Gelişen ve büyüyen üniversitemizin bilişim altyapısını güçlendirmek için 2016 yılında çalışmalarına başlanan ve 2018 yılında bitirilerek kullanıma sunulan E-Kampüs Projemiz faaliyete başladı. Geçtiğimiz günlerde Üniversitemiz Bilgi İşlem Daire Başkanı Canfer Memoğlu tarafından Rektör Prof. Dr. Vatan Karakaya ve üniversite yöneticilerine tanıtımı yapılan proje ile ilgili Sistem, Network ve Kablolama alanlarında yapılan değişiklikler anlatıldı.

5169_1

E-Kampüs Projesi kapsamında;
  • Omurga Anahtarlar (Backbone Switch) (2 Adet)
  • Toplama Anahtarı/Switch (10 Adet)
  • Kenar Anahtar/Switch 48 Port (25 Adet)
  • Kenar Anahtar/Switch 24 Port (40 Adet)
  • Kablosuz Kontrol Cihazı (2 Adet)
  • İç Ortam Kablosuz Cihazı (350 Adet)
  • Dış Ortam Kablosuz Cihazı (60 Adet)
  • Ağ Yönetim Yazılımı bilişim cihazları ağ altyapısında temin edildi.
5169_2

Veri ve kişisel güvenliğin önemsendiği proje de kamera alt yapısında kullanılmak üzere ise;
  • Dış Ortam Kamera (155 Adet)
  • İç Ortam Kamera (580 Adet)
  • Hareketli Kamera (17 Adet)
  • Kayıt Sunucusu (8 Adet)
  • Kamera Depolama (Net 640 TB)
  • Görüntü Yönetim ve İzleme Yazılımı
  • VideoWall Duvar Ekran (55 inç /3X3) bilişim cihazları temin edildi.
5169_3

Sunucu altyapısının içinde her birinde 1.5 TB Ram kapasiteli, 23 TB SSD disk alanı bulunan bütünleşik mimaride 3 adet sunucu alındı ve iki tanesi birbirinin yedeği olacak şekilde konumlandırılarak diğer cihaz felaket kurtarma için ayrıldı.
Görüntü İzleme Merkezi için yeni sistem odası yapılarak yangına dayanıklı kapı, yapısal kablolama, enerji dağıtım panoları, elektrik donanımı ve enerji kablolaması, yangın algılama ve otomatik söndürme sistemi, ortam izleme sistemi, kesintisiz güç kaynağı (2 Adet), dizel jeneratör (110 Kva – 1 Adet), hassas kontrollü klima (2 Adet), kabinetler (8 Adet) ve sunucu yönetim ekranı (KVM Anahtar) cihazları temin edildi.

5169_4

Kablolama alanında da önemli işlerin yapıldığı projede Fiber Optik Kablo (~30 Km) her binadan iki farklı güzergâh üzerinden yeni kurulan sistem odasına f/o kablo çekildi. Kablosuz erişim cihazı için 16 Km uzunluğunda Cat7 Kablo 410 kablosuz erişim cihazı için kullanıldı. Ayrıca yaklaşık 40 km uzunluğundaki Cat6A Kablo 752 kamera için kullanıldı.
Kurum Ağacı ve Kimlik Yönetimi Sistemi
Kurum Ağacı ve Kimlik Yönetimi Sistemi, hem üniversitemiz personeline hem de öğrencilerine ait bilgileri web servisleri üzerinden alarak bilgisayara, e‑posta ve diğer uygulamalara girişte otomatik olarak kullanıcı adı ve şifrenin oluşturulduğu, üniversiteden ayrılan personel ile öğrencinin de otomatik olarak kapattığı bir sistemdir. Kurulan sistem ile üniversitemiz birimlerinde görev yapmakta olan akademik ve idari personel ile öğrencilerin kullanmakta olduğu tüm bilişim cihazları sunucular, bilgisayarlar, yazıcılar, tarayıcılar vb. kurum ağacı ve kimlik yönetim sistemine dahil edildi. Kurulan bu yapı ile birlikte pek çok uygulama kimlik doğrulama işlemini bu yapı üzerinden gerçekleştirecek.

5169_5