Göreve geldiği günden bu yana öğrencilerde farkındalık oluşturmak isteyen, soran, sorgulayan, araştıran, öğrenmeye açık, kaliteli ve nitelikli öğrenci yetiştirmeyi hedefleyen Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, 21 Şubat 2019 tarihinde Tıp Fakültesi öğrencileri ile bir araya geldi. Rektör Karakaya’nın konuşmacı olarak yer aldığı Kongre ve Kültür Merkezi 15 Temmuz Mill İrade Saonunda gerçekleşen İbn-i Sina Metafiziği konulu konferansa Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, Kırşehir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mehmet Emin Turpçu, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

5216_3

Konferansın açılış konuşmasını Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil yaparak İbn-i Sina Metafiziği isimli konferansın Ahilik Kültürü ve Medeniyeti dersi kapsamında gerçekleştirildiğini söyledi. İnsan, hayat ve tıp derslerinin önemine dikkat çeken Dekan Karahocagil, öğrencileri hayata her yönüyle hazırlamak istediklerini belirtti. Ders kapsamında düzenlenen etkinliklerde öğrencilere değerlerimizi ve kültürlerimizi aktarırken tıp ve diğer alanlardaki bilim insanlarını da tanıtmaya çalışacaklarını sözlerine ekledi. Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya’ya hem konuşmacı olarak katıldıkları hem de kullanıma açılan Kongre ve Kültür Merkezi salonlarında etkinlik yapılmasına imkan verdikleri için teşekkür eden Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, “Bugün bu salonda güzel bir başlangıç yaptık. Daha iyilerini gerçekleştirmek için çalışacağız.” dedi.

5216_1

Prof. Dr. Vatan Karakaya: “Düşünmenin Merkezi Akıldır”

Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil’in açılış konuşmasının ardından konferansa geçildi.  Gençlerle bir arada olmak ve onlarla bilgi birikimini paylaşmanın kendisini mutlu ettiğini söyleyen Prof. Dr. Vatan Karakaya, muhatabının gençler olduğunu dile getirerek yeni bina ve salonlardan gençlere seslenmenin de kendisini ayrıca sevindirdiğini kaydetti. İnsanı ve insanın dünyayla olan temasını anlatan Rektör Karakaya, düşünmenin merkezinin akıl olduğunu ifade etti. Akıl ve idrak sahibi olan insanın duyular yoluyla nesnelerden elde ettiği bilgileri akıl aleminde kavramlaştırdığını ve bu kavramlar yoluyla yaşadığı hayatı anlamlandırdığını anlatan Rektör Karakaya sözlerine şu şekilde devam etti: “Bu bakış açısıyla düşünen varlık olan insan, mevcut duyu bilgilerini aldıktan sonra düşünme gayretiyle değişik derecelere ulaşır ve derecelendirme bu aşamadan sonra başlar. Bu yetkinlik ile insan, bilen ve bilmeyen ayrımına tabi tutulmaktadır.”

Matematik ile Metafizik düşünce alanlarının kesiştiği ve ayrıştığı noktaların iyi bilinmesinin ve varlığa ait bilginin anlaşılmasının kavram tasniflerine yardımcı olacak bir yöntem sunacağını ifade eden Prof. Dr. Vatan Karakaya, “Varlık olmak bakımından varlığın incelenmesi metafiziğin konusudur.” dedi.

5216_2

Rektör Karakaya: “İbn-i Sina Yaşadığı Dönemin İlmi Problemlerini Derinliğine İşlemiş ve Metoda Kavuşturmuş Bir Filozoftur”

İbn-i Sina’nın yaşadığı dönemin ilmi problemlerini derinliğine işlemiş ve metoda kavuşturmuş bir filozof olduğunu anlatan Prof. Dr. Vatan Karakaya, İbn-i Sina’nın metafizik, mantık, felsefe, matematik ve tıp alanında önemli eserler verdiğinin altını çizdi. İbn-i Sina’nın eserlerinin 12. yüzyıldan itibaren çeviriler yoluyla Batı bilim dünyasına kazandırıldığını ve yüzyıllar boyunca Batı yükseliş döneminin hazırlanmasında da bir misyon üstlendiğini açıklayan Rektör Karakaya, İbn-i Sina’nın metafizik kavramını “Varlık olmak bakımından varlığın ilmi” olarak tanımladığını söyledi.

Belirsizlikten ve rastgele yaşanan bir hayattan uzak durulması gerektiğine vurgu yapan Prof. Dr. Vatan Karakaya, öğrencilerin kendilerine irade ve heyecan oluşturması tavsiyesinde bulundu. “Kendinize düşünce alanı açmak zorundasınız.” diyen Rektör Karakaya, Türk Milleti olarak büyük bir tarih yazdığımızı ve o tarihi bıraktığımız yerden almamız gerektiğinin altını çizerek sözlerine son verdi.

Program, Tıp Fakültesi Öğrenci Konseyi Başkanı tarafından Prof. Dr. Vatan Karakaya’ya çiçek takdim edilmesi ile sona erdi.

5216_4