Termal Seralarda Kümelenme Projemizin İlk Ürünlerini 2019 Yılı İçinde Alacağız

Üniversitemiz bölgesel kalkınmaya katkı sağlaması amacıyla yürüttüğü pilot üniversite projelerinde aşama aşama ilerliyor. Üniversitemiz tarafından hazırlanan ve pilot üniversite projeleri arasında yer alan Termal Seralarda Kümelenme Projesinin yürütücülüğünü üstlenen Ziraat Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Hakan Başak, 8 Kasım 2018 tarihinde projede gelinen son durum hakkında bilgiler verdi.  

Termal Seralarda Kümelenme Projesinin hayata geçirilmesi amacıyla ilk aşamada jeotermal kaynağın seraların kurulacağı Merkez Yerleşkesindeki sera bölgesine getirileceğini belirten Başak, projenin ikinci aşamasında da tam otomasyonlu venlo tip Ar-Ge serasının ve işletme binasının kurulacağını bildirdi. Jeotermal kaynağın sera bölgesine getirilmesi çalışmasının başladığını ve yakın zamanda tamamlanacağını, sera ve işletme binalarının kurulması için ise proje ekibi olarak ihale dokümanının hazırlanması aşamasında olduklarını ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Hakan Başak, ihale sürecinin tamamlanmasının ardından hızlı bir şekilde inşaat sürecine gireceklerini ve 2019 yılı içerisinde Termal Seralarda Kümelenme Projesinin ilk deneme üretimini gerçekleştireceklerinin müjdesini verdi.

Başak: “Projedeki Önceliğimiz Kırşehir de Jeotermal Kaynakların Seracılıkta Daha Yaygın Olarak Kullanılmasını Sağlayarak Bölge ve Ülke Ekonomisine Katkı Sağlamaktır” 

Termal Seralarda Kümelenme Projesinin amaçları hakkında bilgiler veren Başak, projenin iki amacının özellikle önemli olduğunu vurgulayarak konuşmasına şöyle devam etti: “Kurulacak jeotermal ısıtmalı tam otomasyonlu modern Ar-Ge seralarında verim ve karlılığı artırıcı yeni üretim teknikleri bilimsel çalışmalar ile araştırılırken projenin ikinci aşamasında kurulacak PE çiftçi seralarında çekirdek aile işletmeciliğinin Kırşehir koşullarında uygulanabilirliği uygulamalı olarak gösterilecektir. Bu sayede projemiz bir kuluçka merkezi ve çarpan etkisi göstererek bölgede aile işletmeciliği modeli ile seracılığın yaygınlaşmasına katkı sağlayacaktır.”   

Dr. Öğr. Üyesi Hakan Başak: “Proje ile Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Türkiye’de Öncü ve Lider Olacak”

Termal Seralarda Kümelenme Projesinin eğitime verdiği katkı hakkında da açıklamalarda bulunan Dr. Öğr. Üyesi Hakan Başak, proje kapsamında kurulacak modern üretim tekniklerinin uygulanabileceği Ar-Ge seralarında verilen eğitimlerle, sektörün ihtiyaç duyduğu kalifiye Ziraat Mühendislerinin yetiştirileceğini vurguladı. Başak, bu projenin lisans ve lisansüstü öğrencilerinin eğitimine önemli katkılar sağlayacağını kaydetti. Türkiye’nin seracılıkta bir rol model ülke haline geldiğini belirten Dr. Öğr. Üyesi Hakan Başak, konuşmasına şöyle devam etti: “Projemizdeki seramız çok kapsamlı bir yapı olduğu için sadece dış konstrüksiyonu değil içerisinde birbirinden bağımsız ve çok farklı üretim tekniklerinin uygulanabileceği modern bir Ar-Ge serası olarak planlanmaktadır. Seramız faaliyete geçtiğinde Ziraat Fakülteleri içerisinde öncü ve lider bir pozisyona geçeceğiz. Bu hem eğitim kalitemizi hem de bölgesel kalkınmaya olan katkımızı arttıracak. Çünkü artık seracılıkta modern tekniklerin kullanılması ciddi anlamda verimliliği ve karlılığı artırıyor.”  

Başak: “Kırşehir’de Çekirdek Aile Modeline Uygun Seralar Oluşturacağız”

Termal Seralarda Kümelenme Projesinin önceliğinin bölgesel kalkınmaya katkı sağlamak olduğunu anlatan Başak, projeyle ilgili sera kurulumu yapılmadan bölge için güzel gelişmeler olmaya başladığını söyledi. Karakurt bölgesinde üniversitemiz ile işbirliği protokolü imzalayan bir firmanın 120 dekarlık bir alanda jeotermal ısıtmalı sera kuracağını dile getiren Dr. Öğr. Üyesi Hakan Başak, bu alanın 120 dekarla kalmayıp 500 dekara kadar ulaşacağını belirterek projenin bölgesel kalkınmaya katkı bakımından ilk meyvelerini vermeye başladığını kaydetti. Projenin tamamen hayata geçtiği zaman yatırımcı ve sera sayısında artış olacağını söyleyen Başak, konuşmasına şöyle devam etti: “Biz, çekirdek bir ailenin işletebileceği ve geçimini sağlayabileceği bir seracılık modelinin Kırşehir’de geliştirilmesini ve yaygınlaşmasını amaçlıyoruz. Daha düşük maliyetli PE seralar kurarak bu seralarda işçiliği aile bireylerinin yapacağı bir üretim tarzını geliştireceğiz. Hem bölgede seracılığın gelişmesine hem de jeotermal kaynağın daha verimli şekilde kullanılmasına da büyük katkı sağlayacak.”