Üniversitemiz Kalite Yönetim Koordinatörlüğü tarafından 2. Kalite Komisyonu Değerlendirme Toplantısı yapıldı. 31 Temmuz 2019 tarihinde Yunus Emre Toplantı Salonunda Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya başkanlığında gerçekleşen toplantıya, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Gökbel ve Kalite Yönetim Koordinatörlüğü Ekibi ile birimlerin kalite sorumluları katıldı. 

Toplantını açılış konuşmasını yapan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, başarılı geçen kalite sürecinin diğer üniversitelere de örnek teşkil edip öncü olduğunu anlattı. Rektör Karakaya, kalite yolculuğunun 2015’te niyete, 2016’da fiile geçtiğini ifade ederek kalite çalışmalarına Türkiye’deki birçok kurumdan önce başladığımızı söyledi.

Rektör Karakaya: “Ahilik demek kalite demektir”

Üniversitedeki akademisyenlerin fark edebileceği bazı gerçeklerin ve toplumda olmazsa olmazlar dediğimiz işlerin önceden görülmesi gerektiğini söyleyen Rektör Karakaya, bu gerçekler için tedbirlerin önceden alınması gerektiğinin altını çizdi. Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi olarak kalite yolculuğunda lider olmanın üniversitemizin adına yakıştığını söyledi.  Rektör Karakaya sözlerine şöyle devam etti: “Ahilik demek kalite demektir. Ahiliğin felsefesi kalitedir. Hem de nasıl bir kalite sadece mekanik iş akışları değil vicdanda işi yaparken tam olması gerektiği şekilde yapmaktır. Ahilik kurumunun mimarı olan Ahi Evran’ı Veli’ninde Kırşehir’de bulunması yaptığımız işi daha anlamlı hale getirmektedir.”

Üniversitemiz kalite süreciyle öyle bir duruma geldi ki Üniversitemizin diğer üniversitelere kalite ihraç etmeye başladığını belirten Prof. Dr. Vatan Karakaya, yapılan işlerin bireysel olmaması evrensel doğrulardan çıkması gerektiğini anlatarak zorunlu ihtiyaçların karşılaması ve insani değerlere de katkı yapılmasının şart olduğunu ifade etti.

Prof. Dr. Vatan Karakaya : “Üniversitemiz birçok üniversiteye bu alanda öncülük etmeye başladı“

Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi’nin kalite çalışmalarıyla çok sayıda üniversiteye öncülük ettiğini anlatan Rektör Karakaya,  şuan üniversitemizin Türkiye’nin değişik yerlerinde ve YÖK Kalite Kurulu da dahil olmak üzere YÖK’ün kalite dış değerlendirmesinden sonra seçilen 7 üniversiteden biri olduğunu söyleyerek sözlerine şu şekilde devam etti: “ Türkiye Yükseköğretiminin bir eksiğini tespit ettik onun için bu eylemi başlattık. Biz de kendi üniversitemizin kalite çalışmalarını 100 üniversiteden 3’er kişinin katıldığı 300 kişiye YÖK’te anlattık. Bundan sonraki hedefimiz profesyonelleşmek ve yaptığımız işi felsefeye dönüştürmek; çünkü yolumuzda mekanik sistemden sonra bir hedef daha var. Biz şuan kalitenin mekanik kısmını yani iş akışlarını bir format haline getiriyoruz. Sonrasında ise hedefimiz neydi gönüllerde olan Ahilik kalitesini oluşturmak. İşte fark burada başlıyor ne zamanki biz vicdanlarımızda işi bir sorumluluk olarak algılayabilirsek o gün Ahiliği bu topraklarda yeniden diriltmiş olacağız. Ecdadımıza olan bir borcumuzu ödeyeceğiz. Böylece materyalleştirilmiş bir dünyada vicdanla iş sadakatini yeniden dünyaya felsefe olarak göstereceğiz.”

Bu felsefeyi oturtmanın basit ve sıradan bir iş olmadığını dile getiren Prof. Dr. Vatan Karakaya, gerçekten büyük işler yaptıklarını ve gösterdikleri azim, kararlılık ve inanmışlık ile Orta Anadolu’daki bir üniversiteyi Türkiye’deki diğer üniversitelere örnek haline getirdiklerini söyledi.

Prof. Dr. Vatan Karakaya : “Sıralama sistemini de kalite anlayışının içine entegre etmek istiyoruz”

Kalitenin içerisine sıralama sistemini entegre etmeyi planladıklarını anlatan Rektör Karakaya: “Eğitimde kalite güvencesiyle eğitim-öğretimi de web ortamında ve web tabanında ulusal dolaşıma puanlanabilir hale getirdiğimiz zaman üniversitemiz dünya sıralamasında yüzde 30’luk farkla öne çıkacak. Amacımız üniversitemizi puanlanabilir ve uluslararası ölçekteki yarışların içerisine katabilmektir.” diye konuştu.

Rektör Karakaya, üniversiteyi puanlanabilir ve uluslararası ölçekteki yarışların içerisine kattıktan sonra akreditasyon ve bu akreditasyonun alanlara dair kalitedeki süreçlerini, bunların iş akışı ve akreditasyon sonuçlarıyla da eşleyerek böylelikle bir kalite bütünleşik sisteminin içerisinde eğitim sistemimizi tescil edeceklerini söyledi.

Rektör Karakaya: “Bilgi üretip bunları sisteme dönüştürmemiz gerekir”

Rektör Karakaya sözlerini şöyle sürdürdü: “Son zamanlarda sürekli dile getirip vurguladığım bir şey var;  madde kuvvetle insan bilgiyle değişir. O zaman biz üniversite olarak bilgi üretip bunları da sisteme dönüştürmedikçe şehrimizi geçtik ülkemize dair umutlarımız hayal olur. Yatarak bir şey değişmez. Yeni bilgi üretilmeden bir şey değişmez. Rutinle de bir şey değişmez. Bunun için her zaman yenilenme, yenilik ve daha iyisi daha iyisi. İşte bu inançla bu duyguyla dün başladık hayata erdirdik görünür yaptık kullanılabilir duruma getirdik Bundan sonra profesyonelleşmiş, felsefesi olan bir kalite bekliyorum. Bu kalite ne sizin ne de benim, bu kalite üniversitenin ve ülkenin bir ihtiyacı olan milli bir sorumluluktur.

Önemli bir meselemizin daha olduğunu anlatan Rektör Karakaya: “Şu anda yaptığımız iş akışlarındaki kalitedir. Eğitimde kalite sistemi henüz Yükseköğretimde yok. Bunu bizzat Yükseköğretim Kalite Kurul Başkanıyla görüştüm. YÖK Kalite Kurulu ve Başkanı bizden eğitimde kalite güvencesini bekliyor. Bunu yapabilirseniz siz yapabilirsiniz diyor. Dışarda sizin için beklenti bu. Eğer bir güzellik yapılabilecekse bunu Kırşehir Ahi  Evran Üniversitesi ekibi yapar diyorlar. Bende buna inanıyorum bunu yaparsa bizim ekibimiz yapar.” diye konuştu.

Prof. Dr. Vatan Karakaya : “Toplu iğne fabrikasının bile kalite güvencesi varken insan yetiştiren üniversitelerin kalite güvencesi yoksa oturup düşünmemiz lazım”

Türkiye’nin insan yetiştiren kurumlarının kalite güvencesinin olması gerektiğinin altını çizen Rektör Karakaya,  bunu hayata geçirebilecek yeterlilikte bir üniversiteye sahip olduklarını ifade etti. “Geldiğimiz bu noktadan sonra yol ve yöntemlerimizi hazırlayıp plan ve programımızı yapıp yola koyulmamız gerekiyor.” diyen Karakaya, plan ve programın sonuçlarını üniversite içinde aynı heyecanla bitirip test ettikten sonra üniversitemizin tümüne uygulayarak Türkiye’ye bir model daha sunmanın haklı gururunu yaşayacaklarını belirtti.

Rektör Karakaya:” İnsanoğlu zaman içerisinde eğitilerek değişir”

Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi’nin Türkiye’de de dünyada da hak ettiği yerini alacağını dile getiren Rektör Karakaya, kaliteye başlarken bazı şeylerin hayal gibi geldiğini ama şuan merkez konumuna geldiklerini söyleyerek sözlerine şöyle devam etti: “Kalite sürecine başlarken hep şunu söyledik. Kesin kurallarla değil entegre ede ede olmalı dedik. Çünkü insanoğlu zaman içerisinde eğitilerek değişir. Emirlerle sadece yönetilir. Şahsıma sorarsınız neyi tercih edersiniz, eğitimi tercih ederim. Çünkü mutlak değişimdir. Diğeri süreli değişim, süreli duruştur. Yoksa güç ortadan kalktı mı bunu özelikle zaman içerinde yöneticiler değiştiğinde gördük ki süreçlerde bir durağanlık yaşadığını gördük. Yöneticiler değişir ama kalite değişmez. Kalite buranın ihtiyacı. İyi olmak bu üniversitenin ihtiyacıdır.”

“4 yıl sonra eğitimde, iş süreçlerinde kalite tekâmülünü tamamlamış ve kendinden emin, güvencesini ortaya koyabilen bir üniversite olmak herhâlde hepimizi mutlu edecektir.” diyen Rektör Karakaya, sözlerini şöyle tamamladı: “Anadolu toplumunun mirası maddi değil manevidir. Tarih boyu hep böyle olmuştur.  Bazen kırılmalar yaşanmıştır ancak bizde o kırılmaları yeniden tamir ederek, miraslarımızı ‘iyi gelecek’ olarak çocuklarımıza bırakacağız.

Rektör Karakaya’nın konuşmasının ardından Kalite Koordinatör Yardımcısı Ekrem Öztürk 2019 yılında kalite süreci içerisinde yapılması gereken çalışmalar hakkında kısa bir sunum gerçekleştirdi.  Sunumun ardından sorular cevaplandırılarak toplantı sona erdi.