Çok sayıda proje üreten ve ürettiği projeleri ilin ve bölgenin katkısına sunan üniversitemiz, Kırşehir’in kalkınmasına fayda sağlayacak olan istridye mantarı üreticiliği projesini de hayata geçirdi. KOP Bölge Kalkınma İdaresi tarafından KOP TEYAP kapsamında desteklenen ve üniversitemizin Kırşehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü iş birliği ile yürüttüğü “İstridye Mantarı Üretiyoruz, Yarınlarımıza Umutla ve Sağlıkla Bakıyoruz” projesi kapsamında ilimizin Kaman, Mucur ve Merkez ilçelerindeki eğitim çalışmalarının ilk ayağı 28 Mart 2019 tarihinde düzenlenen bir program ile tamamlandı. Ziraat Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleşen programa Rektör Yardımcısı ve Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Kurt, Kırşehir İl Tarım ve Orman Müdürü Kenan Şahin, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

5277_1

Programın açılış konuşmasını ilk olarak Kırşehir İl Tarım ve Orman Müdürü Kenan Şahin yaparak öğrencilere mensubu oldukları mesleğin ağırlığını, becerisini ve yeteneğini iyi kavramalarını tavsiye etti. Ziraat fakültelerinin ülkenin geleceği için önemli olduğunu söyleyen Şahin, öğrencilerden projeler üretmelerini ve kendilerini akademik anlamda geliştirmelerini istedi.

Kırşehir İl Tarım ve Orman Müdürü Kenan Şahin’in konuşmasının ardından Rektör Yardımcısı ve Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Kurt da bir konuşma yaptı. Kurt konuşmasında, “İstridye Mantarı Üretiyoruz, Yarınlarımıza Umutla ve Sağlıkla Bakıyoruz” isimli projeyi üniversite olarak önemsediklerini söyleyerek kendisinin bu projenin bizzat takipçisi olduğunu vurguladı. Projelerin hazırlanma ve uygulanma aşamasında akademisyenlerle sürekli iletişim halinde olduğunu belirten Kurt,  projelerin hayata geçirilmesiyle birlikte hem ülkemize hem de bölgemize katkı sağlanacağını anlattı.

Açılış konuşmalarının ardından projenin koordinatörü Ziraat Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Funda Atila, proje yürütücüleri Dr. Öğr. Üyesi Arzu Kan ve Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Kan ile birlikte hazırladıkları bu projenin bölgesel kalkınma konusunu kendine misyon edinen üniversitemize katkı sağladığını söyleyerek tarım alanındaki çalışmalarını günden güne çeşitlendirmeye devam etmeyi hedeflediklerini anlattı. Proje ile öncelikli hedeflerinin üreticilerin istridye mantarı üretimi konusunda doğru bilgilendirilmesi, bölgede alternatif gelir kaynaklarının oluşturulması için bilgi ve beceri kazandırılması olduğunu belirten Atila, ithal yollar ile ülkemize gelen ve üretimin en önemli masraf kalemini oluşturan istiridye mantarı miseli ve kompostunun üretiminin de yapılacağını kaydetti. Bu projeyle öncülük yapmaya hazırlanan üniversitemizin bölgeye hizmet vermek amacıyla gerekli altyapı çalışmalarına başlandığını vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi Funda Atila, KOP Bölge Kalkınma İdaresi tarafından desteklenen bu proje ile kamu, üniversite ve özel sektör işbirliğini geliştirme yolunda önemli bir adım daha atılmış olduğunu söyledi. 2016 yılından beri Türkiye’de tarım ve jeotermal alanında pilot üniversite olan Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi’nin bölgesel kalkınma çalışmalarına bir yenisi daha eklendiğini anlatan Atila, ilerleyen dönemlerde üniversitemiz tarafından çok sayıda proje üretileceğini de sözlerine ekledi.