21. Yüzyılın Ahilik Hareketi AYDEP Hayata Geçiyor
Kalite çalışmalarında gösterdiği başarı ile hedefinde hızla ilerleyen Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, kalite güvencesini eğitime de getirerek Türkiye Yükseköğretimine yeni bir yön vermeyi hedefliyor. Üniversitemizde yaklaşık üç yıl önce adımı atılan ve iki yıldır Eğitim Fakültesinde pilot proje olarak uygulanan Ahi Yeterliliğe Dayalı Eğitim Projesinde (AYDEP) sona gelindi. Türkiye Yükseköğretimine de yön vermesi planlanan AYDEP Tanıtım Toplantısı 9 Eylül 2019 tarihinde Üniversitemiz Ahi Evran Kongre ve Kültür Merkezi Neşet Ertaş Salonunda yapıldı. Toplantıya Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ahmet Gökbel ile Prof. Dr. Mustafa Kurt, dekanlar, okul müdürleri ile akademik ve idari personel katıldı.


AYDEP Tanıtım Toplantısının açılış konuşmasını Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Refik Balay yaparak AYDEP’in gelişim aşamaları hakkında bilgiler verdi. Üniversitemizin geçtiğimiz yıllarda büyük başarı göstererek elde ettiği Kalite Yönetim Sistemi Belgesini AYDEP ile taçlandırmayı hedeflediklerini anlatan Balay, bu proje ile eğitim sisteminin hem denetlenme hem de yönetme imkanı elde edileceğini söyledi. Eğitimin özellikle bir ülkenin üç ihtiyacına cevap verecek nitelikte olması gerektiğini belirten Dekan Refik Balay, “Eğitim sistemimiz AYDEP ile ferdi, toplumsal ve evrensel yaşam ihtiyaçlarına cevap verecek nitelikte olacak.” dedi.  AYDEP ile ülkemizdeki eğitim sisteminde gerçekleşecek yeniliklere de değinen Balay, kendisine desteklerini esirgemeyen Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya ile çalışma arkadaşlarına teşekkür etti.  

Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Refik Balay’ın konuşmasının ardından Rektör Karakaya söz aldı. Prof. Dr. Vatan Karakaya konuşmasında, 2015 yılında yakmış oldukları kalite meşalesini yerine ulaştırdıklarını söyleyerek şimdi ise yaklaşık iki yıl önce yeniden yaktıkları Eğitimde Kalite Güvencesi meşalesini yerine ulaştırma çabası içinde olduklarını vurguladı. Kalite çalışmasında gösterdikleri başarıyı AYDEP’te de göstermeyi amaçladıklarını belirten Rektör Karakaya, beşeri sermayenin en güçlü ürünü olan insan yetiştirme hazzının hiçbir yerde olmadığını kaydetti. “ İnsanı önemseyerek ve yetiştirmiş olarak yarınlara hazırlayacağız.” diyen Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, mevzularının gençler olduğunu ve onların yetişmişliklerinin ülkenin geleceği açısından oldukça önemli olduğunu anlattı. AYDEP ile Türkiye’ye yenilik getireceklerini, eğitim sistemimizin kendi problemini kendisinin özgün ve özgür bir şekilde tartışacağını vurgulayan Rektör Karakaya, “ Ahi Evran-ı Veli’den aldığımız isimle yükümlülüğümüzü yerine getirmeye çalışarak Ahiliğin 21. yüzyıl versiyonunu ortaya koyacağımıza inanıyorum.” dedi. Kalite Yönetim Sistemi Belgesinin üniversitemiz için birinci basamak olduğunu söyleyen Prof. Dr. Vatan Karakaya, çıktısı yeterliliğe dayalı olan AYDEP’in de ikinci basamak olduğunu kaydetti. “Projelerimizi, çocuklarımızı ilerde mutlu görmek için yapıyoruz.” diyen Rektör Karakaya, eğitimin insanın değişim noktası olduğunu ve insanın bilgi ile değiştirilebileceğini belirtti.

AYDEP ile ilgili çalışmaların hız kesmeden devam ettiğini ve Eğitim Fakültemizin Sınıf Öğretmenliği Bölümünde yaklaşık iki yıldır pilot olarak uygulandığını dile getiren Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, şu anda patent alma aşamasında olduklarını ve bundan sonra bu projeyi üniversitemizde tüm birimlerde uygulamaya başlayacaklarının müjdesini verdi. Yükseköğretim Kurulunun da bu projeyi beklediğini kaydeden Rektör Karakaya, “Ahi Yeterliliğe Dayalı Eğitim Projemiz ile yine Türkiye’de ilk ve tek olacağız ve diğer üniversitelere model oluşturmaya devam edeceğiz.” dedi. AYDEP’in çalışmalarında emeği geçen herkesi tebrik eden Prof. Dr. Vatan Karakaya, eğitimde kalite güvencesi veren tek üniversite olmanın mutluluğunu hep birlikte yaşayacaklarını belirtti.

AYDEP Tanıtım Toplantısında açılış konuşmalarının ardından Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Cemalettin İpek’in moderatörlüğünü yaptığı panele geçildi. Panelde Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Hüseyin Şimşek “Eğitimde Nitelik Arayışı (AYDEP)”, Eğitim Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Yusuf Ziya Olpak “AYDEP Öğrenme Yönetim Sisteminin Tanımı”, Eğitim Fakültesi öğretim elemanı Öğr. Gör. Çetin Kürşat Bilir “Sistem Destek Ofisi Tanıtımı”, Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Menderes Ünal “Program Değerlendirme ve Geliştirme Destek Ofisi Tanıtımı”, Dr. Öğr. Üyesi Ersoy Karabay “ Ölçme Değerlendirme Destek Ofisi Tanıtımı” ve Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Erhan Güneş “Öğretim Teknolojileri Destek Ofisi Tanıtımı” konularında sunum yaptılar.