Kalite Yönetim Sistemimiz Diğer Üniversitelere Örnek Oluyor

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, 2015 yılında başlayan kalite yolculuğunu ve gelinen aşamaları tüm devlet ve vakıf üniversitesi temsilcilerine anlattı. Kalite Yönetim Sistemimiz ile diğer üniversitelere örnek olan üniversitemiz, tecrübelerini paylaşmaya devam ediyor.

Yükseköğretim kurumlarına yönelik olarak Nisan ve Mayıs aylarında düzenlenen bölgesel çalıştaylar arasında en fazla gündeme getirilen konunun yükseköğretim kurumlarında bütünleşik bir kalite yönetimini destekleyecek entegre bilgi yönetim sisteminin oluşturulması açıklamasını yapan Yükseköğretim Kurulu (YÖK), bu kapsamda genel bir bilgi paylaşımında bulunmak ve bazı yükseköğretim kurumlarındaki uygulamaları diğer yükseköğretim kurumları ile paylaşmak adına 24-25 Temmuz 2018 tarihlerinde YÖK Başkanlığı Konferans Salonunda “Bütünleşik Kalite Yönetimi Uygulamaları” toplantısı düzenledi.

Kalite çalışmalarına başladığı günden bu yana emin adımlarla yoluna devam eden Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, tescillenen kalitesiyle diğer üniversitelere model oldu. Kalite süreçlerini ve gelinen aşamaları 25 Temmuz 2018 tarihinde Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığında anlatan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, devlet ve vakıf üniversitesi temsilcilerine süreç hakkında detaylı bilgi verdi.

Rektör Karakaya: “Hedefimiz En İyiye Ulaşmak”

Devlet ve vakıf üniversitesi temsilcileri ile kalite süreçlerimizi paylaşan Prof. Dr. Vatan Karakaya, 2015 yılından bu yana yapılan çalışmaları anlattı. Göreve geldikleri günden bu güne kalite odaklı bir yönetim ve eğitim sistemini benimsediklerini söyleyen Rektör Karakaya açıklamalarına şu şekilde devam etti: “Bu sürece özenle hazırlandık ve iyi bir sonuçla süreci tamamladık. Amacımız, kaliteyi kurum kültürü haline getirmekti ve biz amacımıza ulaştık. Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi tüm birimleriyle Kalite Yönetim Sistemi Belgesi almaya hak kazanan ilk ve tek devlet üniversitesi olma özelliği gösterdi. Bu başarı bize yeter demiyoruz. Kendimize sürekli yeni hedefler koyuyoruz çünkü hedefimiz en iyiye ulaşmak.”

Mükemmeli Hedefleyen Sistemli Üniversite

Üniversitemizin misyon, vizyon ve hedeflerine ulaşmak için bu değerleri kalite politikası ile destekleyerek etkin bir Kalite Yönetim Sistemi oluşturmak ve yönetmek maksadıyla 2015 yılında Kalite Yönetim Koordinatörlüğü kurulduğunu anlatan Prof. Dr. Vatan Karakaya, Üniversite Kalite Komisyonunun Kalite Yönetim Sistemi için gerekli şartların oluşturulması ve stratejilerinin belirlenmesi sürecinin karar alma organı olduğunu ve düzenli olarak toplanarak gözden geçirme ve değerlendirmeler yaptığını sözlerine ekledi. Kalite Yönetim Sisteminin içeriğini kapsayacak şekilde, stratejik amaç ve hedeflerini gerçekleştirmek ve sistemi etkin şekilde uygulamak amacıyla Üniversite Kalite Komisyonuna bağlı alt komisyonlar kurulduğunu ifade eden Rektör Karakaya, bu alt komisyonların çalışma şekillerini ve görevlerini katılımcılarla paylaştı.

Kalite Yönetim Koordinatörlüğünün Kalite Çekirdek Ekibi ve Birim Kalite Komisyonlarından oluştuğuna değinen Rektör Karakaya sunumunda Kalite Güvence Sürecine İlişkin Yönetim Modelini, Kalite Yönetim Modelinin İçeriğini, 5018 Sayılı Kanun ile Kalite Yönetim Sisteminin İlişkisini ve Kalite Yönetim Sisteminin Aşamalarını da devlet ve vakıf üniversitesi temsilcilerine anlattı. Üniversitemizde kullanılmakta olan tüm dokümanların standart hale getirilerek Kalite Yönetim Koordinatörlüğü internet sayfasında yayınlandığını ve tüm birimlerde doküman standardizasyonu sağlandığını ifade eden Rektör Karakaya sözlerine şu şekilde devam etti: “Üniversite Risk Yönetim Kurulunu kurarak risklerimizi stratejik planda yer alan amaç ve hedeflere yönelik olarak süreç bazında ele aldık ve Risk Tespit ve Seviye Belirleme Formunda değerlendirdik. Üniversitemizin Bilgi Yönetim Sistemleri kapsamında, e-kampüs sistemi ile tüm bilgiler kaynağından alınmakta ve ilgili bilgi yönetim kaynakları tarafından değerlendirilmektedir. Faaliyet planımız, Stratejik Planımızdaki amaç ve hedeflere yönelik faaliyetler ile operasyonel faaliyetleri kapsıyor. Biz tüm amaç ve faaliyetlerimize yönelik formlar düzenledik ve yapılan işlerin sonuçlarını hep birlikte ele aldık. Birlikte çalışmak bizi başarıya götürdü. Biz mükemmeli hedefliyoruz ve bu yüzden sistemli ilerliyoruz.”

Prof. Dr. Vatan Karakaya: “Bu İşte Bizim Çıktımız İnsan ve İnsanımız Kaliteyi Hak Ediyor”

Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinin sistemli, önünü görerek ve planlanmış bir şekilde yoluna devam ettiğini söyleyen Prof. Dr. Vatan Karakaya, sürece ilişkin bilgiler vermeye devam etti. Yapılan toplantılar, eğitimler, prosedürler, gerçekleştirdikleri çalışmalar, elde edilen veriler ve çalışma şartları hakkında katılımcılara açıklamalarda bulunan Rektör Karakaya sözlerine şu şekilde devam etti: “Biz öncelikle bu sürece inandık ve çalışmalarımızı bu inancın üzerine inşa ettik. Bazen sabahlara kadar ortak akıl toplantıları yaptık. Bizimle birlikte aynı yolda yürüyen, çalışmaya hevesli ve sonucuna inanan bir ekip vardı. Bu işte bizim çıktımız insan ve insanımız kaliteyi hak ediyor. Öncelikle bu sürece destek veren tüm çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.”

Rektör Karakaya: “Henüz Hedeflerimizin İlk Basamağını Çıktık”

Eğitimler düzenleyerek personelin bilgilendirilmesini sağladıklarını, oluşturulan formlarla iş akışlarının planlandığını belirten Prof. Dr. Vatan Karakaya, kalite sürecinin bitmeyen ve süreklilik arz eden bir iş olduğuna değindi. Görülen eksiklerin tamamlanması ve yapılan hataların tekrarlanmaması için kalite temsilcileri ile toplantılar yaptıklarını belirten Rektör Karakaya sözlerini şu şekilde sonlandırdı: “Üniversitemiz kalite yolculuğunu tüm birimleri ile 19-22 Aralık 2017 tarihleri arasında yapılan ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Standardı Dış Tetkik Sürecini başarıyla tamamlayarak ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistem Belgesini almaya hak kazandı. Bu belge bir gereklilikti ve biz bu belgeye sahip olduğumuz için gururluyuz. Bu belge ile süreci tamamlamış olarak görmüyoruz kendimizi. Göreve geldiğimizden bu yana çalışıyoruz ve henüz hedeflerimizin ilk basamağını çıktık. Tekrara düşmeden, taklit etmeden, özgün ve başarılı çalışmalar üreteceğiz. Bu çalışmalarımızın neticesini de halkımızın yararına sunacağız. Burada diğer üniversite temsilcileri ile bu bilgileri paylaşıyor olmaktan çok mutluyum. İnanıyorum ki diğer üniversitelerimiz de kalite süreçlerini başarıyla tamamlayacak ve güçlü bir Türkiye için önemli katkılar sağlanacak.”