Rektör Öğrenci Buluşmalarına Yoğun İlgi

Gençleri geleceğin teminatı olarak gören ve öğrencilerle sık sık buluşmaya özen gösteren Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, bu kez de üniversitemiz fakültelerine yeni kayıt yaptıran öğrencilerle bir araya geldi. 30 Kasım 2017 tarihinde Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonunda düzenlenen Rektör-Öğrenci Buluşmalarında Rektör Karakaya’ya Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ahmet Gökbel ile Prof. Dr. Mustafa Kurt, Genel Sekreter Mehmet Zeki Küçük, dekanlar ve müdürler eşlik etti.

Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği söyleşi, Öğrenci Konseyi Başkanlarının açılış konuşmaları ve böyle bir buluşmanın gerçekleşmesinden duydukları memnuniyeti dile getirmeleri ile başladı. Öğrencileri geleceğimiz olarak gördüğünü ifade eden sözlerle konuşmasına başlayan Prof. Dr. Vatan Karakaya, öğrencilerle bir arada olmaktan mutlu olduğunu ve bu buluşmaların devam edeceğini sözlerine ekledi. 2016-2017 eğitim öğretim döneminde öğrencilerle bir araya geldiklerini belirten Rektör Karakaya, öğrencilere kendi tecrübelerini aktarırken onların da üniversite yönetiminden olan beklentilerini dinlediklerini anlattı. Bu dönemde de üniversite yönetimi olarak problemleri çözmek, sorunları dinlemek ve öğrencilerle sohbet etmek istediğini ifade eden Prof. Dr. Vatan Karakaya, hem rektör olarak hem de bir hoca olarak öğrencilerin karşısında olduğunu söyledi.

 

Rektör Karakaya: “Burada Olmaktan Gurur Duyun”

Öğrencilerle bir araya gelmenin öneminden bahseden Prof. Dr. Vatan Karakaya, “Bizler ayağınıza takılabilecek taşları önünüzden çekmek için sizlere tecrübelerimizi aktaracağız.” dedi. Ahi Evran Üniversitesinin dinamik, hayalleri ve inançları bulunan genç bir üniversite olduğunu vurgulayan Rektör Karakaya öğrencilere “Burada olmaktan gurur duyun.” dedi. 

Üniversitemiz hakkında öğrencilere bilgi veren Prof. Dr. Vatan Karakaya, öncelikle pilot üniversite sürecini anlattı. Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Projesi kapsamında pilot üniversite olmaya hak kazanan Ahi Evran Üniversitesinin projelerinden bahseden Rektör Karakaya, bu projelerin üniversitemize, şehre ve bölgeye sağlayacağı kazanımları açıkladı. Bu projeleri öğrencilerin umutlarını daha ileriye götürmesi için anlattığını ifade eden Prof. Dr. Vatan Karakaya, “Ruhun özündeki umudun taze olması lazım. Mücadelesini yapmadığımız hayatı yaşama hakkımız olmaz.” dedi.

Rektör Karakaya: “Çalışmadan Umut Oluşturmayın”

Öğrencilerin ders çalışarak dünyayı anlamaya çalışma sorumluluklarının bulunduğunu söyleyen Prof. Dr. Vatan Karakaya konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Çalışmadan nimet olmaz. Çalışmadan umut oluşturmayınız. Aksi takdirde hayal kırıklığı yaşarsınız. Hayatın bedelini lütfen veriniz. Hayatı tanıyan, düşünen, sorgulayan özellikle kendini sorgulayan bireyler olarak derslerinize çalışın. Kendinize sorduğunuz her soru için cevap verilmesi gereken bir mesuliyet vardır. Cevap verdiğiniz de akıl ve mantık devreye girer ve doğru yanlış seçimi başlar. Akılla yaşanan bir hayat bu. Aklı mantığa katarak geleceğe dair planlarınız olsun ve hayatı bedeliyle yaşamaya kendinizi ikna edin. Her milletin önem verdiği şey gençliğidir. Gençliğin de önem verdiği şey bedel ödemek olmalıdır. O bedeli de en iyi aksatmadan yürütülebilecek süreç eğitim süreçleridir. İnsan önemlidir ve insanın en hassas takip edilen süreçleri eğitim süreçleridir. ” 

Öğrencilerin büyük bir iş yapmak,  bu toplumun beş yıl sonrasını inşa etmek, bu günden daha iyi hale getirmek için üniversiteye geldiklerini belirten Rektör Karakaya, öğrencilerin umutlarında da bu kavramların olduğunu söyledi. Ahi Evran Üniversitesinin pilot üniversite olması ve kalite süreçlerini tamamlayarak kalitesi tescil edilmiş bir üniversite olmasının övünülecek bir durum olduğunu belirten Prof. Dr. Vatan Karakaya, üniversitemizin bu çalışmalarının öğrencilerde aidiyet duygusunu artırarak umut oluşturmasını istediğini, öğrencilerin Ahi Evran Üniversitesinde eğitim gördükleri süre içerisinde taleplerini dinleyerek bu taleplere cevap vereceklerini de sözlerine ekledi.

 

Barınma Sorunu Çözüme Kavuşuyor 

Öğrencilerin özellikle barınma sorunlarıyla da yakından ilgilendiğini belirten Prof. Dr. Vatan Karakaya açıklamalarına şu şekilde devam etti: “Öğrencilerle daha önceki buluşmalarımızda onların yurt problemi olduğunu dinledik. Rektör olarak yurt sorununu çözmek görevim değildi fakat bu konuya duyarsız kalamazdık. Bu konuyla ilgili gerekli çalışmaları başlattık ve 2664 kişilik yurt binamız yakında teslim edilecek. Böylelikle öğrencilerimizin barınma sorununu çözmüş olacağız. Ayrıca TOBB tarafından yapılan 500 kişilik yurt binası da teslim edildiğinde öğrencilerimizin barınma sorunu büyük ölçüde bitecek.”

Prof. Dr. Vatan Karakaya: “Öğrencileri Sadece Diplomaları ile Mezun Eden Bir Rektör Olmak İstemiyorum” 

Yarınların bugünlerden çok daha iyi olacağını sık sık vurgulayan Prof. Dr. Vatan Karakaya, üniversite içerisinde büyük bir değişimin yaşandığını, yeni binalarla birlikte daha kaliteli ve nitelikli bir eğitimin olacağını belirtti. Fiziki imkanların yanı sıra sosyal imkanların da iyileştirilmesi yönünde önemli çalışmalar yaptıklarını anlatan Rektör Karakaya, öğrencilerin temel ihtiyaçlarından biri olan kütüphane binasının da yaklaşık bir aya kadar temelinin atılacağını sözlerine ekledi. Prof. Dr. Vatan Karakaya sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Öğrencileri burada bulundukları süre içerisinde dersini alıp elinde sadece diplomasıyla topluma gönderen bir rektör olmak istemiyorum. Böyle bir yönetim anlayışına sahip değiliz. Sizler bizim için çok kıymetlisiniz.”  

Rektör Karakaya: “Üniversitelerin Ürünü Eğitilmiş İnsandır” 

Öğrencilerle buluşmaların artarak devam edeceğini belirten Rektör Karakaya, bölüm başkanlarının kendi bölümlerinde görüşmeler yapacağını söyledi. Konuşmasında sık sık eğitimin önemine değinen Prof. Dr. Vatan Karakaya, “Üniversitelerin ürünü eğitilmiş insandır. Toplumda görev alan ve topluma katma değer üreten insanlar üniversitelerin ürünüdür.” dedi. Üniversitelerin akademik yeterlik kazanma yeri olduğunu belirten Rektör Karakaya, eksiklerin olması halinde kişilerin eleştirel insanlar değil çözüm üreten insanlar olması gerektiğini söyledi. Eğitim sistemimiz hakkında da görüşlerini bildiren Prof. Dr. Vatan Karakaya, testlerden yüksek puan alan öğrencilere göre hazırlık yapılmasının yanlış olduğunu belirtti. Bu durumun öğrenciye yeterlik kazandırmayacağını ve araştırmadan uzaklaştıracağını ifade eden Rektör Karakaya konuşmasına şu şekilde devam etti: “Bu ülkenin insanları çok zeki. Zihnimiz aktif. Bu aktif durumu eğitim ve öğretimle birleştiremiyoruz. Toplumsal değişimin temeli budur. Dünyada körleşmiş zihniyetlerin karşısında duracak tek medeniyet Anadolu Medeniyetidir. Ama dünyaya da gözünüzü kapatmayın. Geçmişinizi bilmeden büyüklüğünüzü fark edemezsiniz. Bizim bin yıllık kültürümüz var.”

Prof. Dr. Vatan Karakaya: “Taleplerinizin Farkında Olun ve Karşılanıp Karşılanmadığını Sorgulayın” 

Öğrencilerin geleceğe dair plan yapmaları gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Vatan Karakaya, yönetilmenin insanların özgürlüklerini sınırladığını söyledi. Öğrencilerin talebe tanımını anlayarak bu tanıma uygun davranmalarını isteyen Rektör Karakaya, “Taleplerinizin farkında olun ve bu taleplerinizin karşılanıp karşılanmadığını sorgulayın.” dedi. Öğrencilere yaptıkları işin farkında olmaları yönünde tavsiyelerde bulunan Prof. Dr. Vatan Karakaya sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Yaptığımız işlerin hakkını vereceğiz. Kendi ayaklarının üzerinde durabilen ve alternatif medeniyetin gereğini yapanlar olana kadar enerjimizi bitirmeyeceğiz. Yarınlarınıza bakın. Geleceğe bakarken bugünün olumsuzluklarını geleceğe ötelemeyin. Gelecek kendi şartları ile gelir. Olumsuzlukların altında başka olumsuzluklar yaşamak yerine çözümler üretin. Bu çözümler sizi dinamik bireyler yapar ve bu şekilde toplumun bir sorununu ortadan kaldırmış olursunuz.”

 

Rektör Karakaya: “Anadolu Toplumu Kurucu Toplumdur, Taklit Toplumu Değil”

Kişilerin topluma fayda sağlamaları yönünde öğrencilere tavsiyelerde bulunan Rektör Karakaya, öğrencilerin çalışarak bu ülkenin geleceğine katkı sağlamaları gerektiğini sözlerine ekledi. “Anadolu toplumu kurucu toplumdur, taklit toplumu değildir.” diyerek öğrencileri çalışmaya ve üretmeye yönlendiren Rektör Karakaya, öğrencilerin burada bulunma nedenlerini ve hayatı sorgulamaları gerektiğini söyleyerek buldukları cevabın kendilerini çalışmaya yönelteceğini belirtti.

Dünyaya Yön Verecek Bir Türkiye

Öz yeterliği olan insanın dünyaya meydan okuyabilecek durumdaki bireyler olduğunu ifade eden Prof. Dr. Vatan Karakaya, “Dünyayı tanıyın. İnançlarınız neyi destekliyor bunlara bakın ve dikkat edin.” dedi. Dünyaya yön verecek bir Türkiye için çok çalışılması gerektiğine dikkat çeken Rektör Karakaya, üniversite yönetimi olarak gece gündüz demeden çalıştıklarını, öğrencilerin de bırakılan bu miraslara sahip çıkma iradesinde olmalarını istedi. Türkiye’nin dünyanın kilidi durumunda olduğunu belirten Prof. Dr. Vatan Karakaya sözlerini şu şekilde sonlandırdı: “On yıl sonra hatalarımızı değil neler yapabileceğimizi konuşalım. Biz Türkiye gibi büyük bir hazinenin üzerinde yaşıyoruz. Bu hazinenin sahibi gibi davranmalıyız.”

Prof. Dr. Vatan Karakaya öğrencilere yönelik yaptığı konuşmanın ardından onlardan gelen soruları cevapladı. Öğrencilerin talepleri ile tek tek ilgileneceğini belirten Rektör Karakaya, çözülebilir durumda olan sorunlara yönelik çalışmaların da en kısa sürede başlatılacağını söyledi. Söyleşi, öğrenciler tarafından Prof. Dr. Vatan Karakaya’ya çiçek verilmesi ve hatıra fotoğrafı çekilmesinin ardından son buldu.