Ölümünün 6. Yılında Neşet Ertaş Üniversitemizde Anıldı

Kırşehir’in önemli bir değeri olan ve Üniversitemiz Güzel Sanatlar Fakültesine ismi verilen Neşet Ertaş, Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Türkoloji Topluluğu tarafından “Ölümünün 6. Yılında Son Büyük Abdal Neşet Ertaş Söyleşi ve Müzik Dinletisi” isimli program ile anıldı. 26 Eylül 2018 tarihinde Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleşen programa Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nadir İlhan, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Refik Balay, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nadir İlhan, programın düzenlenmesinde emeği geçen Fen Edebiyat Fakültesi Türkoloji Topluluğuna teşekkür ederek fakülte ve üniversite olarak Kırşehir’in önemli bir değeri olan Neşet Ertaş’ı ölüm yıldönümünde unutmadıklarını söyledi. Kırşehir’in bağrında yetişmiş, ilimize kültür ve değer kazandırmış sanatçılarımıza sahip çıkılması gerektiğini kaydeden İlhan, programa katılanlara teşekkür etti.

Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nadir İlhan’ın açılış konuşmalarının ardından Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Bölüm Başkanı Prof. Dr. Salahaddin Bekki “Ölümünün 6. Yılında Son Büyük Abdal Neşet Ertaş” adlı söyleşisini gerçekleştirdi. Söyleşide Bekki, “Abdal” kavramına değinerek Abdallığın, tasavvuf çevrelerinde dünya ilgilerinden kurtularak kendisini Allah yoluna adayan sufî kimseleri karşılamak için kullanıldığını söyledi. Abdallık tarihini detaylı bir şekilde anlatan Prof. Dr. Selahaddin Bekki, Abdallığın Anadolu topraklarında hayat bulma aşamalarına da değindi.

Neşet Ertaş’ın hayatına yer verdiği söyleşide Bekki, Ertaş’ın Kırşehir’in Çiçekdağı ilçesinin Kırtıllar Köyünde doğduğunu ve sanat yaşamına babası Muharrem Ertaş’tan etkilenerek yöneldiğini anlattı. Neşet Ertaş’ın Kırşehirli Abdallar arasında önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Selahaddin Bekki, Neşet Ertaş’ın 2010 yılında UNESCO Türkiye Komisyonu tarafından dünya çapında bir sanatçı olduğu tescil edilerek kendisine “Yaşayan İnsan Hazinesi” unvanının verildiğini dile getirdi. Neşet Ertaş’ın vefatından sonra Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Başkanlığı tarafından “Uluslararası Bozkırın Tezenesi Neşet Ertaş” isimli sempozyum düzenlendiğini kaydeden Bekki, sempozyumda sunulan bildirilerin kitaplaştırılarak yayımlandığını dile getirdi.

Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Bölüm Başkanı Prof. Dr. Salahaddin Bekki’nin söyleşisinin ardından Kırşehirli Abdallardan Vedat Öz ile Ümit Yaşar Apaydın’ın hazırladığı ve repertuvarda Neşet Ertaş’ın türkülerinin yer aldığı mini konser dinleyicilere sunuldu.

Türkoloji Topluluğu tarafından hazırlanan “Ölümünün 6. Yılında Son Büyük Abdal Neşet Ertaş Söyleşi ve Müzik Dinletisi” programının ardından Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nadir İlhan katılımcılara katılım belgesi verdi.