Öğretmenler Günü Etkinliğinde “Model Öğretmen: Nurettin Topçu” Anlatıldı

Üniversitemiz Eğitim Fakültesi tarafından 24 Kasım Öğretmenler Günü etkinlikleri kapsamında “Model Öğretmen Nurettin Topçu” konulu konferans düzenlendi. 26 Kasım 2018 tarihinde Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleşen programa Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ahmet Gökbel ile Prof. Dr. Mustafa Kurt, dekanlar, okul müdürleri, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

Açılış konuşmaları ile başlayan “Model Öğretmen: Nurettin Topçu” konferansında ilk konuşmayı Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Refik Balay yaparak Nurettin Topçu’nun hayatı ve medeniyetimizdeki yeri hakkında bilgiler verdi. Nurettin Topçu’nun eğitime dava gözüyle baktığını anlatan Balay, “Biz millet olarak bu davayı kazanırsak diğer davaları da kazanırız.” dedi. Programın düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür eden Prof. Dr. Refik Balay, öğretmen ve adaylarının öğretmenler gününü kutladı.

Rektör Karakaya: “Öğretmenler Ruhlara Mimarlık Yapanlardır”

Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Refik Balay’ın konuşmasının ardından Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya da bir konuşma yaptı. Rektör Karakaya konuşmasında, kutsal bir mesleği icra eden öğretmenler ve yarının öğretmenleri ile bir arada olmaktan mutlu olduğunu söyleyerek tüm öğretmen ve adaylarının öğretmenler gününü kutladı. Öğretmenlik mesleğinin kutsiyetinin nereden geldiğini anlatan Prof. Dr. Vatan Karakaya, insana ait bazı insanüstü özellikleri barındırmanın kutsallık arz ettiğini dile getirdi. Öğretmenlik mesleğinin insan varlığının ortaya çıktığı andan itibaren başladığını belirten Rektör Karakaya, eşyanın hakikatini anlamının ilk olarak Cenab-ı Allah tarafından Hz. Adem (A.S.) öğretildiğini ve ilk öğretmenin burada başladığını vurguladı. İnsanın özündeki ilk aktivitenin öğrenme ve öğretme aktivitesi olduğunu kaydeden Prof. Dr. Vatan Karakaya, kaynağını duyu bilimlerinden alan bilgilerin sonucunun sadece mekanik refleks olacağını söyleyerek konuşmasına şöyle devam etti: “Öğretmen ilk olarak muhataplarının ruhlarına dokunabilmelidir. Sadece duyu bilimini öğrencilerinize öğreterek onlara bir ruh aşılayamaz ve inandıkları değerlerle ilgili onlarda bir yangın başlatamazsınız.” Nurettin Topçu’nun eğitimle alakalı bazı cümlelerine de konuşmasında yer veren Rektör Karakaya, öğretmenlikte onu rol model almanın önemli olduğunu kaydetti. Öğretmenlerin sadece bilgi aktaran aktarıcılar olmamaları gerektiğini anlatan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, “Öğretmenler ruhlara mimarlık yapanlardır, onlara kitaptan daha fazlasını verenlerdir.” dedi.

Rektör Karakaya: “Bizim Davamız İnsan Davasıdır”

Anadolu ruhu öğretisinin bu ruha dokunuşlarla başladığını dile getiren Rektör Karakaya, konuşmasına şöyle devam etti: “Bizim davamız insan davasıdır. Gelecek neslin mimarı siz öğretmenlersiniz. Bunun için kafa yormalı ve kutsallığın gerekliliğini yerine getirmelisiniz. Ne güzel demiş Nurettin Topçu: ‘Öğretmen ruhların sanatkarı ve gençliğin mimarıdır.’ diye” Eğitim sisteminin toplumları ayakta tutan önemli bir mekanizma olduğunu ifade eden Prof. Dr. Vatan Karakaya, öğretmenlik mesleğinin bütün mesleklerin tohumunu oluşturduğunu belirtti. Hatası olmayan bir eğitim sistemi inşa etmenin gerekliliğini anlatan Rektör Karakaya, öğretmen adaylarına sadece mekanik ve pozitivist bilgi ile sınıflara girmemelerini, ruhlarını ortaya koyup öğrencilerine şefkat ve merhametle muamele etmelerini tavsiye etti. “Duyulardan kalbe inip, kalbin yangınıyla ve ruhumuza gelecek yeni idealizmle o büyük toplumu, bin yıllık tarihi varisleri olarak yeniden ihya etmenin vakti geldi.” diyen Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, tüm öğretmen ve adaylarının öğretmenler gününü kutlayarak onların ömür boyu gelecek nesli yetiştiren kıymet değer öğretmenler olmalarını temenni etti.

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya’nın konuşmasının ardından tüm öğrenciler adına bir konuşma da Eğitim Fakültesi Türkçe Eğitimi 4. sınıf öğrencisi Cansu Murat yaparak öğretmenlik mesleğini tercih etmesinde kendisini etkileyen rol modelleri anlattı. Eğitim Fakültesi Türkçe Eğitimi 4. sınıf öğrencisi Cansu Murat’ın konuşmasının ardından Eğitim Fakültesi Fen Bilgisi Öğretmenliği 4. sınıf öğrencisi Gamzenur Boyun da bir şiir okudu.

Okunan şiirin ardından Fen Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Hüseyin Öztürk’ün “Model Öğretmen: Nurettin Topçu” konulu konferansına geçildi. Öztürk sunumunda, Nurettin Topçu’nun hayatına ve geride bıraktığı eserlere değindi. Nurettin Topçu’nun öğretmene bakış açısını ele alan Doç. Dr. Hüseyin Öztürk, öğretmen ve eğitimin adanmışlık olduğunu ve Topçu’nun günümüz öğretmenlerine örnek bir model teşkil ettiğini söyledi.

Konferansın sonunda Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Gökbel Doç. Dr. Hüseyin Öztürk’e plaket verdi. Program toplu hatıra fotoğrafının çekilmesinin akabinde sona erdi.