Göreve geldiği günden bu yana üniversitemizin gelişmesi için çalışan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, Kırşehir ve İç Anadolu Bölgesinin kalkınması için gerçekleştirdiği pilot üniversite projelerini Bloomberg HT’ye anlattı. 30 Nisan 2019 tarihinde Bloomberg HT Tarım Editörü İrfan Donat’ın sunuculuğunu yaptığı Akıllı Tarım Programında konuşan Rektör Karakaya, Termal Seralarda Kümelenme, Kaba Yem Üretim ve Ceviz Odaklı Kalkınma ve Gelişim Projesinde gelinen son aşamaları Blomberg HT izleyenleri ile paylaştı.

Rektör Karakaya: “Seracılıkta Bölgesel Kalkınmaya Yön Vereceğiz”

Program sunucusu Tarım Editörü İrfan Donat’ın sorularını yanıtlayan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, Yükseköğretim Kurulunun (YÖK) 2016 yılında hayata geçirdiği Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması projesi kapsamında ülkemizdeki üniversitelerin benzeşik olmaktan kurtulmasının hedeflendiğini söyledi. Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması projesi kapsamında yine Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinin 41 üniversite arasından 5 üniversite içine seçildiğini anlatan Rektör Karakaya, bu kapsamda üniversitemizin bölgenin en önemli değerlerinden olan tarım ve jeotermal alanlarda projeler üretmeye başladığını kaydetti. Akıllı Tarım programında tarım alanında yapılan projeleri değerlendiren Prof. Dr. Vatan Karakaya, ilk olarak Termal Seralarda Kümelenme Projesinin detaylarını izleyicilerle paylaştı. Ülkemizin en önemli ihtiyaçları arasında yer alan yerli gıda üretiminin geliştirilmesi için bu projenin önemli bir adım olduğunu kaydeden Rektör Karakaya, proje ile hedeflerinin hem ülkenin tarıma olan ihtiyacına cevap vermek hem de ülkeye kaliteli ve kalifiye eleman yetiştirmek olduğunu dile getirdi. Termal Seralarda Kümelenme projesi ile çekirdek ailelerin kendi işletmelerini oluşturmasına olanak sağlanacağını vurgulayan Prof. Dr. Vatan Karakaya, bölgeyi jeotermal seracılıkta öne çıkararak bölgenin gelişimine katkı sağlayacaklarını sözlerine ekledi.

Rektör Karakaya: “Hayvancılık Sektörü İçin 300 Dekarlık Kaba Yem Ekimi Yaptık”

Kaba Yem Üretim projesinin bölge için önemini anlatan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, Kırşehir’de hayvancılığın öne çıktığını ve ilimizde yaklaşık 250 bine yakın büyükbaş hayvan olduğunu söyledi. İç ve dış paydaşlar ile yapılan görüşmelerde hayvancılığın gelişmesine katkı sağlamak için yem bitkileri üretimini yapmayı amaçladıklarını kaydeden Prof. Dr. Vatan Karakaya, “ Hayvancılık sektörü için 300 dekarlık kaba yem üretimi yaptık.” dedi.

Rektör Karakaya: “Kaman Cevizinde Rekolteyi Artırmak İçin Çalışmalar Yaptık”

Akıllı Tarım programında Ceviz Odaklı Kalkınma ve Gelişim Projesine de değinen Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, Kaman Cevizinin ilimiz için bir marka olduğunu söyleyerek markanın verimliliğini ve değerini artırmak adına projeyi geliştirdiklerini anlattı. “Kaman Cevizinde rekolteyi artırmak için çalışmalar yaptık.” diyen Rektör Karakaya, otomasyon sistemini geliştirdiklerini ve çiftçimizin artık bilimsel bilgi ile üretim yapmaya başlamasını amaçladıklarını kaydetti.