Öğrencilerle sık sık bir araya gelerek hem onların sorunlarını dinleyen hem de onlara farklı düşünme yollarının kapılarını açan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, 21 Şubat 2019 tarihinde Öğrenci-Hoca Buluşması kapsamında öğrencilerle bir araya geldi. Kongre ve Kültür Merkezi 15 Temmuz Milli İrade Salonunda gerçekleşen toplantıya Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Kurt, Genel Sekreter Mehmet Zeki Küçük, dekanlar, müdürler, akademik ve idari personel ile çok sayıda öğrenci katıldı.

5213_9

5213_1

Prof. Dr. Vatan Karakaya’nın özgeçmişinin okunmasının ardından öğrencilere seslenen Rektör Karakaya, 2016 yılında temeli atılan ve kısa sürede yapımı tamamlanarak hizmet vermeye başlayan Kongre ve Kültür Merkezindeki ilk programda öğrencilerle bir arada olmaktan mutlu olduğunu dile getirdi. Yeni bina ve yeni salonlarla birlikte daha çok etkinlik yapılacağını söyleyen Prof. Dr. Vatan Karakaya, gençleri önemseyen bir üniversite olarak çalışmaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.

Rektör Karakaya: “İnsan İçin En Erdemli Eylem, Düşünme Eylemidir”

İnsanların hayatla ilk temaslarının duyular yoluyla başladığını, hayata dair ilk bilgilerini bu etkileşimden alan insanın gördüğünü tanımlamaya, işittiğini anlamaya, dokunduğunu hissetmeye, duyular yoluyla varlığı, tek bir yönüyle tanımaya ve tanımlamaya çalıştığını ifade eden Rektör Karakaya, “Beş duyu yoluyla elde ettiğimiz bilgi, tabir yerindeyse akıl sahibi olan insan için en basit seviyede bilgi elde etme yoludur.” dedi. Prof. Dr. Vatan Karakaya sözlerine şu şekilde devam etti: “İnsan için en erdemli eylem, düşünme eylemidir. Ancak Poincare’in dediği gibi ‘Düşünmek, dünyanın en zor işidir.’ Bilmek ve düşünmek arasındaki farkı anlayabildiğimiz kadar varlık ilişkilerinin ayrıntı ve inceliklerini kavrayabileceğimiz bir gerçektir.”

5213_2

5213_3

Prof. Dr. Vatan Karakaya: “Metafizik, Tabiatın Ötesindeki Şeyin İlmi Demektir”

Evrenin anlaşılmasının onu meydana getiren somut ya da soyut varlık ilişkilerinin iyi bilinmesiyle mümkün olduğunu dile getiren Prof. Dr. Vatan Karakaya, matematiksel düşüncenin hem duyu bilgilerinin elde ettiği ilişkileri hem de soyut akli düzlemdeki idrak ile varlık arasındaki ilişkiyi kavramsallaştıracak güçlü bir sistem sunduğunu kaydetti. Akılda oluşan bu ilişkilerin en iyi ifade edilme biçiminin matematik dili olduğunu belirten Rektör Karakaya, bu etkin düşünce sisteminin araç olarak kullanıldığı başka bir çalışma alanının ise metafizik olarak adlandırıldığına değindi. “Metafizik, tabiatın ötesindeki şeyin ilmi demektir.” sözleriyle metafizik kavramına genel bir tanımlama yapan Rektör Karakaya sözlerini şu ifadelerle sürdürdü: “Tabiatın ötesini anlamak için tabiatın anlaşılması gerekmektedir. Bunun için matematik bu çalışma alanının temellerini oluşturan bir etkiye sahiptir. Varlığı tanımak ve ondan üretilen bilginin mahiyetini anlamlandırmaya çalışan metafizik, bu anlama ulaşmak için tabiat bilimleri ve matematiği bir üst amaç için kullanmıştır.”

5213_5

5213_4

Prof. Dr. Vatan Karakaya: “Evreni Tanımadan Evrenden Faydalanamayız”

Matematik ve Metafizik ilişkisine dair açıklamalarda bulunarak öğrencilerde düşünmeye yönelik farkındalık oluşturmaya çalışan Prof. Dr. Vatan Karakaya, bilgi ve ona dair yapılan çalışmaların öncelikleri olduğunu söyledi. Evreni tanımadan evrenden faydalanmanın mümkün olmayacağını anlatan Rektör Karakaya, “Emin olmadığımız bilgi bizi yanlışa götürür.” diyerek sözlerine son verdi.

Program sonunda Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Makine Mühendisliği ve Eğitim Fakültesi İlköğretim Matematik Öğretmenliği öğrencileri Rektör Karakaya’ya çiçek ve hediye verdi. Program toplu çekilen hatıra fotoğrafının ardından sona erdi.

5213_6

5213_7

5213_8