Yerel ve ulusal kalkınmayı kendisine misyon edinmiş üniversitemiz, tarım alanında öncülük etmeye devam ediyor. Üniversitemiz Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) Birimi tarafından desteklenen ve Kırşehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü işbirliği ile yürütülen “Kırşehir İlindeki Bazı Tarım Arazilerinde Toprak Tahlili Uygulamalarının Benimsenmesi, Yayılması ve Değerlendirilmesi” projesi kapsamında Kırşehir Merkez Saraycık Köyü tarım arazilerinin tamamını temsil edecek şekilde alınan toprak numunelerinde, Tekstür, toprak reaksiyonu (pH), elektriksel iletkenlik (EC), organik madde, kireç, yarayışlı fosfor, değişebilir potasyum, kalsiyum, magnezyum elementleri, alınabilir demir, bakır, mangan, çinko element miktarları tayin edildi. 9 Mayıs 2019 tarihinde Merkezi Araştırma ve Uygulama Laboratuvarı Toplantı Salonunda gerçekleşen toplantıda proje yürütücüleri, Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Kurt ile Kırşehir İl Tarım ve Orman Müdürü Kenan Şahin ve personeline proje hakkında bilgi verdi.

Proje Yürütücüsü Arş. Gör. Dr. Ahu Alev Abacı Bayar, bölgenin temel verimlilik özelliklerinin, yetiştiriciliği yapılmakta olan bitkiler için uygun düzeyde bulunduğunu belirterek bunun yanında tritikale gibi alternatif ürünlerin de yetiştirilebileceğini söyledi. Yapılan çalışmada bölge topraklarının genel olarak kumlu tın bünyeye sahip olduğu, hafif alkali (pH= 7.77) reaksiyon gösterdiği, tuzluluk probleminin olmadığı, orta kireçli özellikte olduğu, organik madde içeriğinin orta seviyede bulunduğu, toprakların makro besin elementlerinden elverişli fosfor miktarının orta seviyede, değişebilir potasyum, kalsiyum ve magnezyum miktarlarının yüksek düzeyde olduğunu anlatan Bayar, toprakların mikro besin elementleri bakımından alınabilir demir, çinko ve mangan elementi miktarlarının az seviyede, alınabilir bakır elementinin yeterli düzeyde bulunduğunu dile getirdi. Bitkide verim ve kalite kayıplarının olmaması için eksik olan besin maddelerinin gübreleme programına dahil edilmesi gerektiğini kaydeden Arş. Gör. Dr. Ahu Alev Abacı Bayar, gübreleme işlemi yapılmadan önce tarım yapılacak toprağın özelliklerinin bilinmesi, eksik ve fazla bitki besin madde oranlarının tespit ettirilmesi ve bu nedenle toprak analizlerinin yaygınlaştırılması gerektiğini vurguladı.

Toplantıya katılan Kırşehir İl Tarım ve Orman Müdürü Kenan Şahin, proje üzerinde yapılan çalışmalardan memnuniyet duyduğunu belirterek bundan sonraki çalışmalarda da her türlü desteği vereceklerini söyledi.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Kurt toplantı sonunda tüm çalışma ekibine teşekkür ederek çalışmanın genişletilmesi konusunda projenin yakın takipçisi ve destekçisi olacağını belirtti.