Rektör Karakaya Matematik Bölümü Öğrencilerine “Evrenin Mantıksal Dili Matematik” Konulu Konferans Verdi

Geçtiğimiz aylarda Ege Üniversitesinde “Evrenin Mantıksal Dili Matematik” konulu konferans veren Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, beğenilen ve dikkat çeken konferansını bir kez de Üniversitemiz Eğitim Fakültesi Matematik Öğretmenliği Bölümü ile Fen Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümü öğrencilerine gerçekleştirdi. 29 Mart 2018 tarihinde Fen Edebiyat Fakültesi Âşık Paşa Salonunda gerçekleşen programa Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nadir İlhan, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

Programda açılış konuşmasını Fen Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Levent Kula yaptı. Kula konuşmasında, engin bilgi ve deneyimlerini öğrencileri ile paylaştığı için Prof. Dr. Vatan Karakaya’ya teşekkür ederek öğrencilerin bu programdan en iyi şekilde yararlanmaları tavsiyesinde bulundu.

Rektör Karakaya: “Matematik Yapabilme Sadece İnsana Verilmiş Bir Ayrıcalıktır” 

Matematik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Levent Kula’nın konuşmasının ardından Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya sunumunu yaptı. Rektör Karakaya sunumunda, matematiğin evrendeki yerine değinerek gözümüzün gördüğü dünyanın kaba ve sadece üç boyutlu cisimlerden meydana geldiğini söyledi. “Uzay” olarak ifade edilen kavramın da aslında birbiriyle çelişmeyen harekete sahip cisimler topluluğuna verilen isim olarak nitelendirildiğini ifade eden Prof. Dr. Vatan Karakaya, matematiğin bin bir ilişkiyle yaratılmış evrenin gizemini anlamaya yarayan temel enstrüman olduğunu vurguladı. “Matematik yapabilme sadece insana verilmiş bir ayrıcalıktır.” diyen Rektör Karakaya, bu ayrıcalığı insanın düşünme ve konuşabilme yetisi ile kazandığını anlattı. Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya konuşmasına şöyle devam etti: “Matematiğin tarihsel gelişimi incelediğinde matematiksel düşünmeyi üç temel akımın şekillendirdiği dikkati çekmektedir. Bunlar Mantıkçılık, Sezgicilik ve Sembolizmdir. İnsan aklının konuşma biçimi olan matematik bu üç dili kullanır. Dolayısıyla sosyal bilimlerde bir çalışmanın mantığı yoksa anlamsızlaşır. Sezgilerin tetikleyeceği bir akıl olmazsa bilimsel düşünce ve felsefe durağanlaşır, yok olur. Sembolizm ise aklın görselleşmiş dilini ifade eder.”

 

Rektör Karakaya: “Düşünmeyi Bilmeyen Toplumlar Yönetilirler” 

Matematiğin alfabesi olan sembollerin kendi başına ayrı bir öneme sahip olduğunu dile getiren Prof. Dr. Vatan Karakaya, “Herkes, mantık ve sezgi gücünü kullanarak matematik yapar ancak matematikçiler, mantık ve sezginin oluşturduğu iş ve oluşları sembollerle kaydedebilirler.” dedi. Yaşadığımız dünyanın boyutsal olarak üç boyutlu olmasına rağmen insan aklının, matematikle ifade ettiği sonsuz boyutu düşünebildiğini vurgulayan Rektör Karakaya, matematiksel düşüncenin, insanın yaşadığı dünyayı çok yönlü ve ilişkiler ağı ile birlikte algılaması anlamına geldiğini sözlerine ekledi. Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya konuşmasında şunlara yer verdi: “Tüm bu açıklamalardan yola çıkarak, günümüzde matematiğin eğitim ve öğretimdeki rolünü veya hayatımızdaki varlığını tartışmak yerine, ‘Matematiği gerçek anlamda hayatımıza daha çok nasıl transfer edebiliriz?’ ya da ‘Bu transferden daha etkin nasıl yararlanabiliriz?’ tartışmasını yapmamız gerekir. Tüm bileşenleriyle matematiği hayatımızdan çıkarmamız durumunda, akılla ilişki kurmayan bir beşeriyet kalacaktır. Maalesef bugün, matematik gerçek manasıyla hayatımızda olmadığından, düşüncede derinlik yakalanamamakta ve magazinsel tartışmalar ve değerlendirmeler tercih edilmektedir.” Matematiğin düşünme yetisini geliştirdiğini ve aklı kullanabilmeyi öğrettiğini anlatan Rektör Karakaya, “Düşünmeyi bilmeyen toplumlar yönetilirler.” dedi.

 

Rektör Karakaya konuşmasında son olarak öğrencilere matematiğe olan bakış açılarını değiştirmeleri tavsiyesinde bulunarak matematiği yüksek puan getiren bir ders olmaktan çıkarıp insanların sahip olması gereken bir değer olduğunu yüksek sesle dillendirecek kadar hayatı ve dünyayı tanımalarını önerdi.   

Program, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya’nın öğrencilerin sorularının yanıtlamasının ardından sona erdi.