Rektör Karakaya’nın Kadın İstihdamı Konulu Panelde İnsan Odaklı Konuşması Dikkat Çekti

Bir toplumdaki zihinsel ve bilinçsel dönüşümün temel taşı olan kadın istihdamına yönelik olarak Üniversitemiz ile Kırşehir Belediyesi işbirliğinde 16 Aralık 2017 tarihinde Neşet Ertaş Kültür Merkezinde “Kadın İstihdamı: Sesim Olur Musun?” isimli panel düzenlendi. Panele Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, Kırşehir Baro Başkanı Avukat Mehtap Karaburçak Tuzcu, NTV Haber Spikeri Buket Aydın, Atv Haber Spikeri Nihan Günay, Habertürk Spikeri Didem Arslan Yılmaz ve TRT Haber Spikeri Fuat Kozluklu panelist olarak katılırken çok sayıda akademik ve idari personel, ulusal ve yerel basın mensupları, öğrenciler ve vatandaşlar da panele yoğun ilgi gösterdi.

 

Kadınlarımızın iş gücüne katılımını arttırmak, çalışmalarını ve üretime katkıda bulunmalarını sağlamak ve en önemlisi kadınların kendi ayakları üzerinde durabilmeleri amacıyla düzenlenen panelde moderatör Duygu Canbaş, Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci’ye, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya’ya ve konuşmacılara teşekkür etti. Vizyonu çok çağdaş bir Kırşehir ile karşılaştığını dile getiren Canbaş, Kırşehir’de bulunmaktan mutluluk duyduğunu söyledi.

 

Didem Aslan Yılmaz: “Çalıştıkça Daha Özgürüm” 

Panelde ilk konuşmayı Habertürk Spikeri Didem Aslan Yılmaz yaptı. 18 yaşından bu yana medyada olduğunu söyleyen Didem Aslan Yılmaz, iş hayatının yoğun bir tempoda olduğunu dile getirdi. “Çalıştıkça daha özgürüm. Çok özel bir yerde olduğumu biliyorum ve böyle bir yerde kadın istihdamını konuşmak mutluluk verici.” diyerek duygularını ifade eden Yılmaz, sözü Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci’ye bıraktı.

Türk Kadını Erkeğinin Arkasında Değil Yanındadır 

Üniversitemizle ortaklaşa düzenlenen bu panelden büyük memnuniyet duyduğunu dile getiren Başkan Bahçeci, katılımcılara ve konuşmacılara teşekkürlerini iletti. Bahçeci konuşmasına Türk tarihinde önemli bir yere sahip olan Fatma Bacı’dan söz ederek başladı. Bacıyan-ı Rum Teşkilatının yani günümüz Türkçesiyle Anadolu Kadınlar Birliğinin kurucusu olan Ahi Evran’ın eşi Fatma Bacı’nın vatan savunmasında ihtiyaç olduğunda bir ordu kurup Moğollara karşı savaştığını, aynı zamanda kadının Türk tarihinde erkeğin arkasında değil yanında olduğunu vurguladı. Konuşmasının sonunda böyle bir panele ev sahipliği yapmaktan gurur duyduklarını belirten Başkan Bahçesi sözü NTV Haber Spikeri Buket Aydın’a bıraktı.

Buket Aydın: “Kadın İstihdamı Artsın ”

Buket Aydın konuşmasında Kadir Has Üniversitesinde yapılan bir araştırmanın istatistik verilerini ele alarak kadın istihdamı konusunda görüşlerini dile getirirken böyle genç bir kitlenin arasında bulunmaktan ayrıca memnuniyet duyduğunu söyledi. Aydın, kadın istihdamının artması ve kadınların da sosyal yaşamın içinde aktif olarak yer alması temennilerinde bulunarak sözlerine son verdi.

 

Fuat Kozluklu: “Kadının Yeri Hayatın İçidir”

Fuat Kozluklu kadının yeri evidir alışkanlığının aksine “Kadının yeri hayatın içidir.” dedi. Kozluklu, daha gençlik yıllarında kadına ses yükseltilmesinin bile bir hakaret olduğunu öğrenerek bunu bir şiddet unsuru olarak anladığını söyledi.

Günay: “Kadın İstihdamına Engel Olan En Büyük Şey Ön Yargılardır” 

Fuat Kozluklu’nun konuşmasının ardından söz alan ATV Haber Spikeri Nihan Günay, kadın istihdamına engel olan en büyük şeyin ön yargılar olduğunu söyledi. Türkiyede kadın istihdam oranının %25, Avrupa da ise %59 olduğunu belirten Günay, “İyi bir şey söylemek için henüz yolun başındayız.” diyerek kadının olduğunu her yerin çok güzel olduğuna dikkat çekti. 

 

Rektör Karakaya: “İnsanın Olmadığı Yerde Devlet Olmaz”

Panelde bir konuşma yapan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, konuşmasına basın temsilcilerini şehrimizde ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek başladı. Ahi Evran Üniversitesinin bu dönüşümü sağlayacak bir merkez olduğunu söyleyen Rektör Karakaya, üniversitemizde öğrenim gören 20 bin 600 öğrencinin yüzde 48’ini kız öğrencilerin, yaklaşık 1500 personelin ise yüzde 40.9’unu kadın personellerin oluşturduğunu belirtti. Eğitimin ilk yıllarından itibaren kadın bilincinin işlenmesi gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Vatan Karakaya sözlerine şu şekilde devam etti: “Bizim insan bilincini işlememiz lazım. Bizler, Türkiye’deki kapitalist yarışta birbirini çiğneyerek bir maddeye erişmek isteyen insan mı yoksa varlığıyla kanaati ve kazanmayı aynı anda anlamış insan tipi mi yetiştirmek istiyoruz? Yıllarca Batı tipi kazanç modeli hep dikte edilmiş bize. Ben kadını daha doğrusu Türk insanını bu minvalde düşünemiyorum. Kazanırken çocuğumuzu kaybediyorsak bu bir kazanç değildir. Çünkü insanın olmadığı yerde devlet olmaz. Toplumun temeline yetişmiş insanı koymalıyız. O insan kendi değerleriyle yetişmiş, taklitten kurtarılmış olmalı. Özgünleşmeli ve özgür düşünebilmeli. Bu düşünme sistemini ortaya koyduğumuz takdirde toplum kadından umduğu yeri açacaktır.”

Eğitilmiş İnsan Bilinci

Şirketlerin kadın eleman çalıştırmak istememesinin nedenleri arasında şirketin kar marjının düşmesini gösteren Rektör Karakaya, “Kadın toplumda tanımlandığı şekilde mi var yoksa kadını kendi değerlerinden uzaklaştırıp topluma mı kazandırıyoruz?” dedi. Üniversitelerin en üst düzey akademik kurul olduklarını belirten Prof. Dr. Vatan Karakaya, eğitilmiş insan profiline erişilmesi gerektiğinin özellikle altını çizdi. İstihdamdan önce eğitim seferberliğinin üzerinde durulması gerektiğine inandığını belirten Prof. Dr. Vatan Karakaya, üniversitelerin mevcut eğitim sistemlerini değerlendirerek öğrencilerin istihdamına ve eğitimine yönelik eleştirilerde bulundu. Eğitim sistemi ile ilgili olarak projelerinin olduğunu ve bu konuda görüşmelerinin devam ettiğini vurgulayan Rektör Karakaya, bu konuda başarılı olacaklarına inandıklarını söyledi. 

 

Rektör Karakaya: “Toplum, Cinsiyet Ayrımı Yapmadan İnsanla Yürür”

İnsanın yaratılışta değişim noktasının eğitim olduğunu, eğitimin temelinin ise anlamlı bilgi olduğunu anlatan Prof. Dr. Vatan Karakaya sözlerine şu şekilde devam etti: “Okul öncesi eğitimden başlayarak birbirini teyit eden birbirine kenetlenmiş bir kimlik ortaya çıkaracak eğitime ihtiyacımız var. Bunların aralarında kopukluklar var. Bu problemi çözmemiz lazım. Bu konu medyanın da dilinde olmalı. Bir ülkenin varlığı yetişmiş insana bağlıdır. Toplum, cinsiyet ayrımı yapmadan insanla yürür. Üniversite olarak kadınlara yönelik yaptığımız çalışmalar var. Üniversitemiz bünyesinde Fatma Bacı Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezimiz var. Merkezimiz yaptığı etkinliklerle Kırşehir bazında kadını ele alarak sorunlarına değinmeye çalıştı ve sunumlarını YÖK’e de ulaştırarak üst kurullara da duyurdu. Üniversitemiz Bölgesel Kalkınma ve İhtisaslaşma Projesi ile 41 üniversite arasından 5 pilot üniversiteden biri olarak seçildi. İçinde 7 projeyi barındıran bu süreçte organize sera bölgeleri ile kadınlara yöneliyoruz. Kadınlarımız, çekirdek aile modeli ile kendi serasını kurabilecek, çalışabilecek ve sektörde görev alarak iş sahasına da girebilecek. Kaba yem projesi ile göçü önleyerek insanların yaşadığı yerde mutlu olması ve anlamlı bir üretim yapabilmesini sağlayacağız.” 

Projeleri şehrin imkanları ile değerlendirerek insanlara sağlayacağı kazanımlardan bahseden Rektör Karakaya, nihai işin insan eğitmek olduğuna vurgu yaparak bu projelerin toplumsal fayda sağlayacağını sözlerine ekledi. Prof. Dr. Vatan Karakaya konuşmasının sonunda panelin konusunu önemsediklerini ve bu konuda yapılacak tüm çalışmalarda Ahi Evran Üniversitesi olarak yer almaktan gurur duyacaklarını belirtti.

 

Son olarak panelde bir konuşma yapan Kırşehir Baro Başkanı Avukat Mehtap Karaburçak Tuzcu, iş hayatında bulunan kadınları kardelene benzeterek Başkan Bahçeci’nin değindigi Bacıyan-ı Rum Teşkilatından bahsetti. Kadınların mücadeleci olması gerektiğini vurgulayan Tuzcu, dil bilmenin ve istikrarlı olmanın her zaman gerektiğini söyledi. 

Panel katılımcılarla hatıra fotoğrafı çekilmesinin ardından sona erdi. Panele katılan ulusal basın temsilcileri 17 Aralık 2017 tarihinde üniversitemizi ziyaret ederek Prof. Dr. Vatan Karakaya’dan Ahi Evran Üniversitesine ait detaylı bilgiler aldılar. Üniversitemizde yaşanan gelişmeler hakkında basın temsilcilerine açıklamalarda bulunan Rektör Karakaya, tamamlanan ve devam eden projelerin ardından üniversitemizin eğitimde marka olacağını sözlerine ekledi. Gelişmelerin ve yapılan yeniliklerin başarılı olmasından dolayı Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya’yı tebrik eden basın temsilcileri ziyaretten duydukları memnuniyeti dile getirerek Rektör Karakaya’ya teşekkür ettiler.