1.Ulusal Eğitim Araştırmaları Öğrenci Kongresi Üniversitemizde Başladı

Üniversitemiz Eğitim Fakültesi ve Öğrenci Konseyi ortaklığında Türkiye’de bir ilk olan 1. Ulusal Eğitim Araştırmaları Öğrenci Kongresi düzenlendi. İki gün boyunca devam edecek olan kongrenin açılış programı 23 Kasım 2018 tarihinde Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleşti. 14 farklı üniversiteden yaklaşık 210 lisans ve lisansüstü öğrencinin katıldığı kongrede Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Kurt, akademik ve idari personel ile öğrenciler de yer aldı.

1. Ulusal Eğitim Araştırmaları Öğrenci Kongresinin açılış konuşmasını ilk olarak Öğrenci Konseyi Başkanı Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü 4. sınıf öğrencisi Ömer Faruk Akbulut yaptı. Akbulut konuşmasında gerçekleştirdikleri 1. Ulusal Eğitim Araştırmaları Öğrenci Kongresi ile Türkiye’de bir ilke imza attıklarını belirterek iki gün sürecek olan kongrede katılımcıların hazırladıkları bildirileri ile kongreye katkı sağlayacaklarını söyledi. Kongreyi gerçekleştirme amaçlarına da değinen Ömer Faruk Akbulut, kongreyi gelenekselleştirerek Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinin bir kültürü haline getirmek istediklerini ifade etti. Kongrenin düzenlenmesinde maddi ve manevi emeği bulunan başta Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya olmak üzere tüm destek verenlere teşekkür eden Akbulut, kongrenin verimli geçmesi temennisinde bulundu.

Öğrenci Konseyi Başkanı Ömer Faruk Akbulut’un konuşmasının ardından Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı ve Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Hacı Ömer Beydoğan söz aldı. Beydoğan konuşmasında, kongre ile yarının öğretmenlerinin eğitimde karşılaşacakları problemlere akılcı ve bilimsel yöntemlerle yaklaşmaları temennisinde bulunarak kongrenin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti.

Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Hacı Ömer Beydoğan’ın konuşmasının ardından Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Refik Balay da bir konuşma yaparak kongrenin gerçekleşme süreci hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Ülkemizde yeteri kadar bilim insanı yetiştirilemediğini, yeterli anlamda yayın üretilmediğini, bilimsel anlamda kaliteli ve itibar görecek atıflarda bulunulamadığını anlatan Balay, bu tür öğrenci kongreleri ile gelecekte yeni genç bilim insanlarının yetişmesine, öğrencilerin araştırma disiplini ve ahlakını elde etmelerine vesile olacağını dile getirdi. Öğrenci kongrelerini önemsemek, geliştirmek ve devam ettirmek gerektiğini kaydeden Prof. Dr. Refik Balay, başta Rektör Karakaya olmak üzere kongrenin gerçekleşmesinde maddi ve manevi emeği olan herkese teşekkür etti.

Rektör Karakaya: “İnsan Yetiştirmenin En Önemli Unsuru Öğretmendir”

Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Refik Balay’ın konuşmasının ardından Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya da bir konuşma yaptı. Rektör Karakaya konuşmasında 1. Ulusal Eğitim Araştırmaları Öğrenci Kongresinin üniversitemizde yapılmasından mutlu olduğunu belirterek insanı muhatap alan mesleğin tartışılacağı güzel bir zaman geçireceklerini söyledi. Eğitimin istikbal hazırlamak ve insanı yetiştirmek olduğunu dile getiren Prof. Dr. Vatan Karakaya, insan yetiştirmenin en önemli unsurunun da öğretmen olduğunu kaydederek konuşmasına şöyle devam etti: “Ülkemizde özellikle eğitim alanında ıskaladığımız bazı noktalarımız var. Bunların üstesinden gelebilmek için bu tür kongrelerin sayısını artırmamız gerekiyor. Çünkü eğitim sadece bir müfredat gerçekleştirmek, sınıflarda tahsis edilmiş süreleri doldurmak değildir. Eğitim tam da bir ruh aşılamaktır. Merhum üstat Nurettin Topçu’nun da dediği gibi ‘Sınıflarda tetkikler gerçekleştirmektir.’ İşte yeni nesil öğretmenlerin ihtiyacı olan tam da budur.”

Rektör Karakaya: “Bu Nesli Göğe Yükseltecek Gençliğin Adı Bugüne ve Yarına Hazırlanan Öğretmenlerdir”

Eğitimin dört unsuru olduğunu söyleyen Rektör Karakaya, bu unsurların öğretmen, müfredat, fiziki ortam ve teknoloji olduğunu kaydederek “Bu unsurların üçünün yokluğunu telafi eden de varlığını anlamlı kılan da öğretmendir.” dedi. Öğretmenliğin sadece meslek olarak yapılamayacağını bu işin sevda ve gönül işi olduğunu anlatan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, öğretmenlerin kendi çocuklarının odalarına girer gibi sınıflara şefkatle girmediklerinde istikbalimiz olan nesillerde kusurlar var olacağını ve bu kusurların da artarak devam edeceğini sözlerine ekledi. Geçmişimizin önemli şahsiyetlerinin bu topraklar üzerinde nasıl ve hangi metotlarla yetiştirildiyse bizim de şu an ona ihtiyacımız olduğunu vurgulayan Rektör Karakaya, konuşmasına şöyle devam etti: “Batıda oluşmuş felsefenin Batı değerleri ile birlikte bizim payımıza düşeni de alarak kendi topraklarımızda yeni bir diriliş, yeni bir uyanış oluşturmalıyız. Muhatabında insan ve onun değerleri olan eğitim anlayışını hakim kılmalıyız. İskender ‘Babam beni gökten yere indirdi, hocam beni yerden göğe yükseltti.’ diyor. İşte siz tam da onlarsınız. Bu nesli göğe yükseltecek gençliğin adı bugüne ve yarına hazırlanan öğretmenlerdir. Biz bu öğretmeni büyük bir umutla bekliyoruz, özlüyoruz ve umutluyuz ki bir an evvel yeni bir uyanışla bu istediğimiz hedeflere erişebileceğiz. 2023 vizyonunda bir ideal var. Onun hayat bulabilmesi için bizler sahada bu ideali destekliyor ve bunu sonuca erdirmek için çalışmaya devam ediyoruz.”

Rektör Karakaya: “Anadolu Ruhunun Tekrar Hayat Bulması ve Dünya Medeniyetlerine Alternatif Olması Gerekiyor”

Konuşmasında öğretmen adaylarına da seslenen Prof. Dr. Vatan Karakaya, onların umudu ile hedeflerine en kısa sürede ulaşacaklarına inandığını belirterek böylesine özel bir amaç için gençlerle birlikte gündemi eğitim ve araştırma olan kongreye ev sahipliği yapmaktan mutlu olduklarını vurguladı. Gerçekleşen kongrenin Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinin geleneksel bir kongresi olmasını umduklarını anlatan Rektör Karakaya, bu tip etkinliklerle ve akademik tartışmalarla özgün düşünceyi elde ederek ülkemizin yarınını hazırlamak için canla başla çalışıyor olacaklarını söyledi. Anadolu ruhunun yeniden diriltilmesini ve dünya medeniyetlerine alternatif oluşturmasını isteyen Prof. Dr. Vatan Karakaya, kongrenin hayırlı olmasını dileyerek sürece emek veren herkese teşekkür etti.

Konuşmasının ardından Rektör Karakaya kongreye katılanlarla birlikte hatıra fotoğrafı çektirdi. Açılış konuşmalarının ardından 1. Ulusal Eğitim Araştırmaları Öğrenci Kongresi paneline geçildi. Panelde Eğitim Fakültesi Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Cengiz Şahin “Çağdaş Okullarda PDR Hizmeti”, Doç. Dr. Hacı Ömer Beydoğan “Öğretmen ve Öğretmen Adaylarının Ölçme Değerlendirme Anlayışlarında Uyum Düzeni” ve Dr. Öğr. Üyesi Davut Aydın da “Üniversite Öğrencilerinin Kariyer Gelişimi” konularına değindiler. Kongre, Eğitim Fakültesinde gerçekleşecek üç oturumun ardından gezi etkinliği ile sona erecek.