğadan İzler - Ekolojik Baskı Sergisi ve Atölye Çalışması” konulu bir dizi etkinlik düzenlendi. 27 Kasım 2017 tarihinde Merkezi Araştırma ve Uygulama Laboratuvarı Konferans Salonunda ‘’Kastamonu ili Azdavay İlçesi Geleneksel Dokumaları” konulu konferansla başlayan etkinliğe Neşet Ertaş Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Filiz Nurhan Ölmez, Anadolu Halk Sanatları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Sema Etikan, Gazi Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Sema Özkan Tağı ile akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Etkinlikler kapsamında ilk olarak Gazi Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Sema Özkan Tağı tarafından ‘’Kastamonu ili Azdavay İlçesi Geleneksel Dokumaları” konulu konferans verildi. Konferansta Azdavay ilçesinin nüfusu ve coğrafi özellikleri hakkında bilgiler veren Tağı, günümüz şartlarından dolayı bölgede nüfus ile birlikte dokumacılık yapan ailelerin de azaldığını belirtti. 20 yılı aşkın süredir bölgeye giderek araştırmalarına devam ettiğini dile getiren Doç. Dr. Sema Özkan Tağı, bölge halkının giyim kuşamlarındaki yöresel özellikleri anlattı. Büyük şehirlere göç eden bölge halkının köye geldiklerinde hala kültürlerini devam ettirmeye çalışarak yöresel kıyafetlerini giydiğini söyleyen Tağı, bölge erkeklerinin yöresel kıyafetleri kadınlardan çok daha önce terk ettiklerini ifade etti. Uzun yıllar önce bölgede dokumacılık yapan ailelerin fazla olduğunu belirten Doç. Dr. Sema Özkan Tağı, günümüzde bölgede dokumacılığı devam ettiren 3 aile kaldığını da sözlerine ekledi. Dokuma tezgâhları hakkında bilgiler veren Tağı, tezgâhlarda ön bezi, kuşak, çarşaflık bez gibi dokumaların yapıldığını dile getirdi.  

Konferansın sonunda Anadolu Halk Sanatları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Sema Etikan tarafından Doç. Dr. Sema Özkan Tağı’ya günün anısına hediye verildi.  

Konferansın ardından Üniversitemiz Yabancı Diller Yüksekokulu Fuaye Alanında “Doğadan İzler - Ekolojik Baskı Sergisi ve Atölye Çalışması” konulu çalışma yapılarak öğrencilere bilgiler verildi.