Rektör Karakaya Ege Üniversitesinde “Evrenin Mantıksal Dili Matematik”i Anlattı

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, 27 Şubat 2018 tarihinde Ege Üniversitesi tarafından düzenlenen “Evrenin Mantıksal Dili Matematik” isimli konferansa katıldı.

Konferans öncesinde Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak ile görüşen Prof. Dr. Vatan Karakaya, üniversitemizdeki gelişmeleri anlattı. Pilot üniversite süreci ile ilgili açıklamalarda bulunan Rektör Karakaya, sürecin nasıl başladığı ve hangi aşamada olduğuna dair bilgiler paylaştı. Üniversitemizde yaşanan ve Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından Kalite Yönetim Sistemi Belgesini almaya hak kazanması ile devam eden kalite yolculuğuna dair de bilgilendirmeler yapan Prof. Dr. Vatan Karakaya, Ahi Evran Üniversitesinin tüm birimleriyle Kalite Yönetim Sistemi Belgesi alan ilk ve tek üniversite olduğunu sözlerine ekledi.

Üniversitemizin kalite çalışmalarının hız kesmeden devam ettiğini anlatan Rektör Karakaya, Ahi Evran Üniversitesinin kaliteyi misyon edindiğini de vurguladı. Kalite süreçlerinin nasıl yaşandığına ve bu süreçte yapılan çalışmalara dair detaylı bilgi paylaşan Prof. Dr. Vatan Karakaya, diğer üniversitelere örnek olacak bu süreçle ilgili olarak Ahi Evran Üniversitesinin her zaman destek vereceğini vurguladı. Karşılıklı fikir alışverişlerinin yapıldığı ziyaretin ardından “Evrenin Mantıksal Dili Matematik” isimli konferansa geçildi.

Rektör Karakaya: “Matematik Yapabilmek İnsana Verilmiş Bir Ayrıcalıktır”

Matematiği, aklın dili ve cisimlerden ibaret kaba dünyayı derin ilişkilerle ifade etmenin yolu olarak tanımlayan Rektör Karakaya, matematiğin bin bir ilişkiyle yaratılmış evrenin gizemini anlamaya yarayan temel enstrüman olduğunu söyledi. Matematik yapabilmenin ise sadece insana verilmiş bir ayrıcalık olduğunu belirten Prof. Dr. Vatan Karakaya sözlerine şu şekilde devam etti: “Herkes, mantık ve sezgi gücünü kullanarak matematik yapar. Ancak matematikçiler, mantık ve sezginin oluşturduğu iş ve oluşları sembollerle kaydedebilirler. Bu özelliğiyle matematiksel düşünce, insanlık tarihi boyunca ilişki barındıran kavramlar üzerine yoğunlaşmış ve bu ilişkilerin kaydını tutmak için matematikten faydalanmıştır. Evren mükemmel bir nizam içerisinde ve ilişkiler ağı üzerine yaratıldığından, bütün öğrenme-öğretme aktivitelerimiz bu ilişkileri anlamak ve anladığımızı ifade etmeye dayanır. Eğitimin amacı; bireylerin yaşadığı dünyayı anlamasına ve anladığını ifade etmesine yardımcı olmaktır. Bunu anlamak için matematiğin konularını irdelemek yerinde olur.”

Matematiğin hayatımızdan çıktığında günlük yaşamın önemsenen birçok olayının anlamsız hale geleceğini belirten Rektör Karakaya, “Eğitim-öğretimin temel amacı; insanların yaşadığı hayatı anlaması, kavraması ve bu anlam ve kavrayışları bilimsel bilgilerle ifade etme yeterliliğine ulaştırılmasıdır.” dedi. Matematik olmadığında birçok sorunun sorulamayacak ve cevaplanamayacak, üzerine yeni anlamlar eklemek yoluyla bilim ve teknolojinin gelişmesi ya mümkün olmayacak ya da en azından tesadüflere terk edilmiş olacağını anlatan Prof. Dr. Vatan Karakaya sözlerine şu şekilde son verdi: “Sonuç olarak matematiği yüksek puan getiren bir ders olmaktan çıkarıp insanların sahip olması gereken bir değer olduğunu yüksek sesle dillendirecek kadar hayatı ve dünyayı tanımamız gerekmektedir.”