Üniversitemiz 4. Uluslararası Ahilik Sempozyumuna Ev Sahipliği Yapıyor

Kırşehir’den dünyaya yayılan bir ışık olan Ahiliği anlatmak, Ahiliği anlamak ve Ahilik felsefesini yaşatmak için Ahiliğe bilimsel açıdan yaklaşan üniversitemizde 4. Ahilik Sempozyumu başladı. 27 Eylül 2018 tarihinde Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonunda açılış programı yapılan ve “13. ve 16. yüzyılda Ahilik” konusunun işleneceği 4. Uluslararası Ahilik Sempozyumuna Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, Belediye Başkan Yardımcısı Emre Şahinci, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ahmet Gökbel ile Prof. Dr. Mustafa Kurt, Genel Sekreter Mehmet Zeki Küçük, ulusal ve uluslararası düzeyde bilim insanları, dekanlar, müdürler, akademik ve idari personel, basın mensupları ve öğrenciler katıldı. 

Gökbel: “Ahilik Kültürü, Sosyal Bilimlerin Her Alanındaki Araştırmacıların Dikkatle İncelemeleri Gereken Bir Derinliğe Sahiptir”

Sempozyumun açılış konuşmasını Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ahmet Gökbel yaparak Ahilik Kültürünün tarih, sosyoloji, ilahiyat, iktisat, felsefe, din ve edebiyat gibi sosyal bilimlerin her alanındaki araştırmacıların dikkatle incelemeleri gereken bir derinliğe sahip olduğunu belirtti. Çok boyutlu yapıya sahip olan Ahilik Kültürünün dünün insanına ve toplumuna kattığı değerler kadar bugünün insanına da katacağı çok şey olduğunu söyleyen Gökbel, “Yeter ki Ahilik, sahasındaki uzmanlar tarafından bütün yönleri ile anlaşılmaya ve anlatılmaya çalışılsın.” dedi. Ahiliğin bir fikir, ahlak ve meslek hareketi olarak Türk İslam Medeniyetinin temel dinamikleri arasında olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Ahmet Gökbel, Ahilik Sempozyumunun Ahi Evran-ı Veli’nin yaşadığı şehirde yapılmasının onun manevi mirasına sahip çıkılmasında önem arz ettiğini dile getirdi. Sempozyum hakkında da bilgiler veren Gökbel, konuşmasına şöyle devam etti: “Ticaret Bakanlığı himayelerde, üniversitemiz bünyesinde gerçekleştirilen ve dört aşamalı düzenlenecek olan bilgi şöleninin dördüncüsünü yapıyoruz. Geçtiğimiz yıl 13. yüzyıla kadar işlediğimiz Ahilik Kültürünün bu sene 13. ve 16. yüzyıla kadar olan zamanını konu alacağız. 2020’den sonra ise günümüzde Ahiliği nasıl yaşatacağımız konusuna değineceğiz. Üç gün sürecek olan sempozyumumuz 19 oturumda gerçekleşecek ve sempozyumda 71 bildiri sunulacak. Sempozyumun üçüncü gününde ise Kırşehir’in önemli değerleri olan Ahi Evran-ı Veli, Cacabey ve Yunus Emre gibi şahsiyetlerin kabirlerini ziyaret edeceğiz.” 

Sempozyuma verdiği desteklerden dolayı Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya’ya teşekkür eden Prof. Dr. Ahmet Gökbel, sempozyumun verimli geçmesini dileyerek sözlerine son verdi.

Rektör Karakaya: “Tarihin Değerlerini Tekrar Yaşayabilmek İçin Onu Bilmek Gerekir”

Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ahmet Gökbel’in konuşmasının ardından söz alan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya konuşmasına “Tarihin değerlerini tekrar yaşayabilmek için onu bilmek gerekir.” diyerek başladı. Ahiliğin de bin yıllık gelenekle insan yetiştirmiş, kültür ve medeniyet inşa etmiş bir öğreti topluluğu olduğunu vurgulayan Rektör Karakaya, Ahiliğin özellikle metafiziğini kaybetmiş bir asır için ilaç gibi geleceğini ifade etti. Ahilik kültürünü tekrar yaşayabilmek ve ihya etmek için tarihin köklerini ve değerlerini bilmek gerektiğini anlatan Prof. Dr. Vatan Karakaya, bu yıl dördüncüsünü düzenledikleri Ahilik Sempozyumunun bu kökler ve değerlerin bir çabası olduğunu dile getirdi. Anadolu’nun, Ahiliğin değeriyle dünyanın yeniden inşası ve kurulumunda insan yetiştirme metodu olarak tekrar hayat bulacağına inandığını söyleyen Rektör Karakaya, konuşmasına şöyle devam etti: “Bir meslek ve ticaret kavramı ile işlenen Ahiliğin geri planında insan yetiştirme metodu vardır. Bu insan yetiştirme metodu içinde insani değerlerin olduğu ahlakın, faziletin, merhametin ve kazanmak kadar tasarrufunda bulunduğu bir anlayış olduğu için Ahilik vardır. Çünkü kazanma duygusu kadar insanı yiyen medeniyet artık sona yaklaşmıştır. Buna bir alternatif gerekiyor. Bu alternatif de hem Selçuklu hem de Osmanlı döneminde Ahiliğin kendi okullarından yetiştirdiği Ahiler, kardeşlik hukukuyla bir sosyal hayat inşa etmişler ve bu sosyal hayattan da bugün sempozyumda tartışacak güzellikler ve değerler üretmişlerdir.” 

Rektör Karakaya: “Buradan Elde Edilecek Veriler İnsanlığa Değer Üretme Hareketidir” 

Bu sempozyum ile birlikte bu değeri tekrar gözden geçirerek bu değerlere modern zamanın değerlerini de ekleyip nasıl bir yaşayış ortaya koyacağımızı buradaki bilim insanlarının tartışacağını belirten Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, buradan elde edilecek veriler ve sonuçların da sadece bir üniversitenin bir ilim çalışması değil insanlığa değer üretme hareketi olacağını sözlerine ekledi. Sempozyum ile elde edilecek verilerin İngilizce ve Arapça dillerine çevrilerek Ahilik Medeniyetinin yaşatıldığı coğrafyalarda bu değerleri tekrar sunacaklarını söyleyen Rektör Karakaya, konuşmasına şöyle devam etti: “Bu çalışmalar, ortak gönül birlikleri ile diktesi olmayan ve ittifak ettiğimiz bir medeniyet anlayışını inşa etme gayretleridir. Bunlar ileriye dönük yıllara sahip her defasında ısrarla takip edeceğimiz meselelerdir. Bu mesele insanlık meselesi, yoktan varoluş meselesidir. Çünkü mevcut modern zaman insanı yutuyor ve değerleri yiyor. Artık buna söyleyecek bir sözümüz ve buna karşı değerler manzumesinden bir teorimiz olmalı.” 

Rektör Karakaya: “El ve Gönül Birliği ile Tam da Ahice Bir Kırşehir Modeli Ortaya Çıkaracağız”

Prof. Dr. Vatan Karakaya bilimsel bilgiler ortaya koymanın yanında ortaya konmuş bilimsel bilgiler ile yeni ve sosyal hayatlar inşa etmenin gerekli olduğunu kaydetti. Millet olarak yeni bir sosyal hayat inşa etmediğimiz takdirde taklit etmekten öteye gidemeyeceğimizi vurgulayan Rektör Karakaya, küllerinden yeniden doğmuş bir millet olarak medeniyetimizi tekrar inşa edeceğimize inandığını söyledi. “İnsanlığa hem sosyal hayat hem de uluslararası bakış açısıyla yeni bir umut ve gelecek hazırlayacağız. Ben buna inanıyorum.” diyen Prof. Dr. Vatan Karakaya, burada bulunan bilim insanlarının gayretlerini takdir ettiğini belirterek Ahi Evran’ın diyarı Kırşehir’de böyle bir sempozyuma ev sahipliği yapmaktan onur duyduklarını sözlerine ekledi. Ahiliği bir esnaf hareketi olarak kürsülerde değil caddelerde ve sokaklarda Ahiler ile birlikte yaşamak için projeler üreteceklerini kaydeden Rektör Karakaya, “El ve gönül birliği ile tam da Ahice bir Kırşehir modeli ortaya çıkaracağımıza inanıyorum.” dedi. Tarihimiz ve kültürümüzle insanlığa umut olmaya devam edeceklerini söyleyen Prof. Dr. Vatan Karakaya, sempozyumun yapılmasında desteklerini esirgemeyen Gümrük Bakanlığı, TOBB ve ilgili kuruluşlar ile sempozyuma katılan bilim insanlarına teşekkür ederek başarılı bir sempozyum geçirmeyi temenni etti. 

Rektör Karakaya’nın konuşmasının ardından Filistin’den ilimize gelen bilim insanları Prof. Dr. Vatan Karakaya’ya bir hediye verdi. 

Konuşmaların ardından oturum başkanlığını Prof. Dr. Ahmet Kankal’ın yaptığı ve Prof. Dr. Ekrem Erdem, Prof. Dr. Meşhur Habbazi ve Prof. Dr. Amal Abu Hanish’in bildirilerini sunduğu birinci oturum ile sempozyum başladı. 

Oturumlar sonunda sempozyuma katılan ve bildirilerini sunan bilim insanlarına katılım belgesi verildi.