Üniversitemizin Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü tarafından “Türklük Biliminin Zirve Şahsiyetleri” konulu bir panel düzenlendi. 28 Mart 2019 tarihinde Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleştirilen panele akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

Panelist olarak Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı doktora öğrencilerinin katıldığı panelin yöneticiliğini Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Başkanı Prof. Dr. Salahaddin Bekki yaptı. Bekki konuşmasında Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünün kısa tarihi ve elde ettiği başarılar hakkında bilgiler vererek lisansüstü eğitimin önemine değindi. Panelistlerin sunumlarını da doktora seminerlerinden hareketle hazırladıklarını belirten Prof. Dr. Salahaddin Bekki, panelistlere başarılar diledi.

5275_1

Panelin ilk konuşmasını Edebiyatı ABD doktora öğrencisi Hayrettin Yiğit “Necip Âsım Yazıksız’ın Hayatı ve Eserleri” isimli sunumuyla yaptı. Yiğit sunumunda, ilim adamlığı ve hocalığı ile ön plana çıkan Necip Âsım’ın, hayatı ve eserleri hakkında bilgiler vererek onun Türklüğün pek ilgi görmediği bir dönemde Türk diline, Türk tarihine ve Türk kültürüne yönelik çalışmalarıyla Türkçülük hareketinin fikri altyapısını hazırlayan kişi olduğunu söyledi.

Türk Dili ve Edebiyatı ABD doktora öğrencisi Hayrettin Yiğit ‘in ardından Türk Dili ve Edebiyatı ABD doktora öğrencisi Seçil Çoşan bir konuşma yaparak “Prof. Dr. Ali Nihad Tarlan’ın Hayatı, Eserleri ve Halk Edebiyatına Dair Görüşleri” konulu sunumunu gerçekleştirdi. Çoşan sunumunda, metin neşri, metin şerhi ve edebiyat tarihi hakkında çalışıp divan edebiyatına gönlünü veren Tarlan’ın hayatı, eserleri ve edebi kişiliğine değindi.

  5275_2

Türk Dili ve Edebiyatı ABD doktora öğrencisi Seçil Çoşan’ın sunumunun ardından Türk Dili ve Edebiyatı ABD doktora öğrencisi Özgenur Altuntaş Gürbüz de “Prof. Dr. Mehmet Kaplan’ın Hayatı, Eserleri ve Halk Edebiyatına Dair Görüşleri” konulu bir sunum yaptı. Gürbüz sunumunda Türk Edebiyatına bir bütün olarak yaklaşan, değerlendirme ve tahlil metodu ile Türk kültürüne hizmet eden, halk biliminin üniversitelerde bir disiplin olarak kabul görmesine öncü olan Kaplan’ın hayatı, eserleri ve edebi kişiliğine dair bilgiler verdi.

Panelde son olarak Türk Dili ve Edebiyatı doktora öğrencisi Dicle Demirbaş “Prof. Dr. Ömer Faruk Akün’ün Hayatı, Eserleri ve Halk Edebiyatına Dair Görüşleri” başlıklı bir konuşma yaparak Edebiyat Tarihi, Divan Edebiyatı, Tanzimat Edebiyatı gibi birçok alanda uzmanlaşan ve halk edebiyatına dair Dede Korkut Hikâyeleri ve atasözleri gibi konulara yoğunlaşan Akün’ün hayatına ve eserlerine değindi.

Program sonunda Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nadir İlhan, panel yöneticisi Prof. Dr. Salahaddin Bekki ile panelistlere katılım belgesi verdi.