Mevlid-i Nebi Haftası Üniversitemizde Kutlandı

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından 17–24 Kasım 2018 tarihleri arasında kutlanan Mevlid-i Nebi haftası etkinlikleri kapsamında Üniversitemiz İslami İlimler Fakültesi ile Kırşehir Müftülüğü tarafından ortaklaşa “Peygamberimiz ve Gençlik”  konulu bir program düzenlendi. 21 Kasım 2018 tarihinde Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonunda düzenlenen Mevlid-i Nebi etkinliğine Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ahmet Gökbel ile Prof. Dr. Mustafa Kurt, İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Eyüp Temur, İl Müftüsü Mehmet Yaman, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Kırşehir Şubesi Başkanı Kemal Parlak, Kırşehir’in Hayırsever İş Adamı Muzaffer Marşap, dekanlar, müdürler, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

 

Peygamberimiz ve Gençlik isimli panel, İslami İlimler Fakültesi öğrencisi Selman Yaman tarafından Kur’an-ı Kerim okunması ile başladı. Açılış konuşmasını İslami İlimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Hüseyin Kurt’un yaptığı programda Kurt, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (S.A.V)’in hayatından ve O’nun gençlerle olan münasebetlerinden bahsetti. Peygamberimizin yaşadığı Cahiliye Döneminden Asr-ı Saadet Dönemine geçiş hakkında bilgiler veren Doç. Dr. Hüseyin Kurt,  Hz. Muhammed (S.A.V)’in son nebi ve tüm insanların peygamberi olduğunu söyledi.

Rektör Karakaya: “Öğreticisi Allah Olan Bir Beşer Tüm İnsanlardan Üstündür”  

İslami İlimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Hüseyin Kurt’un açılış konuşmasının ardından Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya da bir konuşma yaptı. Rektör Karakaya konuşmasında bu haftayı alemlere rahmet olarak gönderilen son peygamber Hz. Muhammed (S.A.V)’in doğumunun sene-i devriyesi olarak kutladıklarını belirtti. “Öğreticisi Allah olan bir beşer tüm insanlardan üstündür.” diyen Prof. Dr. Vatan Karakaya, konuşmasına şöyle devam etti: “İnsanı öne çıkarmak ve onu özel yapmak için bizden farklı şeylere sahip olması gerektiği konusu haklı bir kanaattir. Hem akıl hem iman yönüyle neden peygamber taklit edilmeli ve neden onun getirmiş olduğu Kur’an-ı Kerim’e sadık kalınmalı? Bunun insan aklında mantıksal gerçekliliği de sağlanmalı ki insanda yönelme gerçekleşsin. İşte bunun gerekçesi olarak da öğreticisi Allah olan beşer farklıdır.”

Rektör Karakaya: “Tereddütle Bakılmayacak Tek Yer Kur’an-ı Kerim ve Sünnettir” 

İnsanların tarih boyunca peşinden koştuğu ve değer verdiği şeyin bilim olduğunu söyleyen Rektör Karakaya, mutlak bilgiye erişme amacının bilim tarihini hem metafizik hem ilmi hem de bilimsel metotlarla günümüze kadar getirdiğini dile getirdi. İnsanın fıtratında tereddütü olmayan bilgi ile hayatını inşa etme özelliği olduğunu belirten Rektör Karakaya, iman denilen şeyin tereddüt edilmeyen bilgi olduğunu vurgulayarak konuşmasına şöyle devam etti: “Onun için Kur’an-ı Kerim, onun için peygamber deriz. Peygamberimizin bir gerekçesi, insanlığa gönderilmiş bir mesajı var. Haşa Allah yalan söylemez, onun eğittiği insan da beşerin üstündedir. Çünkü bilgi kaynağı benden farklıdır. Çünkü öğretmeni bütün mahlûkatın sahibi olan Allah’tır. Yaratan, yarattığı nesnenin tüm haline hakim olarak bütün özellikleri peygamber yoluyla biz insanlara haber veriyor. Huzurlu yaşamın bütün ayrıntılarını bize peygamber yoluyla gönderiyor. Varoluşun sebebini icra ederken yani sosyal hayatlar kurarken ve ayrıntısında kültürler medeniyetler oluştururken hangi yolu takip edeceğimiz noktasında o bize yol haritası belirliyor.”

 

Rektör Karakaya: “Genç, İdeali Uğruna Fedakârlık Yapabilendir”

Bu kıymetli ve değerli haftanın muhatabının gençler olmasının nedenini gençliğin geleceğin umudu olarak açıklayan Prof. Dr. Vatan Karakaya, “Heyecanı ve beklentisi olan gençlik, rahmet verirseniz rahmet üretecek; şerri verirseniz şer üretecek bir beşerdir” dedi. Genç kelimesinin tanımını ideali uğruna fedakârlık yapabilen kişi olarak açıklayan Rektör Karakaya, insanların içlerinde taşıdıkları idealler ile bulundukları her konumda genç olabileceklerini dile getirdi. Allah’ın yeryüzüne gönderdiği emirlerin son kaynağının Peygamber Efendimiz (S.A.V) olduğunu kaydeden Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, dünyayı yaratanın bilgisini alıp dünyayı anlamanın gayreti içinde olmanın gençler için önemine dikkat çekti. Gençlerin dünyayı anlamasının ezberleyerek ve tekrar ederek değil dünya üzerine düşünerek, yeniden yaşayarak, yeniden doğarak ve insanlığa rahmet olmak için elindeki gayreti sarf etmesi gerektiğini anlattı. Dünyayı anlama gayretini sadece gençlere yüklemediklerini de dile getiren Rektör Karakaya, yetişkinlerin de bunu yaşayarak gençlere örnek olması gerektiğini söyledi. “Gençlik nereye gidiyor diyenler önce kendilerine baksınlar, bu gençler ne aldıysa sizden aldılar.” diyen Prof. Dr. Vatan Karakaya, bu sözün kendilerini de mesuliyet altına aldığını ve gençlerin istikbalinin temini için Kur’an-ı Kerim ve sünnet bilgisine ihtiyaç olduğunu anlattı. İslami İlimler Fakültesinin İl Müftülüğü ile birlikte düzenlediği programda emeği geçen herkese teşekkür eden Rektör Karakaya, peygamberi anlama ve yaşama temennisinde bulundu.

 

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya’nın konuşmasının ardından üniversitemiz öğrencileri arasında kardeşlik sözleşmesi ve Na’t-ı Şerif okundu. Okunan Na’t-ı Şerif’in devamında ise Neşet Ertaş Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Kubilay Kolukırık ve ekibi dinleyicilere Musiki Dinletisi sundu.

 

Program başkanlığını İl Müftüsü Mehmet Yaman’ın yaptığı “Peygamberimiz ve Gençlik” konulu panelle devam etti. Panelde Fen Edebiyat Fakültesinden Dr. Öğr. Üyesi Fatih Koyuncu “Edebiyatımızda Peygamber Sevgisi”, İslami İlimler Fakültesinden Dr. Öğr. Üyesi M. Mustafa Bayraktar ise “Peygamber Efendimizin Gençlere Yaklaşımı” konularına değindiler.  

Etkinlik sonunda katılımcılara teşekkür belgesi verildi.