Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi tarafından desteklenen, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi KOP BKİ ile Kırşehir Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım İl Müdürlüğü işbirliğinde gerçekleştirilen ve TEYAP projesi olan “İstiridye Mantarı Üretiyoruz Yarınlarımıza Güvenle Bakıyoruz” projesi kapsamında Üniversitemiz Merkezi Araştırma ve Uygulama Laboratuvarında Misel Üretim Laboratuvarı açıldı. 19 Haziran 2019 tarihinde gerçekleşen laboratuvar açılışına Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Kurt, KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı Uzmanları Dilek Yılmaz ile Semra Türkmen, proje ekibi Ziraat Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Funda Atila, Dr. Öğr. Üyesi Arzu Kan ve Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Kan katıldı.

Laboratuvar açılışında bir konuşma yapan Proje Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Funda Atila “İstiridye Mantarı Üretiyoruz Yarınlarımıza Güvenle Bakıyoruz” projesi kapsamında mantarcılık sektöründeki bilgi kirliliği ve yanlış yönlendirmelerin önüne geçilmesi ve üreticinin bu konuda eğitilmesini hedeflediklerini söyleyerek Kırşehir’deki tarımsal üreticiler için istiridye mantarı üretimi ve yetiştirme ortamının hazırlanması ile ilgili eğitimlerin verilmesini planladıklarını belirtti. Mantar üretim odalarına sahip olanlar için basit üretim metotları ile üretilebilen, hastalık ve zararlılara dayanıklı, yetiştirme ortamı hazırlığı üretici şartlarında da yapılabilen ve bu özellikleri nedeni ile de küçük aile işletmeleri için daha avantajlı bir tür olan istiridye mantarının, yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması ve başarısı açısından önem taşıdığını anlatan Atila, istiridye mantarı üretiminde kompost hazırlık maliyetlerinin en önemli kısmını misel temininin oluşturduğunu kaydetti. Ülkemizde istiridye mantarı miselinin yurt dışından sağlandığı için misel fiyatlarının çok yüksek olduğunu belirten Dr. Öğr. Üyesi Funda Atila, konuşmasına şöyle devam etti: “Bu nedenlerle projenin sürdürülebilir olması ve daha geniş bir alana yayılabilmesi için proje dönemi ve sonrasında diğer şehirler de dahil olmak üzere bölgenin misel ihtiyacını karşılayabilecek bir misel üretim laboratuvarı oluşturuldu. Laboratuvar koşullarında üretilecek olan misel sayesinde çiftçinin üretim maliyetleri azaltıldığı gibi bu konudaki yurtdışına olan bağımlılığın önüne geçilebilecek ve mantar üretiminde en önemli aşama olan misel tedariki kolay ve ucuz bir şeklide karşılanmış olacaktır.”

Dr. Öğr. Üyesi Funda Atila’nın konuşmasının ardından Misel Üretim Laboratuvarı gezilerek laboratuvarın kullanım amaçları ve teçhizatı hakkında proje ekibi tarafından katılımcılara bilgi verildi.