Tıp Fakültemiz 2018-2019 Eğitim–Öğretim Yılı Akademik Genel Kurul Toplantısını Gerçekleştirdi

Üniversitemiz Tıp Fakültesi tarafından 2018-2019 Eğitim – Öğretim Yılı Akademik Genel Kurul Toplantısı ve Belge Takdim Töreni gerçekleştirildi. 31 Ekim 2018 tarihinde Yunus Emre Toplantı Salonunda gerçekleşen toplantıya Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil ile Tıp Fakültesi öğretim elemanları katıldı.

Tıp Fakültesi Akademik Genel Kurul Toplantısının açılış konuşmasını Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil yaptı. Karahocagil konuşmasında, 2018-2019 eğitim öğretim yılında 3. dönem öğrencilerini ağırladıklarını anlatarak bu dönemde fakülte olarak öğrencilere hastalıklar konusunda eğitim vereceklerini ve 2018-2019 eğitim öğretim döneminin oldukça önemli olduğunu kaydetti. 2017-2018 döneminde gerçekleştirdikleri faaliyetler ile 2018-2019 döneminde gerçekleştirmeyi planladıkları faaliyetler hakkında bilgiler de veren Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, göreve geldiği günden bu yana Tıp Fakültesine verdiği desteklerden dolayı Rektör Karakaya’ya teşekkür etti.

Rektör Karakaya: “Tıp Fakültemiz Hızla Gelişiyor”

Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil’in konuşmasının ardından Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya söz alarak Tıp Fakültesi Akademik Genel Kurul Toplantısı ve Belge Takdim Töreninde bulunmaktan mutlu olduğunu söyleyerek Akademik Kurulun Tıp Fakültesine hayırlı olmasını diledi. Akademik Kurulların eğitim öğretime dair yapılanları gözden geçirme, muhasebe etme, hata ve kusurları tespit ederek iyi ve geliştirilmeye açık yönleri bularak planlama yapmaya imkan sağladığını belirten Rektör Karakaya, toplantıya katılarak bu muhasebenin bir tarafında olmayı ve üniversite vizyonunu öğretim elemanları ile paylaşmayı istediğini anlattı. Tıp Fakültesi için öğrenci alımı sürecinin göreve geldiği 2015 yılında başladığını ve 2016 yılında da öğrenci alımının gerçekleştiğini anlatan Prof. Dr. Vatan Karakaya, Tıp Fakültemizin gelişimi için yönetim iradesi olarak kendilerinin desteğinin yanında akademik personelin de sahada çaba gösterdiğini sözlerine ekledi. Hedeflerinin her zaman daha ileriye gitmek olduğunu vurgulayan Rektör Karakaya, insanın olduğu her yerin ve sistemin her zaman dinamik olduğunu ve her anının kontrol ve plan gerektirdiğini kaydetti.

Rektör Karakaya: “Özgünleşmeye Niyetlenmeli ve Kendi Değerlerimize Uygun Yapılar Ortaya Koymalıyız”

Konuşmasında Türkiye Yükseköğretimine de değinen Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, Türkiye Yükseköğretimin kendine özgü ve motivasyon kaynağının belirli olması gerektiğini dile getirerek konuşmasına şöyle devam etti: “’Anadolu insanının tasavvur ettiği, tasarladığı ve istediği hekim bizler miyiz yoksa değişmemiz lazım mı?’ bu sorulara net cevap vermemiz lazım. Evet buysa bunun gereğini yapacağız. Fakat değişmesi ve ilaveler yapmak gerekiyorsa bunu nasıl sistematiğe dönüştüreceğiz, müfredatın neresine yerleştireceğiz, bunu düşünmemiz lazım. Çünkü biz sadece bedenlere dokunan ve biyolojik aktiviteleri yoluna koyan eğitimciler değiliz. İnsanı pozitivist bakışla insan tanımından uzaklaştırıp bir biyolojik varlığa endekslemeden onun ruhuna da dokunabileceğimiz yeni bir perspektif ve yeni bir eğitim vizyonu ortaya koymalıyız. Ancak böyle yapabildiğimiz takdirde özgünleşebileceğiz.” İnsan tanımının yeniden göz önüne alınması ve özgünleşmek için fedakarlıkta bulunulması gerektiğini vurgulayan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, özgünleşmeye niyetlenmenin ve kendi değerlerimize uygun yapılar kurmanın önemli olduğunu söyledi.

Rektör Karakaya: “Kaybettiğimiz Bir İnsan Ya Da Hak Ettiğini Alamayan Bir Öğrenci Ciddi ve Telafi Edilemez Bir Kayıptır”

Sınıfların, değişimlerin yaşanması adına her zaman önemli olduğunu vurgulayan Rektör Karakaya, eğitimin temel unsurunun insan olduğunu ve yenilikler ortaya koymak gerektiğini kaydetti. Milletlerin kaderinde bazı nesillerin geçiş nesilleri olduğunu anlatan Prof. Dr. Vatan Karakaya, konuşmasına şöyle devam etti: “Bu geçiş nesillerin üzerine basılır. Bizim geçiş nesli olmayı gönüllü olarak yapmamız gerekiyor. Çocuklarımızın daha rahat yaşayabilmesi için bu önemli. Toplam ideallere baktığımızda kaybettiğimiz bir insanın ya da hak ettiğini alamayan bir öğrencinin bedelini ödeyemeyiz. Bunun maddi karşılığı da yok. Ciddi ve telafi edilmez bir kayıptır bu.” Ülkelerde eğitimin hata yapılmayacak tek alan olduğunu dile getiren Rektör Karakaya, mezun olan hekimlerin aldıkları bilgi ile hastalarına yıllar sonra bakışlarının ve yaklaşımlarının temelinde bugün aldıkları bilgilerin kaynak oluşturduğunu anlattı. Prof. Dr. Vatan Karakaya, akademisyenlerin yetiştirdikleri öğrencilerde telafisi açık bir boşluk bırakmamaları gerektiğini özellikle vurguladı.

Rektör Karakaya: “Kendimize Has Olanı İnşa ve İhya Etmemiz Gerekiyor”

Öğretim elemanlarının yaptıkları işin çok önemli olduğunu ve kendilerine kıymet verdiklerine konuşmasında yer veren Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya öğretim elemanlarına “Umudumuz sizde. Değişimin noktası sizlersiniz ve bugünde burada buna dair görüşlerinizi bütün ayrıntısıyla tartışıp neler yapılabileceği konusunda kararlar alacaksınız.” dedi. Hocalardan sağlık alanında projeler beklediğini belirten Rektör Karakaya, öğretim elemanlarının ülkelerinin ve bulundukları bölgelerin ihtiyaçlarını yeni perspektif, öngörüler ve akademik katkılarla sağlamaları gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Vatan Karakaya konuşmasına şöyle devam etti: “İnanıyorum ki biz bulunduğumuz yere ve coğrafyaya bakmaksızın Türkiye’nin ufkuna yeni bir proje ve ideal koyacak kadar inancımızı yüksek tutarsak gerçekleştiremeyeceğimiz hiçbir şey yoktur. Bizim kendimizle yeniden barışmamız, kendimize has olanı inşa ve ihya etmemiz gerekiyor.” Akademisyenlerin sokakta bile kendilerini belli etmeleri gerektiğini vurgulayan Rektör Karakaya, sokakta bir vatandaşın bir akademisyen ile konuştuktan sonra fikrinin değişmesinin gerektiğini anlattı. Saygı duyulmayan hiçbir kaynağın etkileyici olmadığını söyleyen Prof. Dr. Vatan Karakaya, etkilenme enerjisi doğmadan öğrenmenin olmayacağının eğitimin kuralı olduğunu kaydetti.

Rektör Karakaya konuşmasına, öğretim elemanlarının oluşturacakları vizyonun ülkenin ihtiyaçlarına, şehrin ve öğrencilerin ideallerine yönelik olması temennisinde bulunarak son verdi. Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya’nın konuşmasının ardından Belge Takdim Törenine geçilerek Rektör Karakaya tarafından Eğiticilerin Eğitimi Sertifika Programı, Temel İyi Klinik Uygulamaları ve İleri İyi Klinik Çalışmalarına katılan Tıp Fakültesi öğretim elemanlarına belgeleri verildi.