Ülkemizde tarımsal öğretimin başlamasının 173. yılı Üniversitemiz Ziraat Fakültesi tarafından düzenlenen etkinlikle kutlandı. 10 Ocak 2019 tarihinde Ziraat Fakültesi Konferans Salonunda düzenlenen etkinliğe Üniversitemiz Rektör Yardımcısı ve Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Kurt, Dekan Yardımcıları Dr. Öğr. Üyesi Ramazan Ayrancı ve Dr. Öğr. Üyesi Hakan Başak ile akademik ve idari personel katıldı.

Programın açılış konuşmasını Üniversitemiz Rektör Yardımcısı ve Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Kurt yaptı. Tarım öğretimin başladığı 1846 yılından itibaren ülkemizde tarımsal üretim düzeyi ve verimliliğin önemli ölçüde arttığını anlatan Kurt, bu artışa bağlı olarak ziraat mühendislerinin ülkemizdeki önemine değindi. Tarım sektörü ve tarımsal üretimin toplumun beslenme ihtiyaçlarının karşılanması gibi hayati bir görevi icra ettiğini dile getiren Prof. Dr. Mustafa Kurt sözlerine şu şekilde devam etti: “Tarım, ülkelerin ekonomik ve sosyal gelişmelerinde vazgeçilmez bir yere sahiptir. Dünyada ve ülkemizde tarımsal üretim her gün daha da önem kazanmaktadır. Bu nedenle tarım sektörünün problemlerinin çözümünde her zaman yeni bilgi ve teknolojilere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu da ancak bilimsel ve sosyal çalışmalarla mümkündür. Gıda güvenliğini sağlamak, dünyada üzerinde durulan en önemli problemlerden biridir. Hergün tarımla ilgili haberler bir şekilde gündemi meşgul etmektedir.“

5124_8

Prof. Dr. Mustafa Kurt: “Dünya Gıda Örgütünün Raporuna Göre Dünyada Her Beş Saniyede Bir Çocuk Açlıktan Ölüyor”

Küresel iklim değişikliklerinin çok sık konuşulduğu ve suyun stratejik bir hale geldiği günümüzde gittikçe artan ve kirlenen tarımsal alanlardan insanların sağlıklı beslenmelerini sağlayacak miktar ve nitelikte gıda maddesi üretilmesinin gelecekte daha önemli ve zor olacağına dikkat çeken Kurt, Dünya Gıda Örgütünün raporuna göre dünyada her beş saniyede bir çocuğun açlıktan öldüğünü açıkladı. Üniversitemiz Ziraat Fakültesinin de bu konulara hassasiyetle yaklaşarak bu konulara yönelik çalışmaları öz görev olarak aldığını belirten Prof. Dr. Mustafa Kurt sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Ziraat Fakültesindeki araştırmacılarımıza büyük görevler düşmektedir. Dünyada tarımı gelişmiş ülkeler ekonomik olarak da gelişmiş ülkelerdir. Tarımı gelişmemiş hiçbir zengin ülke de yoktur. Tarımın ülkemize katkısı sadece ekonomik açıdan değil sosyal açıdan da çok önemlidir. Ülkelerin gelişmesi için sanayileşmeyi tek başına öncü görmek doğru değildir. Son yıllarda Ar-Ge payının artırılması için ülke çapında önemli mesafeler katedilmiştir. Ziraat fakülteleri dünyadaki gelişmelere ayak uydurabilmek için kendi dinamiklerini çalıştırmayı başarmalıdırlar. Ziraat fakültelerimiz insan beslenmesinde gelişen yeni ihtiyaçlar ve bilgi teknolojilerindeki hızlı gelişmeleri yapısında benimsemeli, ihtiyaçlara cevap vererek diğer alandaki gelişmeleri tarımsal problemlerin çözümünde kullanacak hale gelmelidir.”

Ziraat Fakültemizde dokuz ayrı bölümde eğitimin devam ettiği bilgisini de paylaşan Kurt, yeni binasında eğitim faaliyetlerine devam eden ziraat fakültesinin fiziki imkanları hakkında da bilgiler verdi. Ülkemizde tarımsal öğretimin başlamasının 173. yılını kutlayarak sözlerine son veren Prof. Dr. Mustafa Kurt, katılımcılara teşekkür etti.

5124_1
5124_2

Prof. Dr. Mustafa Kurt’un ardından Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Şahin, programda bir sunum yaptı. Zirai eğitimin tarımsal yayın kapsamında değerlendirildiğinde Türk çiftçisinin eğitilmesi açısından Silifke örneğini veren Şahin, Silifke’deki Tekir Çiftliğinin kurulma aşamalarını anlattı. Sunumunun sonunda soruları cevaplayan Prof. Dr. Ahmet Şahin, tarımsal öğretimin önemine dikkat çekerek ülkemizde tarımsal öğretimin başlamasının 173. yılını kutlayarak sözlerine son verdi.

5124_3

Prof. Dr. Ahmet Şahin’in ardından söz alan Dr. Öğr. Üyesi Hakan Başak Termal Seralarda Kümelenme Projesi, Dr. Öğr. Üyesi Tamer Yavuz Kaba Yem Projesi ve Dr. Öğr. Üyesi Sebahattin Yılmaz ise Ceviz Odaklı Kalkınma ve Gelişim Projesi ile ilgili olarak bilgi verdiler. Üniversitemizin Bölgesel Kalkınma ve İhtisaslaşma Projesi kapsamında pilot üniversite seçilmesi ile birlikte hızla projelerini hayata geçiren üniversitemizde projelerde gelinen aşamaları anlatan Ziraat Fakültesi öğretim üyeleri, projelerde gelinen aşamaları anlattılar.

Projelerin son aşamalarının katılımcılarla paylaşılmasının ardından toplu fotoğraf çekimi ile program son buldu.
5124_45124_55124_65124_7