Öğrenci odaklı bir yönetim anlayışıyla kaliteli eğitime önem veren Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, 19 Kasım 2019 tarihinde Rektör-Öğrenci Buluşmalarının ilk gününde öğrencilerle bir araya geldi. Üniversitemiz Rektörlüğü tarafından geleneksel olarak düzenlenen ve Üniversitemiz Kongre ve Kültür Merkezi 15 Temmuz Milli İrade Salonunda gerçekleşen söyleşiye Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ahmet Gökbel, Prof. Dr. Mustafa Kurt, Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, Genel Sekreter Mehmet Zeki Küçük, dekanlar, müdürler ve öğrenciler katıldı.


Üniversitemiz tanıtım filminin izlenmesinin ardından Öğrenci Konseyi Başkanı Sultan Aslan, Öğrenci Konseyinin çalışma esaslarına ilişkin bilgi verdi. Öğrenci Konseyi Başkanının konuşmasının ardından söyleşiye geçildi. Rektör Karakaya hem akademisyen hem de rektör kimliği ile üniversitemiz öğrencilerinin sorularını yanıtladı.

Rektör Karakaya: “Gençlik, Sürekli Bizim Gündemimizdeki Odağımız”

Öğrencilik günlerini unutmadığını, o günlerin hala tazeliğini koruduğunu ifade eden Rektör Karakaya, kolay olmayan bir eğitim sürecinden geçtiğini anlattı. Kendi öğrenciliğine dair anılarını öğrencilerle paylaşan Prof. Dr. Vatan Karakaya, çalışarak ve emek vererek öğrencilik hayatını tamamladığını sözlerine ekledi.

Üniversite rektörü olarak öğrenci odaklı çalışmalar yapmaya özen gösterdiğini belirten Rektör Karakaya sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Gençlik, sürekli bizim gündemimizdeki odağımız. Üniversitelerin ürünü ve çıktısı yetişmiş insandır. Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinin bu tanımı Türkiye Standartları Enstitüsünde de (TSE) yer almaktadır. Gençlik, bizim umudumuz. Bütün yaptığımız faaliyetlerin toplanarak hayata dönüştüğü şey; yetişmiş insan ve gençlik. Biz hiçbir zaman öğrenci bir tarafta yönetim bir tarafta demedik. Yönetimimizin amacı, geleceği temsil eden gençlerin iyi yetişmesi ve ülkeye faydalı birey haline gelmesi.”

Kaliteli Üniversite Yetişmiş Öğrenci

Gençlere hedeflerini netleştirmeleri tavsiyesinde bulunan Rektör Karakaya, büyük devlet olma gereklerini yapmanın ilkokul zamanından başladığını ifade etti. Eğitimi, belirli bir sürede istendik davranış değişikliği olarak tanımlayan Prof. Dr. Vatan Karakaya sözlerine şu şekilde devam etti: “Bu süre çalışma zamanıdır ve emek olarak harcanır. Daha sonra da belirli yani iyi olan davranışlar meydana gelir. Bu davranışlar yetişmişlik göstergesidir. Ülkemizde maalesef bu gelişmişliği ölçen bir kalite güvencemiz yok. Üniversitemiz bunu başarmaya çalışıyor. Eğitimde kalite güvencesi yani AYDEP dediğimiz Yeterliğe Dayalı sistemi iki yıldır Eğitim Fakültemiz Sınıf Eğitimi Bölümünde uygulayarak gençlerimizin yetişmişliğini ölçecek kriterler geliştirmek üzere çalışıyoruz. Belki de Türkiye üniversitelerine model olacak bir çalışmanın içerisindeyiz. Bunun yanında iş akışlarımızın kalitesi de üç yıldır tescil altında. Sizler yetişmişlik yolunda yürürken bizim yönetim mekanizmalarımızda hatalar olmasın diye bir kalite güvencesi ortaya koyduk.”

Ahilik ve Kardeşlik Şehri: Kırşehir

Bulunduğumuz şehrin Ahilik ve kardeşlik şehri olduğunu belirten ve bu kavramın 1300’lerden başlayan kadim tarihimizin bir insan yetiştirme modeli olduğunu kaydeden Rektör Karakaya, Ahiliğin esnaf hareketi içerisinde sadece ekonomik bir değer olmadığının altını çizdi.  Ahiliğin kuruluş felsefesinde yetişmiş insan olduğuna ve sosyal hayatın içerisindeki misyonuna dikkat çeken Rektör Karakaya, bugün dünyanın en çok ihtiyaç duyduğu kavramın kardeşlik ve birbirimize tahammül edebilme duygusu olduğunu söyledi.

Rektör Karakaya: “Kendinizi Okuyabildiğiniz Kadar Kâinatı Okursunuz”

Bir rektör gözünden öğrenci olmayı anlatan ve öğrencilerin eğitim hayatlarına dair tavsiyelerde bulunan Rektör Karakaya, “Kendinizi okuyabildiğiniz kadar kâinatı okursunuz.” dedi. Öğrenci olmayı umut ve hayal etmenin yanı sıra gelecek kaygılarının kesiştiği bir yer olarak değerlendiren Prof. Dr. Vatan Karakaya söyleşiye şu ifadelerle devam etti: “Eğitilmiş insan, seçkin insandır, toplum öncüsü olandır. Çalışmadan umut elde edilmez. Rahata meyilli bir millet ancak taklit eder çünkü çalışmadığınız şeyi beklemek hayaldir. Emek verdiğin şeye erişmek ise umuttur. Hayalden umuda inmemiz lazım. Çalışmak insanın varlık sebebidir.”

Rektör Karakaya: “Anadolu Ruhunu İyi Öğrenin ve Ona Sahip Çıkın”

Öğrencilerin zamanı çok iyi değerlendirmeleri yönünde örnekler vererek tavsiyelerde bulunan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, öğrencilere çok büyük bir medeniyetin varisi olduklarını hatırlattı. Anadolu ruhunun iyi öğrenilmesini ve ona sahip çıkılması gerektiğine vurgu yapan Rektör Karakaya, “Sizden olmayan, sizi yabancılaştıran ve size oyun oynayan kültürlerin taklidine değil bizzat kendinizin ve kendinizi var eden değerlerin bir mahalline yolculuk yapın. Oradan umudunuzu ateşleyecek insani değerler göreceksiniz”. dedi.

Öğrencilerin eğitim süreçlerine ve hayatlarına dair önemli paylaşımlarda bulunan Rektör Karakaya, konuşmasının ardından salonda bulunan öğrencilerden gelen soruları yanıtladı.

Rektör Karakaya Öğrencilere Bağlama Çaldı ve Onlarla Birlikte Türkü Söyledi

Anadolu’nun tarihini ve kültürlerini yaşatmayı amaçlayan, milli değerlerine sahip çıkan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, öğrenciler için bağlama çaldı ve öğrencilerle birlikte türkü söyledi. Keyifli anların yaşandığı söyleşi, Rektör Karakaya’ya çiçek verilmesi ve hatıra fotoğrafının çekilmesinin ardından son buldu.