Ceviz Projesi Kapsamında Alanda Çalışmalar Hızla Devam Ediyor

İlimizin gelişmesine ve kalkınmasına yön verecek projelere imza atan Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, pilot üniversite projelerini tek tek hayata geçiriyor. Tarım alanında uygulamaya geçecek projelerden biri olan “Ceviz Odaklı Kalkınma ve Gelişim Projesi” hakkında Proje Yürütücüsü Ziraat Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Sebahattin Yılmaz detaylı bilgiler verdi.

Ceviz Odaklı Kalkınma ve Gelişim Projesinin üniversitemizin Kalkınma Bakanlığı tarafından onaylanan pilot projelerinden biri olduğunu belirten Dr. Öğr. Üyesi Sebahattin Yılmaz, bölgedeki meyvecilik faaliyetlerinin büyük ölçüde ceviz yetiştiriciliğinden oluştuğunu ve bu nedenle projenin odağında cevizin olduğunu söyledi. Yılmaz, projelerindeki temel amacın bölgedeki ceviz üreticilerinin bahçelerinden daha fazla ve daha kaliteli ürün elde etmelerini sağlamak ve bunun sonucunda kazançlarını artırmak olduğunu ifade etti. Proje fikri de dâhil proje faaliyetlerinin şekillenmesinin 2015 yılından bu yana yaklaşık üç yıllık bir zaman diliminde gerçekleştiğini sözlerine ekleyen Dr. Öğr. Üyesi Sebahattin Yılmaz, projenin konu ile ilgili önemli paydaşları olan Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, sivil toplum kuruluşları ve yerel yönetimlerle ortaklaşa yapılan sorun ve ihtiyaç analizleriyle ortaya çıktığını belirtti.

Ceviz Odaklı Kalkınma ve Gelişim Projesi kapsamında ana hatları ile eğitim, danışmanlık ve Ar-Ge eksenli faaliyetler yürütüleceğini ve alt projeler gerçekleştirileceğini belirten Yılmaz, projenin uygulama sürecinde bölgemizdeki ceviz üreticilerine ve fidancılara eğitim vermeyi planladıklarını ayrıca üreticilerin sorunlarının dinleneceği ve çözümünde yardımcı olacak bir Danışma Merkezi kurulacağını vurguladı.  

Ana proje kapsamında yürütülecek Ar-Ge faaliyetlerinden birisinin Coğrafi Bilgi Sistemlerinde uzaktan algılama ve sayısal modelleme metotlarıyla mevcut ceviz üretim alanları ve yeni alanların uygunluk analizlerini yapmak olduğunu anlatan  Dr. Öğr. Üyesi Sebahattin Yılmaz, üreticilere bahçe yönetimi ve çeşit seçimi noktalarında karar destek sistemi oluşturacaklarını da sözlerine ekledi. Ayrıca üretim ve Ar-Ge amaçlı kullanılmak üzere Bitki Doku Kültürü Laboratuvarı kurulacağını ve bu laboratuvarda bölgemiz ve ülkemiz için ceviz başta olmak üzere nitelikli anaç ve çeşitlerin üretilerek sektörle paylaşılacağının bilgisini de veren Yılmaz sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Bu laboratuvar, cevizde ülkemiz için yeni sayılabilecek hızlı büyümeye imkân sağlayan anaçların ve verimli çeşitlerin çok hızlı üretimine imkân sağlayacağı gibi, lisans ve lisansüstü öğrencilerimiz için iyi bir öğrenme,  birçok öğretim üyesi için de araştırma yapabilecekleri bir platform olacaktır. Bu sayede Üniversitemiz Bitki Doku Kültürü teknikleri ile araştırma ve üretim yapabilen sayılı üniversitelerden birisi haline gelecektir.”

Dr. Öğr. Üyesi Sebahattin Yılmaz: “Kaman Cevizinin Coğrafi İşaretinin Alınması İçin Çalışmalarımız Devam Ediyor” 

Henüz başlangıç aşamasında oldukları Ceviz Odaklı Kalkınma ve Gelişim Projesinin alt faaliyetlerinden birisinin de Kaman Cevizinin Coğrafi İşaretinin alınması olduğunu kaydeden Dr. Öğr. Üyesi Sebahattin Yılmaz, konuşmasına şöyle devam etti: “Kaman cevizinin coğrafi işaretinin alınmasına yönelik olarak ilçemizde on yıllık bir farkındalığın ve sonuca ulaşmamış bazı çabaların olduğunu bilmekteyiz. Kaman’daki ceviz üzerine yürüttüğümüz araştırma ve incelemelerimiz var. Buradan elde ettiğimiz bilgileri kullanarak ilçemizin bu marka ürününün değerini coğrafi işaret tesciline öncülük ederek artırmak istiyoruz. Bunun için ilçemizdeki önemli paydaşlar ile ön görüşmelerimizi yaptık ve başvuru dosyasını teknik boyutuyla hazırlama aşamasındayız. Kaman Cevizinin coğrafi işaretle satılması için gereken sistemin kurulumunu ve sürdürülebilirliğini ilçedeki gönüllü üreticiler, kamu kurum ve kuruluşları ve sivil toplum örgütleri ile birlikte yürüteceğiz.”

Ceviz Odaklı Kalkınma ve Gelişim Projesinde gelinen son duruma da değinen Yılmaz, proje kapsamında yürütülecek faaliyetlerin ayrıntılı tanımlarının yapıldığını, hangi dönemde ne yapacaklarını planladıklarını anlattı. Şu an itibarı ile proje faaliyetleri için henüz bir bütçe tahsisatının yapılmadığını ve yürütülen çalışmaların genel anlamda bütçe gerektirmeyen hazırlıklar kapsamında devam ettiğini dile getiren Dr. Öğr. Üyesi Sebahattin Yılmaz, projede kat edilen aşamalarla ilgili ilerleyen zamanda yeniden kamuoyunu ve paydaşları bilgilendireceklerini sözlerine ekledi.