2016 yılında demokrasimize ve milletin iradesine karşı düzenlenen hain darbe girişiminin üçüncü yıl dönümünde Üniversitemiz Rektörlüğü tarafından bir dizi etkinlik düzenlendi. 16 Temmuz 2019 tarihinde Üniversitemiz Ahi Evran Kongre ve Kültür Merkezinde gerçekleştirilen etkinliklere Cumhuriyet Başsavcısı Bilal Gümüş, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, Vali Yardımcısı Adnan Kayık, İl Emniyet Müdürü İsmail Hakkı Akyüz, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ahmet Gökbel ile Prof. Dr. Mustafa Kurt, Genel Sekreter Mehmet Zeki Küçük, kurum müdürleri, ilimiz yöneticileri, dekanlar, okul müdürleri, akademik ve idari personel katıldı.


15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinlikleri kapsamında üniversitemizde gerçekleştirilen etkinliklerde ilk olarak Üniversitemiz Ahi Evran Kongre ve Kültür Merkezinde açılan 15 Temmuz Destanı isimli fotoğraf sergisi gezildi. Serginin ardından Cumhuriyet Başsavcısı Bilal Gümüş, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, Vali Yardımcısı Adnan Kayık, İl Emniyet Müdürü İsmail Hakkı Akyüz ve katılımcılar ile birlikte 15 Temmuz Milli İrade Salonunun açılışı yapıldı.

Rektör Karakaya: “Bu Toprakları Vatan Edinmiş Millet Olarak Her Daim Uyanık ve Tetikte Olmalıyız”

15 Temmuz Milli İrade Salonunun açılışının ardından Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya programın açılış konuşmasını gerçekleştirdi. Konuşmasına ilk olarak 15 Temmuz şehitlerine rahmet dileyerek başlayan Rektör Karakaya, 1071 Malazgirt Zaferinden bu yana Anadolu’nun 15 Temmuz ve benzeri kalkışmalara yabancı olmadığını dile getirdi. Anadolu’nun dünyanın iki yarısını bir araya getiren bir köprü görevi oluşturduğu için burada her zaman birilerinin gözü olduğunu belirten Prof. Dr. Vatan Karakaya, bu toprakları vatan edinmiş millet olarak her daim uyanık ve tetikte olmak gerektiğini anlattı. Türk Milleti olarak temsil ettiğimiz ruhun alternatif bir ruh olduğunu söyleyen Rektör Karakaya, konuşmasına şöyle devam etti: “Temsil ettiğimiz ruh dünyanın muhtaç olduğu bir ruhtur, çünkü biz sevmeyi bilen bir medeniyetin torunlarıyız. Kalbiyle, merhametiyle dünyaya bakabilen bir medeniyetin varisleriyiz. Bu anlamda Anadolu, her zaman şer odaklarının gözünün, hevesinin olduğu yer olmuştur ve olmaya da devam edecektir.”

Rektör Karakaya: “Çünkü Vatan Bizim İçin Kutsaldır, Uğruna Ölmeye Değer”

15 Temmuz girişiminde FETÖ’nün en etkili kullandığı yolun eğitim olduğunu kaydeden Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, eğitimle gençlerimizin zihinlerini bulandırıp kendi milletine karşı savaştırdığını söyleyerek eğitimin ne kadar önemli olduğuna vurgu yaptı. Üniversite olarak hedeflerinin artık bilgi türünü değiştirerek Anadolu ruhuna uygun bilgiyi ortaya koyup savunacak kadar güçlü olmak zorunda olduğumuzu ifade eden Rektör Karakaya, sınıflarda da geleceğimizi emanet ettiğimiz gençlerimize sahip çıkmamız gerektiğini belirtti. Üniversitelerin bilgi üretme merkezleri olduğunu ve maddenin kuvvetle insanın bilgiyle değiştiğini vurgulayan Prof. Dr. Vatan Karakaya, “Güç etkilidir ama bilgiden doğduğu zaman anlamlıdır.” dedi. Üniversite olarak bilgiyi üretmeye ve ürettiği bilgi ile yaşadığı toprağın değerini bilecek, değerlerine, kültürüne sahip çıkacak gençleri yetiştirmeye devam edeceklerini söyleyen Rektör Karakaya, 15 Temmuz’un milletimize bir uyarı olduğunu ve yanık olup yarınlarımızın hesabını şimdiden yapmamız gerektiğini kaydetti. Menfaat savaşlarının hiçbir zaman bitmeyeceğini söyleyen Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, gençlerimizi bu minvalde geleceğe hazırlamak gerektiğini sözlerine ekledi. Türk Milletinin her zaman şehidi olduğunu ve olmaya da devam edeceğini belirten Rektör Karakaya, vatanın bizim için kutsal ve uğruna ölmeye değer olduğunu vurguladı.

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya’nın açılış konuşmasının ardından Moderatörlüğünü Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Gökbel’in yaptığı 15 Temmuz Yansımaları isimli panele geçildi. Panelde Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Hüseyin Şimşek “İhanet Şebekesine Karşı Yeniden Diriliş Destanı 15 Temmuz” ve Fen Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Hüseyin Öztürk ise “FETÖ Üzerine Bir Analiz” isimli sunumlarını gerçekleştirdiler.

Sunumun ardından Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya katılımcılara teşekkür belgesi verdi.