Kırşehir topraklarında doğarak, dünyanın en büyük ticaret örgütlenmesi olarak  yüzlerce yıl Türk-İslam coğrafyasına ışık vermiş olan “Ahilik”, üniversitemiz ev sahipliğinde gerçekleştirilen “5. Uluslararası Ahilik Sempozyumunda” konuşuluyor. İsmini Ahilik Teşkilatının kurucusu Ahi Evran-ı Veli’den alan üniversitemiz, 3-4 Ekim 2019 tarihlerinde gerçekleştirilecek sempozyum vesilesiyle yurt içi ve yurt dışından çok sayıda akademisyen ile araştırmacıya ev sahipliği yapıyor.

“Osmanlı Klasik Çağı Sonlarından Cumhuriyete Kadar Ahilik   (1601-1923)”  konusunun işleneceği 5. Uluslararası Ahilik Sempozyumunun açılış programı 3 Ekim 2019 tarihinde, Neşet Ertaş Salonunda gerçekleştirildi. Programa Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ahmet Gökbel ile Prof. Dr. Mustafa Kurt, Genel Sekreter Mehmet Zeki Küçük, dekanlar, müdürler, ulusal ve uluslararası düzeyde bilim insanları, akademik ve idari personel, basın mensupları ve öğrenciler katıldı.

Sempozyumun açılış konuşmasını Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı ve üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Gökbel yaptı. Konuşmasına Ahiliğin öneminden bahsederek başlayan Gökbel, sempozyum çalışmalarının 2016 yılında Rektörümüz Prof. Dr. Vatan Karakaya öncülüğünde başlatıldığının altını çizdi.  Gökbel, Ahilikle ilgili daha önce birkaç sempozyum yapılmasına rağmen, bunların birbirinin tekrarı mahiyetinde olduğunu dile getirdi. Bu nedenle; yeni bir bakış açısıyla,  Ahiliği planlı bir şekilde ele alarak, onun tarihi kaynaklarını, Ahi Evran-ı Veli’yi ve öğretilerini en iyi şekilde ortaya çıkarmayı hedefleyerek bu sempozyumu planladıklarının altını çizdi. Bu çalışmaların sistemli olarak, yılda bir yapılmasına karar verdiklerini dile getiren Gökbel,  Ahiliğin temelleri nedir sorusuna cevap aramak için 13. Yüzyıl öncesine kadar gidilmesi gerektiğinin önemine değindi.

Sempozyumun; onlarca bilim insanının verdiği çok büyük emeklerle bugüne taşındığını ifade eden Prof. Dr. Ahmet Gökbel, önümüzdeki yıl Ekim aynın ilk haftasında “Ahiliğin Günümüze Yansımaları” adlı son sempozyumu yapmayı planladıklarını dinleyicilere aktardı.  Konuşmasının sonunda Ahiliğin günümüzde bize yol gösterecek birçok değeri içinde barındırdığını ifade eden Gökbel, Ahilikten ders çıkararak; ticaret, ekonomi, eğitim, ahlak felsefesi ve meslek ahlakı açısından kazanımlarımızı yeniden inşa etmemiz gerektiğini sözlerine ekledi.

“Ahilik; Modern İnsanın Özlem Duyduğu Kardeşlik Ruhudur”

Sözlerine; kaybolmaya yüz tutmuş değerleri Ahiliğin bize yeniden hatırlattığını ifade ederek başlayan Rektörümüz Prof. Dr. Vatan Karakaya, modern zamanın en çok özlem duyduğu insani değerlerin ve kardeşlik ruhunun, kültürümüzün mihenk taşlarından biri olan Ahilik’in içinde yaşamakta olduğunu dile getirdi. Rektörümüz, kadim bir kavram olarak tarif ettiği Ahiliğin günümüze kadar ulaştığını, fakat tarihi kaynağının ortaya konulmaksızın sadece bir kavram olarak konuşulduğunun altını çizdi. Üniversitelerin misyonunun, kültürün unutulan değerlerini yeniden millete kazandırmak olduğunu vurgulayan Rektör Karakaya, uluslararası evrensel değerler çerçevesinde üniversite olarak bu misyonu yerine getirmek için çalıştıklarını ifade etti. Rektör Karakaya, 2016 yılında “Ahilik Kardeşlik” kavramını ve bu müesseseyi tarihiyle birlikte ortaya koyup bir iddiaya dönüştürmek için üniversite olarak bir karar aldıklarını ve bilimsel çalışmalara hız kesmeden devam ettiklerini iletti.

“Bizim En Kıymetli Değerimiz Kültürümüzdür”

Konuşmasına peygamberimizden ve onun ümmetine bıraktığı manevi mirastan örnek vererek devam eden Rektörümüz Prof. Dr. Vatan Karakaya, Anadolu toplumu olarak bizim en kıymetli değerimizin kültürümüz olduğunu ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu nedenle yapmış olduğumuz bu sempozyumda şu görevi ifa ettiğimize inanıyorum: Ahilik kavramına ait bir mirası bizden sonraki gençliğe Ahi Evran Üniversitesi bırakmıştır. Bu çalışmalarda emeği geçen herkese gönülden teşekkür ediyorum. Bunların para karşılığı yoktur. Bunlar insanların gönüllerinde bıraktıkları izlerle bir ahlak, sosyal hayat ve bir ülkü oluşturmuştur.”

“Ahilik Bir Sosyal Toplum Kurma Alternatifidir"

Ahiliğin, kapitalizmle daha fazla üretmenin ve tüketmenin fırtınasına kapılmış insanlık karşısında bir sosyal toplum kurma alternatifi olduğunu dile getiren Rektör Karakaya, amaçlarının kanaat etmeyi bilen bir toplum inşa etmenin bilgi kaynağını ortaya çıkarmak ve yaşatmak olduğunu vurguladı.  Komşusu aç yatarken, hiç rahatsız olmayan bir toplumun geleceğinin tehlikede olduğunu dile getiren Prof. Dr. Vatan Karakaya, Anadolu insanının bir gönül topluluğu olduğunu ve gönlüyle birlikte aklını kullandığında tarihte neler yaptığına tüm dünyanın şahit olduğunun altını çizdi.

“Anadolu İnsanlığı Aydınlatan Yıldızlarla Doludur”  

Yüzlerce yıl içerisinde Anadolu’da yetişmiş yıldızlar olan Mevlanaları ve Yunusları tekrar hatırlamamız gerektiğini dile getiren Rektör Karakaya, bu değerlerle toplumsal değişimini en iyi yönetecek kurumların üniversiteler olduğunun altını çizdi. Bu anlamda üniversitemizin kurulduğu günden bu yana taşıdığı isimle birlikte böyle bir misyonu her ortamda dile getirdiğini ve bilimsel çalışmalarını da bu yönde gerçekleştirdiğini dile getiren Prof. Dr. Vatan Karakaya sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu misyon gereği tarihimizi, kültürümüzü ve değerlerimizi ki bu değerler içerisinde kardeşlik gibi çok önemli kavram üzere kurulmuş Ahiliği önemsiyoruz ve yaşanabilir olması içinde elimizden geleni yapacağız.”

Rektörümüz Prof. Dr. Vatan Karakaya’nın konuşmasının ardından Filistin’den ilimize gelen bilim insanları Prof. Dr. Vatan Karakaya’ya bir hediye takdim etti. Konuşmaların ardından oturum başkanlığını Prof. Dr. Ejder Durmuş’un yaptığı ve Prof. Dr. Gül Akyılmaz, İktisatçı-Tarihçi Sadık Müfit Bilge ve Doç. Dr. Ahmet İnanır’ın bildirilerini sunduğu birinci oturum ile sempozyum başladı.

Sempozyum 2 gün boyunca 12 oturumla 62 bilim insanının katılımı ile devam edecek.