Jeotermal Sera Projemiz Hayata Geçiyor

Tarım ve Jeotermal alanda pilot üniversite seçilen üniversitemizin çalışmaları hızla devam ediyor. Termal Seralarda Kümelenme Projesi kapsamında yapımı devam eden jeotermal seramızın inşaatında sona yaklaşıldı. Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya yapımı devam eden ARGE serasında incelemelerde bulunarak seranın son durumu hakkında yetkililerden bilgi aldı.

Rektör Karakaya: “Jeotermal Sera Projemiz ile İlimizde Seracılığı Geliştiriyoruz”

Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Projesi kapsamında 2016 yılında pilot üniversite seçilen üniversitemizin, şehrimizin en önemli kaynağı olan jeotermali nerelerde kullanılacağına dair belirli projeler ürettiklerini vurgulayan Prof. Dr. Vatan Karakaya, bu projelerden birinin de Termal Seralarda Kümelenme Projesi olduğunu anlattı. Projeye 2016 yılında başlandığını ve günümüze kadar proje hakkında çok sayıda çalışma yürütüldüğünü söyleyen Rektör Karakaya, 6 Ağustos 2018 tarihinde özel bir şirketle Jeotermal Sera Projesi Protokolü imzalandığını ve Karakurt Bölgesinde büyük bir alanda sera kurulmasına başlandığını dile getirdi. Jeotermal seranın Kırşehir’de kurulmasının ilimize ve vatandaşlarımıza fayda sağladığını vurgulayan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, jeotermal seranın çekirdek ailenin geçiminde önemli bir ekonomik destek olacağını, her ailenin seracılık alanında işletme kurabileceğini, bölgenin iklimi dolayısıyla üretilemeyen çok sayıda bitkinin ilimizde artık üretilebileceğini kaydetti.

 

Rektör Karakaya: “ARGE Seramız ile Öğrencilerimize Uygulama Alanı Oluşturuyoruz”

Üniversitemiz içinde kurulan ARGE serasının ise hem üniversitemiz hem de ilimiz için çok önemli katkıları olacağını ifade eden Rektör Karakaya, ARGE serası ile Üniversitemiz Ziraat Fakültesinde eğitim gören öğrenciler bir taraftan teoride öğrendiklerini uygulayabilecekken bir taraftan da ARGE serasında elde edilen sonuçların çiftçilerimizle paylaşılacağını söyledi. ARGE Serasının fiziki durumu hakkında da bilgi veren Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, işletme binasının idari ve makine olmak üzere iki kısımdan oluştuğunu dile getirerek idari kısmın 262.00 m2 ve makine dairesinin de 203.00 m2 olup toplamda 465.00 m2 kapalı alana sahip olduğunu kaydetti. İdari kısımda tarım üreticilerinin toplantılarını düzenleyeceği çok amaçlı 1 salon, 2 ofis, mutfak ve soğuk hava deposu yer aldığını belirten Rektör Karakaya, Venlo tipi cam araştırma serasının toplam 1.535.00 m2 7 kompartımandan oluştuğunu ve içerisinde 6 kompartımanın topraksız tarım serası, 1 kompartımanın da topraklı tarım serası olduğunu kaydetti. Aynı zamanda toplam alan içerisinde de 11 araçlık otopark yer aldığını söyleyen Prof. Dr. Vatan Karakaya, ARGE Serasının faaliyete geçmesi ile birlikte öğrencilerimizin jeotermal sera alanında nitelikli birer uzman olacağını belirtti.