Türk Matematik Derneği (TMD), İstanbul Matematik Bilimleri Merkezi (İMBM) ve üniversitemizin katkılarıyla üniversitemizde “Matematiğin Gözünden: IMAGINARY” Sergisi açıldı. 24 Nisan 2019 tarihinde Ahi Evran Kongre ve Kültür Merkezi Fuaye alanında açılan sergiye Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Kurt, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Refik Balay,  Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nadir İlhan, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

5326_1

Öncelikle lise ve üniversite düzeyinde öğrenciler olmak üzere Kırşehir halkına hitap eden “Matematiğin gözünden: IMAGINARY” ilk olarak Almanya’da 2008 Matematik Yılı için Oberwolfach Matematik Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilmiş etkileşimli bir gezici sergi. Serginin başlıca amaçları arasında çeşitli görsellerin, etkileşimli kurulumların, sanal gerçekliklerin, 3 boyutlu objelerin sunumları ve bunların cebirsel geometri ile tekillik teorisi içindeki teorik arka planlarının merak uyandırıcı bir şekilde ve anlaşılabilir düzeyde açıklanması yer alıyor. Toplumun genelinde matematiği sevdirmeyi amaçlayan IMAGINARY sergisi, 2015 yılında TMD ve IMBM tarafından ülkemize kazandırıldı.

Rektör Karakaya: “Dünyayı ve Gizemini Anlamak İçin Matematik Bir Zorunluluktur, Tercih Değildir”

“Matematiğin gözünden: IMAGINARY” sergisinin açılışını yapan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya açılışta bir konuşma yaparak matematiğin öneminden bahsetti.  IMAGINARY’nin şekil yani zihindeki düşüncenin dünyaya yansıması olduğunu anlatan Rektör Karakaya, insan zihninin sonsuz ve sınırsız olduğunu kaydetti. “Bilim tarihi boyunca şu bir gerçektir, dünyayı ve gizemini anlamak için matematik bir zorunluluktur, tercih değildir.” diyen Rektör Karakaya, düşüncenin normalde fiziksel hayatın ötesindeki dünyayı anlamak için bir zorunluluk olduğunu vurguladı. Matematikçilere soyut olmaktan korkmamaları gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Vatan Karakaya, soyut olmanın insanın kendisini bulması demek olduğunu dile getirdi.

5326_6

Rektör Karakaya: “Düşünen Milletler Yükseliş Merdivenini Basamak Basamak Çıkar”

Matematiğin sadece matematikçilere verilecek kadar basit bir alan olmadığını kaydeden Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, “Matematik herkesin malıdır, çünkü insanın düşünme yeteneğinin tezahür ettiği en nadide alan matematiktir.” dedi. Matematiğin bu dünyayı anlayabilmek için bir zorunluluk olduğunu da belirten Rektör Karakaya, konuşmasına şöyle devam etti: “Bütün bilim tarihinde kesinlikle fiziksel olaylardan sonra insanların ilk yoğunlaştığı şey matematiksel düşünceyi anlamak, ikincisi ölçmek ve üçüncüsü de mantıktır. Eskiden mantık ve matematik ayrıydı ama artık günümüzde matematik demek mantık, sayma ve ölçme ile birlikte tek bir alan oluşturmuş durumda. Bugün bizim o soyut düzlemde düşündüğümüzün dünyaya tezahür eden kısmına yani ihtiyacı karşılayan kısmına teknoloji diyoruz.” Teknolojinin, matematiksel düşüncenin ete kemiğe bürünüp ihtiyaç karşılayabilen hali olduğunu anlatan Prof. Dr. Vatan Karakaya, matematiğin hayat, yaşam ve bir düşünme biçimi olduğunu sözlerine ekledi. “Düşünen milletler yükseliş merdivenini basamak basamak çıkar.” diyen Rektör Karakaya, yaşayan bir millet olmanın özelliğinin gelişmiş olmaktan geçtiğini anlattı. Konuşmasının sonunda özellikle gençlere seslenen Rektör Karakaya, onlara matematikten ziyade düşünmeyi öğrenmelerini tavsiye etti. Matematiğin düşüncenin dili olduğunu söyleyen Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, “Kendine münhasır bir önemi yok, akla dil olduğu için matematik güzeldir.” dedi.

Serginin üniversitemizde açılmasında emeği olan herkese teşekkür eden Rektör Karakaya, bu tarz etkinliklerin üniversitemizde artarak devam etmesini temenni etti.

Açılış konuşmasının ardından sergiyi gezen Prof. Dr. Vatan Karakaya, sergi hakkında bilgiler alarak öğrencilerle kısa kısa sohbet etti.

5326_45326_55326_35326_2