Sürekli yenilenen ve gelişen üniversitemiz, ülke çapında bir projeye daha ortak oldu. Arı hastalıklarını araştıran ve arılarda ölümlere yol açan nedenleri araştırarak bunlara yönelik çözümler üreten Üniversitemiz Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Genetik ve Biyomühendislik Bölümü öğretim üyelerinden Doç. Dr. Elif Sevim ve Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü öğretim üyelerinden Prof. Dr. Ali Sevim, Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü ve Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen, Samsun Veteriner Kontrol Enstitüsü Müdürlüğü Arı Hastalıkları Laboratuvarı sorumlusu  Dr. Rahşan Akpınar’ın yürütücüsü olduğu “Ülkesel Arı Projesi”nde yer aldı. “Türkiye’de Bal Arıları ve Bazı Yabani Arılarda Ölümlere Neden Olan Hastalıkların ve Toksikolojik Etkenlerin Araştırılması” adlı güdümlü TAGEM/HSGYAD/G/18/A5/P3/736 kodlu projede yer alan üniversitemiz öğretim üyeleri, proje kapsamında bakteriyel ve fungal arı hastalıklarının PCR’a dayalı moleküler teknikler ile tespitini Üniversitemiz Genetik ve Biyomühendislik Araştırma Laboratuvarı alt yapısını kullanarak gerçekleştirdi.

5119_1

Üç yıllık bir zaman diliminde gerçekleştirilecek olan projenin birinci yılı başarı bir şekilde tamamlandı. Proje ile birlikte 7.709.636 milyon dolayında koloni sayısı ve 107.665 ton bal üretimi ile dünyanın ilk üç ülkesinden biri olan ülkemiz için önemli veriler elde edildi. Canlılığın devamı için önemli olan arılar, projede gerek bal verimi gerekse polinasyonda önemli bir rol oynadı. Bu proje ile ülkemizde arı ölümlerine neden olan hastalık etkenlerinin ve toksikolojik etmenlerin varlığı araştırılıp bu hastalıklara yönelik önlemlerin alınması ve ülkemizi arıcılıkta en üst seviyeye çıkarmak amaçlandı.